Roger Federer je zadnji obračun pred današnjim dnem odigral na lanskem Odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, kjer ga je konec januarja v polfinalu ugnal Novak Đoković. Foto: EPA
Roger Federer je zadnji obračun pred današnjim dnem odigral na lanskem Odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, kjer ga je konec januarja v polfinalu ugnal Novak Đoković. Foto: EPA

39-letni Švicar še ni v pravi formi, a je z nekaj potezami v zadnjem nizu navdušil. Serviral je 13 asov, naredil ni nobene dvojne napake.

Zelo izenačen je bil že uvodni niz, v katerem je imel Federer v deveti igri priložnost za odvzem servisa, vendar je ni unovčil. V podaljšani igri je Evans povedel s 6:5 in imel zaključno žogo za uvodni niz. Federer je v ključnih trenutkih zaigral bolje in dobil "tie-break" z 10:8, izkoristil je tretjo zaključno žogo.

V drugem nizu je Britanec prišel do brejka v četrti igri in prednost zadržal do konca. V deveti igri je brez izgubljene točke izenačil na 1:1 v nizih.

Odločilni niz je bil zelo napet. V sedmi igri se je Federer pri 30/40 rešil z odličnim servisom, drugo priložnost Britanca za odvzem servisa pa je izničil z mojstrsko skrajšano žogo.

V deseti igri je imel 20-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam zaključno žogo za zmago, a se je Evans še rešil z lepim volejem. V 12. igri je Federer zaigral precej bolj agresivno. Pri 15/40 je z bekhend paralelo končal obračun. Končno razmerje v točkah je bilo 116:112 v korist Švicarja.

Federer po dveh urah in pol izločil Evansa

Z Evansom sta na treningu odigrala 20 nizov
"Bil sem utrujen v zadnjem nizu. Ko sem imel zaključno žogo, sem moral tvegati. Zadovoljen sem s predstavo. Navdušen sem, da sem končal obračun z bekhend paralelo. Ne čutim nobenih bolečin. Ni se bilo lahko vrniti pri teh letih po tako dolgem odmoru. Izplačalo se je potruditi, prehodil sem dolgo pot," je poudaril Federer, ki se bo v četrtek v četrtfinalu pomeril z Nikolozom Basilašvilijem.

"Tudi če bi izgubil, bi bil vesel, da sem nazaj na igrišču. Seveda je zmagati še toliko slajše, posebej z bekhendom po liniji. Z Danom sva skupaj trenirala, res je dober soigralec. Odigrala sva 20 nizov in zdaj nadaljevala," je z nasmeškom na obrazu razlagal veteran.

"Že to, da je nekaj navijačev tu, je posebno za igralce. Tudi za tiste pred televizijskimi zasloni upam, da so uživali. V zadnjem letu dni smo vsi šli čez marsikaj. Upam, da vam teniški dvoboji prinesejo nekaj nasmeška v teh zahtevnih časih," je še dejal Švicar.

Rubljov napredoval brez boja
Prvi nosilec Dominic Thiem je ugnal Rusa Aslana Karaceva s 6:7 (5), 6:3 in 6:2. Eden od favoritov Andrej Rubljov je napredoval po predaji Francoza Richarda Gasqueta pred dvobojem. Gasquet je v torek premagal Ptujčana Blaža Rolo s 6:4 in 6:4.


DOHA (M), osmina finala, tabela
(787.930 am. dolarjev, trda podlaga)

THIEM (AVT/1) - KARACEV (RUS)
6:7 (5), 6:3, 6:2
BAUTISTA AGUT (ŠPA/5) - BUBLIK (KAZ)
6:4, 6:3
RUBLJOV (RUS/3) - GASQUET (FRA)
b.b.
FUCSOVICS (MAD) - HARRIS (JAR)
4:6, 7:6 (5), 6:2
FRITZ (ZDA) - GOFFIN (BEL/6)
6:1, 5:7, 7:6 (9)
SHAPOVALOV (KAN/4) - POSPISIL (KAN)
7:5, 6:4
BASILAŠVILI (GRU) - JAZIRI (TUN)
6:2, 6:2
FEDERER (ŠVI/2) - EVANS (VB)
7:6 (8), 3:6, 7:5