Daniil Medvedjev je takole ob koncu četrtega niza ukazal svojemu trenerju, da zapusti tribune Rod Laver Arene. Foto: AP
Daniil Medvedjev je takole ob koncu četrtega niza ukazal svojemu trenerju, da zapusti tribune Rod Laver Arene. Foto: AP

Morebitna odsotnost Novaka Đokovića v drugem tednu Melbourna bi na stežaj odprla vrata številnim igralcem za prvo zmago na tem turnirju. Med njimi Daniilu Medvedjevu, ki se je v osmino finala prebil po nepričakovano težkem dvoboju s Srbom Filipom Krajinovićem. Rus je po vodstvu z 2:0 v nizih zmago dosegel šele v petem nizu, na koncu je slavil s 6:3, 6:3, 4:6, 3:6 in 6:0.

Medvedjev poslal svojega trenerja s tribune
Pri tem pa je pokazal veliko mero živčnosti, predvsem se je večkrat jezil na svojega trenerja Gillesa Cervara. 40-letni Francoz je po zaostanku z 1:4 v četrtem nizu imel dovolj in zapustil tribune, Medvedjev je zatem zaigral kot prerojen in v petem nizu s 6:0 strl odpor Krajinovića. "Pred odhodom mi je trener dejal, da je prepričan o moji zmagi, ob tem pa mi je želel dati prostor, da bi se vendarle pomiril," je nenavadno dogajanje pojasnil Medvedjev.

V osmini finala se bo vročekrvni Rus pomeril z Američanom Mackenziejem McDonaldom, ki je z zmago nad Lloydom Harrisom s 7:6 (7), 6:1 in 6:4 izenačil svoj najboljši dosežek na turnirjih za veliki slam.

Cicipas in Rubljov brez izgubljenega niza
Med 16 najboljših sta se v soboto, nasprotno, z gladkih 3:0 uvrstila Grk Stefanos Cicipas in Rus Aleksander Rubljov. Cicipas, peti nosilec turnirja, je brez večjih težav premagal Šveda Mikaela Ymerja s 6:4, 6:1 in 6:1. Rubljov, ki v novi sezoni še ne pozna poraza, je s 7:5, 6:2 in 6:3 odpravil španskega veterana Feliciana Lopeza in hiti proti morebitnemu četrtfinalu z rojakom Medvedjevom, s katerim sta pretekli teden Rusiji priigrala zmago na ATP-pokalu.

Rafael Nadal je v Melbournu nazadnje ostal brez četrtfinala leta 2005. Foto: AP
Rafael Nadal je v Melbournu nazadnje ostal brez četrtfinala leta 2005. Foto: AP

Nadal za četrtfinale s Fogninijem
Zadnji sobotni dvoboj je prinesel soočenje drugega nosilca Rafaela Nadala z Britancem Cameronom Norriejem, ki se je spodobno upiral, a ni mogel dobiti niza. Po dveh urah in četrt igre je Španec napredoval s 7:5, 6:2 in 7:5. "Ker nisem izkoristil priložnosti, se je položaj malce zapletel. Nekaj dobrih iger sem povezal z nekaj neizsiljenimi napakami, kar moram popraviti. Upam, da mi bo vse to pomagalo pri tem, kar me čaka v ponedeljek," je Nadal priznal, da ni čisto zadovoljen, da je prvi in tretji niz odločil šele v zaključku.

V osmini finala Rafo čaka soočenje z Italijanom Fabiom Fogninijem, ki je prepričljivo odpravil Avstralca Alexa De Minaura s 6:4, 6:3 in 6:4.

Po ukazanem mehurčku še predaja 1. nosilca?
Skrbi prirediteljem ob petdnevnem zaukazanem "mehurčku" povzroča še poškodba prvega igralca sveta Novaka Đokovića, ki mu grozi predaja nedeljskega dvoboja 3. kroga.

Sorodna novica Poškodovani Đoković napredoval: "Ne vem, če bom do nedelje okreval"
Zaradi novih protikoronskih ukrepov v zvezni državi Viktorija so morali za najmanj pet dni prepovedati navzočnost gledalcev na tribunah. Predtem si je lahko boje na OP-ju Avstralije dnevno ogledalo do 30 tisoč gledalcev. Foto: AP
Zaradi novih protikoronskih ukrepov v zvezni državi Viktorija so morali za najmanj pet dni prepovedati navzočnost gledalcev na tribunah. Predtem si je lahko boje na OP-ju Avstralije dnevno ogledalo do 30 tisoč gledalcev. Foto: AP

Epidemija poškodb trebušnih mišic?
Osemkratni zmagovalec turnirja v Melbournu ni mogel skrivati bolečine med petkovim dvobojem z Američanom Taylorjem Fritzem, ki ga je dobil šele v petem nizu. 33-letni Srb je sporočil, da si je v tretjem nizu poškodoval mišico trebušne stene in da ni prepričan, ali bo lahko odigral naslednji dvoboj.

Đoković bo namesto treninga danes opravil terapijo z ultrazvokom in se pogovoril z zdravniki. "Šele potem bom vedel, kaj dejansko poškodba pomeni in ali imam sploh kakšno možnost, da bi bil nared po 48 urah," je dejal prvi nosilec OP-ja Avstralije. Direktor turnirja Craig Tiley je sicer izrazil prepričanje, da bo Đoković igral naprej. "Še ga bomo videli. Je zelo žilav, je borec," je za lokalno televizijsko mrežo Channel 9 ocenil Tiley.

V Melbournu se sicer pojavlja neobičajno veliko število poškodb trebušnih mišic, saj se je v 3. krogu tako poškodoval 9. nosilec Matteo Berrettini, ki pa mu je kljub bolečinam uspelo izločiti Rusa Karena Hačanova, pri čemer je bi Italijan uspešen v vseh treh podaljšanih igrah. A ob koncu se Berrettini ni mogel veseliti in vprašanje je, ali se bo lahko pomeril proti Cicipasu v ponedeljek.


3. krog (M), spodnji del tabele:

RUBLJOV (RUS/7) - F. LOPEZ (ŠPA)
7:5, 6:2, 6:3
RUUD (NOR/24) - ALBOT (MOL)
6:1, 5:7, 6:4, 6:4
McDONALD (ZDA) - HARRIS (JAR)
7:6 (7), 6:1, 6:4
MEDVEDJEV (RUS/4) - KRAJINOVIĆ (SRB/28)
6:3, 6:3, 4:6, 3:6, 6:0
CICIPAS (GRČ/5) - M. YMER (ŠVE)
6:4, 6:1, 6:1
BERRETTINI (ITA/9) - HAČANOV (RUS/19)
7:6 (1), 7:6 (5), 7:6 (5)
FOGNINI (ITA/16) - DE MINAUR (AVS/21)
6:4, 6:3, 6:4
NADAL (ŠPA/2) - NORRIE (VB)
7:5, 6:2, 7:5