Jannik Sinner je bil gonilna sila Italijanov, ki so osvojili znameniti pokal v ozadju. Foto: Reuters
Jannik Sinner je bil gonilna sila Italijanov, ki so osvojili znameniti pokal v ozadju. Foto: Reuters

Italijani so se na večni lestvici pridružili Hrvaški, ki ima prav tako dva naslova. Več jih imajo ZDA (32), Avstralija (28), Velika Britanija in Francija (po 10), Švedska (7) ter Španija (6).

Odkar poteka zaključni turnir najboljših reprezentanc po spremenjenem sistemu, so pokal – tako imenovano solatno skledo – dvignili Španci (2019), Rusi (2021) in Kanadčani (2022). Kanadčani so lani v finalu ugnali prav Avstralijo.

V Malagi sta najprej na igrišče stopila Matteo Arnaldi in Alexei Popyrin. Italijan je bolje začel, dobil prvi niz s 7:5, nato pa je Popyrin v nadaljevanju prevladoval. Drugi niz je dobil s 6:2, v tretjem pa imel kar osem priložnosti za odvzem servisa. Ostal je praznih rok, Arnaldi pa je izkoristil drugo priložnost za brejk in prvo zaključno žogo za ključno zmago.

V nadaljevanju je Jannik Sinner, ki je dan prej rešil tri zaključne žoge proti Novaku Đokoviću, na krilih odlične forme v zadnjih dveh mesecih s 6:3, 6:0 pometel z Alexom de Minaurom.

Dvoboj dvojic so odpovedali.

Organizatorji so sporočili, da bodo tudi prihodnje leto izločilni boji zaključnega turnirja potekali v Malagi.

Februarja bodo na sporedu kvalifikacije za nastop na zaključnem turnirju, ki bo v prvem, skupinskem, delu potekal septembra v štirih mestih. Ta bodo razkrili po koncu kvalifikacij.

Iz teh se bo 12 zmagovalcev pridružilo finalistoma letošnje izdaje ter Španiji in Veliki Britaniji, ki sta prejeli posebno povabilo organizatorjev.

Finale:
Avstralija - Italija 0:2

Alexei Popyrin - Matteo Arnaldi 5:7, 6:2, 4:6
Alex de Minaur - Jannik Sinner 3:6, 0:6