Prvi slovenski lopar bo Tamara Zidanšek, 70. igralka z lestvice WTA. Foto: Reuters
Prvi slovenski lopar bo Tamara Zidanšek, 70. igralka z lestvice WTA. Foto: Reuters

Slovenija bo nastopila s pomlajeno ekipo. Manjkali bosta Polona Hercog, ki je barve Slovenije nazadnje branila leta 2015, ter Andreja Klepač, ki je pri 33 letih mesto v reprezentanci prepustila mlajšim.

"Dekleta, ki sem jih povabil v izbrano vrsto, so prihodnost slovenskega tenisa in z njimi računam, da se bomo v dveh do treh letih uvrstili v tako želeno svetovno skupino Pokala Fed," je povedal kapetan Andrej Kraševec.

V Luksemburgu bo Slovenija igrala s Turčijo in Poljsko. Dvoboja bosta v sredo in četrtek. V primeru uvrstitve na eno od prvih dveh mest jo nato v soboto čaka še dvoboj za napredovanje v kvalifikacije za svetovno skupino, ob dveh porazih v skupinskem delu pa bo morala v soboto igrati – tako kot lani v Angliji – dvoboj za obstanek.

Čeprav je Slovenija najslabše uvrščena reprezentanca na lestvici Pokala Fed med trinajstimi sodelujočimi ekipami v prvi evroafriški skupini (šest ekip nastopa v Luksemburgu, sedem pa v Estoniji), kapetan Andrej Kraševec ne skriva visokih ambicij. "Osnovni cilj je prvo ali drugo mesto v skupini, želja pa preboj v kvalifikacije za svetovno skupino. Imeli smo ugoden žreb, tako da se bomo z najmočnejšo reprezentanco (Poljsko) srečali že v skupini ter se ji tako izognili v morebitnem dvoboju za napredovanje," pravi Kraševec.

V kvalifikacijah za svetovno skupino 2021, ki so na sporedu aprila, bodo nastopile štiri ekipe iz evroafriške skupine, dve iz azijsko-oceanijske skupine ter dve iz ameriških skupin. Na drugi strani bodo poraženci kvalifikacij za svetovno skupino 2020.

Kraševec: V treh letih lahko pridemo v svetovno skupino