Foto: Tenis Slovenija
Foto: Tenis Slovenija

"Žreb je primeren temu rangu tekmovanja. Škoda, ker ne igramo doma. Vse bo zato malce bolj zapleteno. V naši ekipi bo veliko odvisno od tega, kdo bo igral. Upam, da se zberemo v čim boljši zasedbi in da se potegujemo za zmago," je žreb komentiral selektor Grega Žemlja.

V Portorožu sta kariero sklenila Aljaž Bedene in Blaž Kavčič, ki sta bila ob selektorju Žemlji skoraj dvajset let okostje reprezentance. Vsaj eden od njih je od leta 2005 naprej sodeloval v dvobojih Davisovega pokala, ta niz pa se je prekinil lani proti Paragvaju in letos proti Čilu, ko je kapetan Grega Žemlja začel pomlajevati reprezentanco.

Ob 31-letnem Blažu Roli ima kapetan Žemlja na voljo zdaj zgolj mlade igralce, kot so Bor Artnak, Matic Križnik, Maj Premzl, Sebastian Dominko ali Filip Jeff Planinšek, ki bodo v prihodnjih letih prisiljeni stopiti v čevlje svojih predhodnikov.

Slovenija je proti Turčiji igrala dvakrat. Prvič ob sploh prvem nastopu reprezentance v Davisovem pokalu. V Zambiji leta 1993 je Slovenija zmagala s 3:0. Igrala sta Marko Por in Blaž Trupej, kapetan je bil Aleš Filipčič. Drugi dvoboj je bil pred štirimi leti v Portorožu, Slovenija pa je zmagala s 3:2.

Slovenija je trenutno na 48. mestu lestvice Davisovega pokala, Turčija, ki ima štiri igralce med prvih 500 na lestvici ATP (najvišje je Altug Celikbilek 220.), pa je osemintrideseta.