Rafael Nadal še ni oddal niza na letošnjem Roland Garrosu. V nedeljo se lahko izenači z Rogerjem Federerjem pri 20 naslovih na turnirjih za grand slam. Foto: Reuters
Rafael Nadal še ni oddal niza na letošnjem Roland Garrosu. V nedeljo se lahko izenači z Rogerjem Federerjem pri 20 naslovih na turnirjih za grand slam. Foto: Reuters

34-letni Španec je pred dvema tednoma na mastersu v Rimu v četrtfinalu izgubil proti Schwartzmanu z 2:6 in 5:7. Na stadionu Philippa Chatrierja, ki je njegova druga dnevna soba, je bil Nadal znova v sijajni formi. Na svojem najljubšem turnirju je nanizal neverjetnih 99 zmag, izgubil je le dvakrat. Leta 2009 ga je v osmini finala premagal Robin Söderling, pred petimi leti pa je bil v četrtfinalu boljši Đoković.

Nadal strl žilavega Schwartzmana v treh nizih

Nadal je postal tretji najstarejši finalist Roland Garrosa pri 34 letih in štirih mesecih. Zdaj je le še zmago oddaljen od izenačitve rekorda po številu osvojenih grand slamov, ki ga drži Roger Federer z 20.

Uvodna igra trajala skoraj četrt ure
Da bo to utrujajoča lekcija peščenega tenisa, je Schwartzman uvidel že v prvi igri, ki je trajala 14 minut, dobil pa jo je Nadal. Španec je počasi, a zanesljivo in s prepoznavno igro lomil Argentinca, ki je v četrtfinalu odigral peturni maraton proti Dominicu Thiemu.

Nadal je prvi niz dobil na videz gladko s 6:3, a je niz trajal kar 64 minut. Izmenjave so bile dolge, Schwartzman je bil žilav nasprotnik. Nadalu sta uspela dva brejka v drugi in četrti igri, medtem ko ga je sam izgubil v tretji.

Španec je v drugem nizu "ponovil vajo". Argentincu je odvzel servis v tretji igri, nato pa prednost ohranil in niz v svojo korist dokončno odločil z drugim brejkom v deveti igri.

Diego Schwartzman je navdušil v četrtfinalu, ko je izločil Dominica Thiema. Foto: Reuters
Diego Schwartzman je navdušil v četrtfinalu, ko je izločil Dominica Thiema. Foto: Reuters

Schwartzman blizu uspeha v tretjem nizu
Najbolj napet je bil tretji niz. Nadal je povedel s 3:1 in 4:2, vendar se je Schwartzman vrnil. Argentinec je igral odlično in imel v enajsti igri pri 15/40 dve priložnosti za tretji odvzem servisa v tretjem nizu. Nadal se je rešil v podaljšano igro, ki jo je dobil kar s 7:0. Obračun je trajal tri ure in devet minut.

"Še enkrat igrati tukaj v finalu, je res neverjetno. To je poseben trenutek zame. Vedel sem, da bo težko. V tretjem nizu sem odigral nekaj slabih točk, Diego pa je zelo žilav tekmec, ki se ne preda. Verjetno dosega največ brejkov v karavani. Vesel sem, da mi je uspelo," je po zmagi dejal 34-letnik.

StatistikaSchwartzmanNadal
Prvi servis (%)6069
Asi23
Dvojne napake30
Neizsiljene napake4834
Winnerji2438
Osvojene točke87114
Priložnosti za brejk3/126/9
Točke na mreži15/2317/24

Đoković šele v petem nizu strl Cicipasa
V drugem polfinalu je Novak Đoković izločila Stefanosa Cicipasa s 6:3, 6:2, 5:7, 4:6 in 6:1. Obračun je trajal kar tri ure in 54 minut, čeprav je imel Srb zaključno žogo že v tretjem nizu, ko je pri vodstvu s 5:4 serviral za vstop v finale.

Đoković v petih nizih prek Cicipasa v finale

Cicipas nemočen v uvodnih dveh nizih
V prvih dveh nizih je imel Grk kar sedem priložnosti za odvzem servisa, izkoristil pa ni niti ene. Na drugi strani je imel Srb le štiri priložnosti, a je tri izkoristil. V prvem nizu je povedel s 3:0 in prednost ohranil do konca. V drugem nizu je po zaostanku z 1:2 nanizal kar pet iger zapored.

