Steve Simon je skušal prek različlnih kanalov vzpostaviti stik s teniško igralko Peng, vendar neuspešno. Foto: EPA
Steve Simon je skušal prek različlnih kanalov vzpostaviti stik s teniško igralko Peng, vendar neuspešno. Foto: EPA

"Poslal je tudi dve elektronski pošti, iz odgovorov pa je jasno razbrati, da jih je napisala pod vplivom drugih oziroma da so bila cenzurirana. Simon zato ostaja globoko zaskrbljen nad usodo Peng Šuai, da ni svobodna, da je pod popolnim nadzorom in da ne more komunicirati svobodno, odprto in neposredno," je tiskovna predstavnica WTA povedala za francosko tiskovno agencijo AFP.

Zdaj 35-letne kitajske teniške igralke, nekdanje prve igralke sveta v ženskih dvojicah in dvakratne zmagovalke turnirjev za grand slam, ni bilo videti veliko v javnosti, odkar je 2. novembra Džang Gaolija obtožila spolnega napada. Mednarodni olimpijski komite (MOK) je 21. novembra sicer sporočil, da je predsednik krovne športne organizacije Thomas Bach opravil polurni videopogovor s Peng Šuai. Dosedanji dokazi o tem, da je živa in zdrava, pa so bili objavljeni predvsem v kitajskih medijih, kjer so pred dnevi objavili nov video in fotografijo Peng Šuai na odprtju mladinskega turnirja v Pekingu.

Kitajske oblasti še vedno niso potrdile, kje je izginula teniška igralka. Niti Džang, nekdanji podpredsednik kitajske vlade niti zdajšnja vlada niso komentirali obtožb. Razpravo o tej temi pa so blokirali na kitajskem medmrežju, ki je močno cenzuriran, pa tudi na drugih družbenih omrežjih. Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo le, da naj "ljudje prenehajo namensko manipulirati z dogajanji okrog Peng Šuai".