Sebastian Dominko je klonil po uri in desetih minutah. Foto: Facebook
Sebastian Dominko je klonil po uri in desetih minutah. Foto: Facebook

Altug Celikbilek je s 6:2 in 6:3 premagal Sebastiana Dominka, Cem Ilkel pa s 6:2 in 7:6 (5) Bora Artnaka.

Najboljši turški tenisač, ki je na lestvici ATP na 205. mestu, je v prvem nizu dvakrat odvzel servis Dominku in po pol ure povedel z 1:0. V drugem nizu je Dominko, 937. tenisač sveta, še dvakrat izgubil svoj začetni udarec. V celotnem dvoboju si 19-letni Slovenec ni priigral niti ene priložnosti za odvzem servisa.

"Pričakovanja resda niso bila visoka, a želja po zmagi je bila zagotovo prisotna. Težko je igrati proti tako kakovostnemu igralcu, ki zna izkoristiti vsako polpriložnost. Tudi hitrost žoge je drugačna, kot sem vajen na turnirjih. Ob tem so tu še izkušnje in pa gledalci, ki so lepo napolnili dvorano," je za STA povedal Dominko in dodal: "Se pa že veselim sobotne igre parov, saj sva z Blažem Rolo že večkrat igrala skupaj in mislim, da imava lepe možnosti za zmago."

Gibanje rezultata v prvem nizu drugega dvoboja med Ilkelom (304. na ATP) in Artnakom (678. na ATP) je potekalo po istem scenariju. Turek je prvemu slovenskemu igralcu dvakrat odvzel servis. V drugem je povedel s 4:1 in kazalo je, da bo dvoboja hitro konec, a je 18-letnemu Artnaku uspelo izenačiti na 4:4. Ilkel je v zaključku niza le prevladal in po skoraj dveh urah svoji reprezentanci prinesel lepo prednost po prvem dnevu.

"Ko sem v drugem nizu začel uživati v igri in se spodbujati, je bila slika povsem druga. Žal mi je neizkoriščenih priložnosti, saj sem začutil, da bi lahko dvoboj prevesil v tretji niz. Škoda, da sem slabo začel. In to ne prvič v Davisovem pokalu. Očitno moram biti bolj zbran od samega začetka," je povedal Artnak.

V soboto so na sporedu še tri partije. Zmagovalec bo napredoval med 28 najboljših reprezentanc v Davisovem pokalu, poraženca pa septembra čaka dvoboj v drugem razredu svetovne skupine.

Tamara Zidanšek brez polfinala

Tamara Zidanšek je izpadla v četrtfinalu WTA turnirja serije 250 na Tajskem. S 6:2, 6:2 jo je premagala Kitajka Lin Žu, ki je na svetovni lestvici na 54. mestu.

DAVISOV POKAL
KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO SKUPINO I

Carigrad (trda podlaga):
TURČIJA – SLOVENIJA 2:0

Celikbilek – Dominko 6:2, 6:3
Ilkel – Artnak 6:2, 7:6 (5)

Sobota:
Kirkin/Erele – Rola/Dominko
Celikbilek – Artnak
Ilkel – Dominko