Boruis Becker je leta 1985 postal najmlajši zmagovalec Wimbledona vseh časov. Foto: EPA
Boruis Becker je leta 1985 postal najmlajši zmagovalec Wimbledona vseh časov. Foto: EPA

Nekdanji nemški teniški zvezdnik Boris Becker, ki je bil obtožen prikritja več milijonov evrov vrednega premoženja pred stečajnimi upravitelji, je aprila letos moral v zapor. Prvotna kazen je znašala dve leti in pol, vendar so šestkratnega zmagovalca turnirja za grand slam po dobrih sedmih mesecih izpustili.

Izgnan iz Londona, kjer je živel od leta 2012

Drago ga je stala ločitev

Sodišču je priznal, da je v karieri z denarnimi nagradami in sponzorskimi pogodbami resda zaslužil okoli 50 milijonov dolarjev, po upokojitvi leta 1999 pa je bil priliv precej manjši. Obenem ga je drago stala tudi ločitev od nekdanje žene Barbare leta 2001 in poznejše plačevanje mesečnih obrokov preživnine za oba sinova.

Nekdanji izjemni športnik in nato tudi trener naj bi bil deležen pospešenega postopka. Do njega je upravičen vsak tuji zapornik, ki ga je mogoče izpustiti iz zapora in deportirati do 12 mesecev pred najzgodnejšim datumom izpustitve. S tem naj bi zmanjšali pritisk na prenatrpane britanske zapore. Preostanka kazni mu ne bo treba prestajati v zaporu, vendar se Becker ne sme vrniti v svojo drugo domovino Veliko Britanijo, dokler mu ne poteče dejanska kazen, poroča STA.

Že leta 2002 je bil obtožen utaje davkov, takrat je dobil pogojno zaporno kazen. Teniški velikan je svoj prvi turnir na sveti travi v Wimbledonu osvojil leta 1985 pri komaj sedemnajstih letih, in tako postal najmlajši zmagovalec v moški posamični konkurenci. Med sojenjem v Londonu krivde ni priznal, povedal je, da je zaupal svojim svetovalcem.