Prvi Slovenec, ki se je prebil med najboljših sto na svetu, je osvojil 17 turnirjev serije challenger, prebil se je do 68. mesta na svetovni lestvici. Foto: EPA
Prvi Slovenec, ki se je prebil med najboljših sto na svetu, je osvojil 17 turnirjev serije challenger, prebil se je do 68. mesta na svetovni lestvici. Foto: EPA

Vseeno je lani odšel v New York odigrati kvalifikacije OP-ja ZDA, roka se mu je iz dneva v dan večala, vse bolj je bila napihnjena zaradi vnetja, a se je na koncu še vedno odločil stopiti na igrišče, je Luka Petrič poročal v oddaji Naval na šport.

"S to roko sem celo igral v kvalifikacijah, dobil sem sicer eno blokado, ampak na koncu se ni dobro končalo. Pri udarcu je začela kri špricati iz roke, smo morali prekiniti tekmo," je povedal Kavčič za Val 202.

Sorodna novica Kavčič končal igralsko kariero in se že podal v trenerske vode

Za nameček je dobil še napačno diagnozo, zdravila niso delovala, roka pa je postala še izjemno boleča, ko je čakal na odhod domov. "Zadnji dan sem po New Yorku taval z natečeno roko, iskal sem antibiotike po lekarnah, nekaj ur pred letom še nisem vedel, ali se grem v ZDA direktno operirat ali poskusim iti domov in to naredim doma." Na koncu je presodilo tudi to, da so stroški operacije prek luže velikanski: "Ko sem izvedel, da bom moral vse kriti sam, je to padlo v vodo. Tisti dan praktično nisem spal ves dan, bolečine so bile velikanske, imel sem vse mogoče protibolečinske tablete, ki mi niso niti malo pomagale. Ko sem prišel domov, sem šel takoj na urgenco, takoj sem imel operacijo roke. V bolnici sem ostal štiri, pet dni, kjer sem 12 ur na dan prejemal v žilo tri različne antibiotike. Šlo je za resno stvar – ne samo, da bi lahko izgubil prst, lahko bi tudi umrl, ker sem imel začetek sepse."

Odstranili so mu poškodovano tkivo, imel je luknjo v roki tako veliko, da bi lahko prst druge roke zatlačil vanjo. "Po OP-ju ZDA je sledil velik šok, ko sem pri sebi videl, da ne bom več sposoben igrati profesionalno tenisa, na najvišji ravni. Čez noč so se vsi cilji, vsa vizija, ki si jo imel vse življenje, zaključila. Nisem si želel na takšen način zaključiti."

Blaž Kavčič čuti, da telo ne prenese več naporov

Dolgo sploh ni mogel prijeti loparja v roke, k sreči pa se je poškodba dovolj zacelila, da lahko zdaj spet igra tenis. "Po dolgem igranju me začne boleti roka, prst je zelo negibljiv, ne morem ga čisto iztegniti, niti pokrčiti, pri tenisu pa vemo, da je zelo težko z loparjem. Sem pa vesel, da lahko še vedno igram tenis."

35-letnik je svojo teniško kariero že preusmeril v trenerske vode, med drugim je postal pomočnik kapetana ženske teniške reprezentance. "Mislim, da so mlade igralke, ki prihajajo, zelo dobre, pa tudi Kaja in Tamara, ki krojita sam svetovni vrh že zdaj, vsi vemo pa, koliko rezerv še imata in kam bosta v roku nekaj let prišli. Mislim, da je bil to glavni motiv, da sem se priključil reprezentanci."