Carlos Alcaraz je prvič dvignil pokal mušketirjev, nato pa je poslušal špansko himno. Foto: EPA
Carlos Alcaraz je prvič dvignil pokal mušketirjev, nato pa je poslušal špansko himno. Foto: EPA

21-letni Španec je osvojil tretji turnir za grand slam v karieri. Leta 2022 je bil najboljši na OP ZDA v New Yorku, lani pa je v nepozabnem finalu v Wimbledonu ugnal Novaka Đokovića. Znova je dokazal, da je pravi specialist za maratonske obračune, dobil je že 12 od 13 dvobojev v petih nizih.

Na lestvici ATP pred njim le Sinner
Do kompleta naslovov na največjih turnirjih mu le še naslov v Melbournu. V finalih turnirjev za grand slam še ni izgubil. V karieri ima zdaj po 18 finalnih nastopih 14 naslovov na najvišji ravni. Na ponedeljkovi lestvici bo napredoval na drugo mesto lestvice ATP, pred njim je le še Jannik Sinner. Postal je osmi Španec z naslovom na pariškem rdečem pesku, največ jih ima Rafael Nadal (14).

Alexander Zverev je bil zelo razočaran. Zapravil je drugo veliko priložnost za zmago na turnirjih za grand slam. Foto: EPA
Alexander Zverev je bil zelo razočaran. Zapravil je drugo veliko priložnost za zmago na turnirjih za grand slam. Foto: EPA

Nemci že 87 let čakajo na zmago na pariškem pesku
Nemci bodo morali še počakati na novega zmagovalca na turnirjih velike četverice. Vse od Borisa Beckerja, ki je osvojil Odprto prvenstvo Avstralije v Melbournu januarja 1996, čakajo na novega junaka pri moških.

Zverev je drugič v karieri igral v finalu turnirjev velike četverice. Leta 2020 ga je v New Yorku premagal Avstrijec Dominic Thiem, potem ko je Nemec vodil že 2:0 v nizih. 27-letnik iz Hamburga je bil četrti Nemec in prvi po letu 1996 in Michaelu Stichu, ki se je uvrstil v finale Rolanda Garrosa. Zadnji zmagovalec pa ostaja Henner Henkel iz leta 1937.

Odličen začetek Alcaraza
Prvi niz je po 43 minutah dobil Alcaraz, ki je kar trikrat odvzel servis Zverevu. Nemec že v uvodni igri finala ni bil zbran. Uspelo mu je sicer izenačiti na 1:1, a je nato v peti in deveti igri znova oddal začetni udarec. Forhendi Španca so bili znova sijajni.

Alcaraz se je v polfinalu in finalu rešil po zaostanku z 1:2 v nizih. Foto: EPA
Alcaraz se je v polfinalu in finalu rešil po zaostanku z 1:2 v nizih. Foto: EPA

Nemec se je zbral v drugem nizu
V drugem nizu je Španec povedel z 2:1, nato pa mu je Nemec dvakrat zapored odvzel servis, dobil pet iger zapored in po 52 minutah izenačil na 1:1. Odlično je serviral in ni dopustil nobene priložnosti za brejk.

Zverev v tretjem nizu od 2:5 do 7:5
V tretjem nizu je Nemec v šesti igri izgubil začetni udarec brez osvojene točke. Alcaraz je odlično vračal servise, nato pa je v sedmi igri rešil tri priložnosti za brejk in povedel že s 5:2. V osmi igri se je Zverev rešil po 15:30 in uspelo mu je znižati na 3:5. Ujel je zalet, precej agresivneje je vračal servise, v deveti in enajsti igri je odvzel servis Špancu. Osvojil je pet iger zapored in povedel z 2:1 v nizih.

Krožnik za poraženca v finalu bo slaba tolažba za Zvereva, ki je odigral odlično sezono na pesku. Foto: EPA
Krožnik za poraženca v finalu bo slaba tolažba za Zvereva, ki je odigral odlično sezono na pesku. Foto: EPA

Španec blestel v četrtem nizu
Alcaraz je znova našel pravo energijo na začetku četrtega niza. S forhend paralelo je odvzel servis Zverevu in povedel z 2:0. V prvih štirih igrah je Španec oddal le pet točk in hitro je povedel s 4:0. V peti igri je nato izgubil servis in poklical je fizioterapevta. Po masaži stegenske mišice na levi nogi je dobil naslednji dve igri in izsilil je odločilni niz.

Zverev popustil v odločilnem nizu
V tretji igri odločilnega niza je Zverev odigral dva slaba voleja, nato je naredil dvojno napako, potem pa je še poslal bekhend v avt. Alcaraz je povedel z 2:1, nato pa je v četrti igri pri 15/40 kazalo, da je naredil dvojno napako. Zverev je že mislil, da je izenačil na 2:2, a je glavni sodnik videl odtis žoge na črti. Rešil je štiri priložnosti za brejk in povedel s 3:1. Zverevu se ni uspelo več pobrati, v sedmi igri je brez dobljene točke še drugič oddal začetni udarec. Alcaraz je zanesljivo končal obračun v osmi igri.