Srb zapravil zaključno žogo v tretjem nizu
V zaključku tretjega niza je že kazalo, da bo prvi igralec sveta obračun dobil v treh nizih. V deveti igri je odvzel servis Cicipasu in nato imel v deseti tudi zaključno žogo, toda Grk jo je rešil, mu nato tudi vzel servis, ostal v igri in še z enim odvzemom začetnega udarca v 12. igri dobil tretji niz.

Novak Đoković še ni premagal Nadala v finalu Roland Garrosa. V nedeljo bo imel še tretji poskus. Foto: Reuters
Novak Đoković še ni premagal Nadala v finalu Roland Garrosa. V nedeljo bo imel še tretji poskus. Foto: Reuters

Cicipas je v četrtem nizu prikazal najboljšo igro. Povedel je z 2:0, a je Đoković izenačil na 2:2. Srb je imel nato v peti, sedmi in deveti igri skupaj kar osem priložnosti za brejk, a ni unovčil nobene. Kazen je prišla v deseti igri, ko je Cicipas izenačil na 2:2 v nizih.

Grku zmanjkalo moči
Grk bi lahko v odločilnem nizu tekmecu vzel servis že v prvi igri, a je Đoković, ki je imel v zadnjih dneh nekaj težav z bolečinami v vratu, v pravem času pokazal zanesljivost in se rešil, nato pa z odvzemom začetnega udarca povedel z 2:1 po sijajno skrajšani žogi. V nadaljevanju se je Srb sprostil, Grku pa je zmanjkalo energije in do konca obračuna ni osvojil nobene igre več.

Stefanos Cicipas bo moral še počakati na prvi finale na turnirjih za grand slam. Foto: Reuters
Stefanos Cicipas bo moral še počakati na prvi finale na turnirjih za grand slam. Foto: Reuters

"Ostal sem miren tudi po izgubljenem četrtem nizu. Na začetku petega niza sem opazil, da imam še več moči in uspel mi je odličen zaključek obračuna. Nisem zadovoljen z dvema igrama, pri 5:6 v tretjem nizu in pri 4:5 v četrtem nizu sem odigral dve zelo slabi igri na svoj servis in obakrat izgubil niz. Ko mi je uspel brejk v odločilnem nizu, sem bil prepričan, da bom napredoval v finale," je bil zadovoljen Đoković, ki bo v finalu Roland Garrosa igral petič, v finalih turnirjev za grand slam pa bo to že 27. nastop. Edini poraz letos je doživel v osmini finala v New Yorku proti Pablu Carrenu Busti, ko je bil diskvalificiran, ker je z žogo zadel linijsko sodnico.

Nadal in Đoković se bosta pomerila tretjič v finalu Roland Garrosa. Leta 2012 je bil Španec boljši s 6:4, 6:3, 2:6 in 7:5. Dve leti zatem je prav tako slavil po štirih nizih, s 3:6, 7:5, 6:2 in 6:4.

StatistikaĐokovićCicipas
Prvi servis (%)6767
Asi57
Dvojne napake65
Neizsiljene napake5056
Winnerji5652
Osvojene točke172149
Priložnosti za brejk8/224/15
Točke na mreži30/4024/41

Brez dveh finalnih nastopov za Świątkovo
Igi Świątek se v konkurenci dvojic skupaj z Američanko Nicole Melichar ni uspelo uvrstiti še v drugi finale Roland Garrosa, potem ko se bo v soboto pomerila za naslov med posameznicami. V polfinalu sta morali priznati premoč Čilenki Alexi Guarachi in Američanki Desirae Krawczyk, ki sta bili boljši s 7:6 (5), 1:6 in 6:4.

Čilenka in Američanka, sicer 14. nosilki turnirja, se bosta v finalu v nedeljo pomerili z drugima nosilkama, Madžarko Timeo Babos in Francozinjo Kristino Mladenovic. V prvem polfinalu sta Baboseva in Mladenoviceva s 6:2, 4:6 in 7:5 premagali četrti nosilki iz Češke, Barboro Krejčikovo in Katerino Siniakovo.


Pariz (M), polfinale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) ‒ CICIPAS (GRČ/5)
6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1

NADAL (ŠPA/2) ‒ SCHWARTZMAN (ARG/12)
6:3, 6:3, 7:6 (0)