Foto: Sportida/Matic Klanšek Velej
Foto: Sportida/Matic Klanšek Velej

Devet zmagovalcev aprilskih dvobojev se bo uvrstilo na novembrski finalni turnir, na katerem bo sodelovalo dvanajst najboljših reprezentanc na svetu. Tam imata mesto že zagotovljeno letošnja finalista, Švica in Avstralija, ki se bosta danes v Glasgowu srečala v finalu, ter gostitelj tekmovanja, ki še ni znan.

Sorodna novica Slovenija senzacionalno premagala Kitajsko

Slovenija si je mesto v zadnjem krogu kvalifikacij za F12 pokala BJK zagotovila v Velenju, kjer je senzacionalno premagala Kitajsko.

Na žrebu je ekipa kapetana Andreja Kraševca dobila najnižje uvrščeno nosilko, glede na to, da se ekipi še nista srečali, pa je gostitelja določil žreb. "Naša želja je bila, da igramo doma, zato sem z žrebom zelo zadovoljen. Upam, da bomo aprila prihodnje leto Romunijo gostili pred polnimi tribunami slovenskih navijačev, ki bodo lahko na terenu bodrili najboljše slovenske igralke," je po žrebu za STA dejal Andrej Kraševec.

Finale kvalifikacij za zaključni pokala BJK (14., 15. aprila 2023):
Španija (1. nosilka) – Mehika
Ukrajina – Češka (2.)
Velika Britanija – Francija (3.)
Kanada (4.) – Belgija
ZDA (5.) – Avstrija
Slovaška (6.) – Italija
Nemčija (7.) – Brazilija
Kazahstan (8.) – Poljska
Slovenija – Romunija (9.)


Švicarke na krilih izjemne Belinde Bencic do prvega naslova
Švicarke so osvojile naslov v pokalu Billie Jean King, ki se je končal v Glasgowu. V tretjem finalnem nastopu so osvojile prvo lovoriko. V finalu so ugnale Avstralijo z 2:0. Jil Teichmann je premagala Storm Sanders s 6:3, 4:6 in 6:3, olimpijska prvakinja Belinda Bencic je z izjemno predstavo odpravila Ajlo Tomljanović s 6:2 in 6:1.

V sobotnem polfinalu so Avstralke z 2:1 v zmagah ugnale Veliko Britanijo, Švicarke pa so z dvema zmagama med posameznicami predčasno premagale Češko.

Švica je lani igrala v finalu in izgubila proti Rusiji (0:2), ki ji je letošnjo udeležbo Mednarodna teniška zveza (ITF) zaradi vojaške operacije v Ukrajini prepovedala. Švicarke so v finalu igrale tudi leta 1998, a takrat še v Pokalu Fed premoč priznale Španiji.

Avstralke so sedemkrat slavile v nekdanjem pokalu Fed, a nazadnje leta 1974. V finalu so igrale še enajstkrat, po 26-letni suši tudi leta 2019, ko so izgubile proti Franciji. Obe finalistki sta si že zagotovili nastop na zaključnem turnirju pokala BJK prihodnje leto, Britanke in Čehinje pa se bodo aprila merile v play-offu.

Viktorija Golubic, Jil Teichmann, Belinda Bencic in kapetan Heinz Guenthardt se veselijo v Glasgowu. Foto: AP
Viktorija Golubic, Jil Teichmann, Belinda Bencic in kapetan Heinz Guenthardt se veselijo v Glasgowu. Foto: AP

Finale:
ŠVICA – AVSTRALIJA 2:0
Teichmann – Sanders 6:4, 4:6, 6:3
Bencic – Tomljanović 6:2, 6:1

Polfinale:
AVSTRALIJA – VELIKA BRITANIJA 2:1
Sanders – Watson 6:4, 7:6 (3)
Tomljanović – Dart 6:7 (3), 2:6
Sanders/Stosur – Barnett/Nicholls 7:6 (1), 6:7 (5), 10:6

ŠVICA – ČEŠKA 2:0
Golubic – Muchova 6:4, 6:4
Bencic – Pliškova 6:2, 7:6 (6)