Tamara Zidanšek trenutno na WTA-lestvici zaseda 50. mesto, v ponedeljek pa bo zagotovo nekaj mest višje. Foto: EPA
Tamara Zidanšek trenutno na WTA-lestvici zaseda 50. mesto, v ponedeljek pa bo zagotovo nekaj mest višje. Foto: EPA

Konjičanka je slavila s 7:5, 6:3 in bo tretjič igrala za naslov na najvišji ravni. Do zdaj je oba finala izgubila. Prvega maja 2019 v Nürnbergu proti Kazahstanki Juliji Putincevi, drugega pa aprila letos v Bogoti, ko je bila od 23-letnice boljša domačinka Maria Camila Osorio Serrano. Za naslov v Lozani se bo polfinalistka letošnjega OP-ja Francije pomerila proti mladi Francozinji Clari Burel, ki je s 5:7, 6:2, 6:2 ugnala rojakinjo Caroline Garcia.

Belgijka Maryna Zanevska. Foto: EPA
Belgijka Maryna Zanevska. Foto: EPA

Prva nosilka Lozane je na poti do finala poleg Zanevske (193. na lestvici WTA) premagala še Italijanko Lucio Bronzetti (241.) v četrtfinalu, Luksemburžanko Mandy Minella (165.) v drugem in Rusinjo Marino Melnikovo (182.) v prvem krogu. Tudi v finalu se bo pomerila z igralko zunaj najboljše stoterice na lestvici WTA. Burel namreč zaseda 125. mesto.

Zidanšek je polfinalni obračun začela dobro, takoj prišla do odvzema servisa in vodstva 2:0. Nato je popustila, Zanevska pa je dobila naslednje štiri igre. Na tej ravni vseeno izkušenejša 50. igralka sveta je nato strnila vrste in po tretjem brejku v 12. igri osvojila prvi niz. V drugem je tekmici še dvakrat vzela servis, in sicer v drugi in šesti igri, nato pa izkoristila drugo žogico za zmago v deveti igri. Dvoboj je trajal uro in 38 minut.

Na ponedeljkovi lestvici WTA bo Zidanšek napredovala najmanj na 44. mesto, ob morebitnem prvem naslovu pa bi skočila med najboljših 40.


LOZANA, polfinale:
ZIDANŠEK (SLO/1) - ZANEVSKA (BEL)
7:5, 6:3

BUREL (FRA) - GARCIA (FRA/5)
5:7, 6:2, 6:2

Tamara Zidanšek korak do končne zmage