Roger Federer je (postal) simbol tenisa. Foto: Reuters
Roger Federer je (postal) simbol tenisa. Foto: Reuters

London bo ta konec tedna gostil Laverjev pokal, na katerem se bo od aktivne kariere poslovil Roger Federer, zmagovalec 20 grand slamov in eden najboljših igralcev v zgodovini te igre. Prejšnji teden je objavil novico o slovesu, ta teden pa je napovedal, da bo najbrž igral le uvodni dan v dvojicah.

Roger Federer bo za vedno ikona Wimbledona. Foto: Reuters
Roger Federer bo za vedno ikona Wimbledona. Foto: Reuters

Vedel je, da se sprehaja po tankem ledu
Zadnjič je igral v lanskem Wimbledonu, kjer se je prebil do četrtfinala. Po tretji operaciji kolena pa ni več stopil na (tekmovalna) igrišča. Švicar je za BBC podoživel: "Zadnja tri leta so bila res naporna. Po lanskem Wimbledonu sem vedel, da se sprehajam po tenkem ledu. Večkrat sem se skušal vrniti, a zavedal sem se omejitev. Če sem pošten, sem v neki točki prenehal verjeti, da mi še lahko uspe."

Bilo je le še vprašanje, kdaj
Pred nekaj meseci je imel spet natančen zdravniški pregled, ki pa je pokazal, da z njegovim kolenom ni dobro. "Takrat sem hitro spoznal, da to pomeni konec moje športne poti. Vprašanje je bilo le še: kdaj in kako bom sporočil svojo odločitev. To je postala moja realnost. S tem sem se sprijaznil, vseeno pa je bilo stresno," je povedal zmagovalec 103 turnirjev serije ATP.

Upokojitev potisnil na konec poti
Zadnji meseci so bili tako več ali manj namenjeni razmisleku, kako se posloviti: "To so bili čustveno zelo zahtevni tedni. Premišljeval sem o svojih občutkih, o vseh ljudeh, ki so mi pomagali na moji poti. Prej nikoli nisem razmišljal o upokojitvi, če bi se ukvarjal s temi mislimi, bi bil praktično napol že upokojen, kar bi vplivalo na mojo igro. Te misli sem potisnil na konec poti, kjer pa zdaj tudi v resnici sem," je še povedal.

Sorodna novica Federer bo na Laverjevem pokalu igral le prvi dan med dvojicami

Želel si je le med najboljših 100
Poleg številnih zmag je bil tudi 310 tednov na vrhu lestvice ATP: "Mislim, da ni nikogar, ki bi ob odraščanju pričakoval toliko zmag in uspehov. Seveda je bilo noro, ko sem zmagal prvi Wimbledon in se prvič zavihtel na vrh lestvice ATP. A potem se v resnici nisem ukvarjal s številkami, zmagami, tedni in rekordi, to je bilo delo za navijače. Predtem sem si želel samo igrati, priti na turnejo in se prebiti med najboljših 100 igralcev. Zato sem prepričan, da sem presegel vsa svoja pričakovanja. Sanje so bile, da sem bil tako dolgo med najboljšimi. Tudi zato se od te igre poslavljam tako zadovoljen."

Prišli bodo novi zvezdniki
Federer se je ob koncu kariere spomnil tudi na izjemno četverico (ali trojko), ki je tako dolgo vladala teniškemu svetu, zdaj pa se bo na Laverjevem pokalu še zadnjič zbrala skupaj in branila barve Evrope: "Po slovesu Peta Samprasa je bil tenis v rahlem padcu, a potem sem prišel jaz, nato še Rafael Nadal, Novak Đoković in Andy Murray. Več kot deset let smo prevladovali. Mislim, da je bilo to všeč tudi navijačem. Verjamem, da bo marsikdo žalosten, a prišli bodo novi igralci in čudoviti ljudje. Tenis omogoča neverjetne zgodbe, zato vem, da je naša igra varna, prepričan sem, da bo videla neverjetne nove superzvezdnike."