Juan Carlos Ferrero je leta 2003 osvojil Roland Garros. 21 let zatem je Alcaraza vodil do velikega uspeha. Foto: EPA
Juan Carlos Ferrero je leta 2003 osvojil Roland Garros. 21 let zatem je Alcaraza vodil do velikega uspeha. Foto: EPA

Alcaraz: To je turnir, ki sem ga želel dobiti vse od mladih let
"V ta uspeh smo vložili ogromno dela. V zadnjem mesecu smo večkrat trpeli zaradi moje poškodbe roke. V Madridu se nisem počutil najbolje in sem prišel z veliko dvomi. Nisem preveč treniral in le hvaležen sem lahko, da imam ob sebi tako sposobno ekipo, ki mi vsak dan pomaga, da sem ne le boljši igralec, temveč tudi boljši človek. Sicer ste moja ekipa, ampak vam lahko rečem tudi moja družina," je na podelitvi poudaril mladi as iz Murcie.

"Za mano sta izjemna dva tedna. To je turnir, ki sem ga želel dobiti vse od mladih let. Uresničile so se mi sanje in užival bom z ekipo ob proslavljanju te zmage. Iskreno sem imel po tretjem nizu veliko dvomov. Zdelo se mi je, da moji udarci za Alexandra niso nevarni, prevladoval je v izmenjavah in pri servisu. Težko mi je bilo, ob koncu tretjega niza sem bil živčen in nisem igral svojega najboljšega tenisa. Toda igral sem v finalu, zato moraš dati vse od sebe in najti rešitev. V četrtem nizu sem se sprostil in v petem pustil na igrišču srce," je dodal Alcaraz.

Zverev: Že zdaj imaš kariero za hišo slavnih
"Tretji turnir za grand slam pri 21 letih je res neverjeten dosežek. Osvojil si jih na treh različnih podlagah. Že zdaj imaš kariero za hišo slavnih. Toliko si že osvojil in prepričan sem, da to ni tvoj zadnji naslov v Parizu," je mlajšemu tekmecu na podelitvi polaskal 27-letni Nemec.

Coco Gauff in Katerina Siniakova sta dvignili prestižni pokal. Foto: EPA
Coco Gauff in Katerina Siniakova sta dvignili prestižni pokal. Foto: EPA

Gauff in Siniakova zmagovalki turnirja dvojic
Coco Gauff in Katerina Siniakova sta v finalu turnirja dvojic ugnali italijansko navezo Jasmine Paolini in Sara Errani s 7:6 (5), 6:3.

Američanka je bila prvič v karieri najboljša med dvojicami na enem od štirih največjih turnirjev. V finalu je igrala tretjič, prvič s Siniakovo. Pred tem je z rojakinjama Caty McNally in Jessico Pegula izgubila finale OP-ja ZDA 2021 in Rolanda Garrosa 2022.

Čehinja velja za eno najboljših igralk med dvojicami v zadnjem obdobju. Olimpijska prvakinja med dvojicami je dobila osmi turnir velike četverice v tej konkurenci. V finalih je prvič slavila z Gauff, vse svoje prejšnje zmage pa je proslavljala skupaj z rojakinjo Barboro Krejčikovo.

Errani je četrtič izgubila v finalu dvojic na grand slamih, ima pa pet lovorik. Za Paolini pa je izjemen Roland Garros, saj je prav tako prvič v karieri igrala tudi v finalu posameznic. Tudi tam je morala v soboto priznati premoč tekmici, Poljakinja Iga Swiatek je bila boljša s 6:2 in 6:1.


Roland Garros (M)
(24.961.000 evrov, pesek)

Finale:
ALCARAZ (ŠPA/3) – ZVEREV (NEM/4)
6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Zmagovalci Rolanda Garrosu po letu 2000:
2024 Carlos Alcaraz (ŠPA)
2023 Novak Đoković (SRB)
2022 Rafael Nadal (ŠPA)
2021 Novak Đoković (SRB)
2020 Rafael Nadal (ŠPA)
2019 Rafael Nadal (ŠPA)
2018 Rafael Nadal (ŠPA)
2017 Rafael Nadal (ŠPA)
2016 Novak Đoković (SRB)
2015 Stan Wawrinka (ŠVI)
2014 Rafael Nadal (ŠPA)
2013 Rafael Nadal (ŠPA)
2012 Rafael Nadal (ŠPA)
2011 Rafael Nadal (ŠPA)
2010 Rafael Nadal (ŠPA)
2009 Roger Federer (ŠVI)
2008 Rafael Nadal (ŠPA)
2007 Rafael Nadal (ŠPA)
2006 Rafael Nadal (ŠPA)
2005 Rafael Nadal (ŠPA)
2004 Gaston Gaudio (ARG)
2003 Juan Carlos Ferrero (ŠPA)
2002 Albert Costa (ŠPA)
2001 Gustavo Kuerten (BRA)
2000 Gustavo Kuerten (BRA)