23-letna Tamara Zidanšek, ki prihaja iz Slovenskih Konjic, se veseli uspeha kariere. Zidanšek je v četrtfinalu Pariza premagala 50 mest višje postavljeno (85:35) igralko, Španko Paolo Badoso. Tamara Zidanšek bo že v ponedeljek med najboljšimi 50 igralkami sveta. Foto: EPA
23-letna Tamara Zidanšek, ki prihaja iz Slovenskih Konjic, se veseli uspeha kariere. Zidanšek je v četrtfinalu Pariza premagala 50 mest višje postavljeno (85:35) igralko, Španko Paolo Badoso. Tamara Zidanšek bo že v ponedeljek med najboljšimi 50 igralkami sveta. Foto: EPA

S Tamaro Zidanšek se je po največjem uspehu v karieri pogovarjal novinar Vala 202 Luka Petrič.

Pogovor z nekdanjim trenerjem Tamare Zidanšek Zoranom Krajncem

Po izenačenju na 6:6 je bila izjemno pomembna 13. igra tretjega niza, v kateri je Zidanšek rešila tri priložnosti za brejk, po osmih minutah pa je vendarle povedla s 7:6. Malo pozneje je z brejkom dvoboj odločila v svojo korist.

Boriš se za življenje
"To so take specifične situacije, ko ni tiebrejka in ko enkrat pride do te razlike v igrah, se boriš za življenje. Poskušaš dati vse od sebe in poskusiš sproducirati svoj najboljši tenis, kar mi je na dveh
brejk žogah tudi uspelo, potem se je malo zapletalo, a mi je tisto igro vendarle uspelo dobiti. Všeč mi je, kako se odzivam v težkih trenutkih, da ostajam agresivna," je pojasnila Tamara Zidanšek.

Sorodna novica Sanjski Roland Garros Tamare Zidanšek in zgodovinski polfinale!

Forhend od nekdaj najboljši udarec
Forhend je bil znova izjemno pomemben. Lahko več poveste o tem udarcu. Kako ste ga razvijali v zadnjih tednih in mesecih? "To je bil od nekdaj moj najboljši udarec. Razvijali smo ga skozi leta, zdaj se to zlaga na svoje mesto. Pomembno je, da je konstanten in da je tudi ob agresivnih trenutkih, ko se odločim iti po winnerja, dosti močan, pa hkrati da jih zadevam drugega za drugim. Mislim, da bomo tako še naprej delali, še ga je mogoče izboljšati."

Na grand slamih igrate vsak drug dan, v četrtek boste igrali že svoj šesti dvoboj. Kako poteka regeneracija med dvobojem? "Hvala Bogu, da je vsak drugi dan. Vse se hitro odvija, tudi tisti dan vmes zelo hitro mine. Je pa pomembne z vidika fizičnega in mentalnega dela, da se vse malo umiri, da se v miru pripraviš na naslednjo tekmo."

Sem velika ljubiteljica košarke, zato bom na prvo mesto postavila Luko Dončića in Gorana Dragića. Sta verjetno najbolj znana slovenska športnika na svetu. A ob tem moram izpostaviti še vsaj Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, ki sta bila lani tu v Parizu prvi in drugi na kolesarski dirki po Franciji, pa Tino Maze eno najboljših smučark na svetu. Slovenija je resda majhna država, a ima ogromno vrhunskih športnikov.

Tamara Zidanšek o majhni Sloveniji, ki ima ogromno vrhunskih športnikov

Nisem tisto čudežno dekle, ki je pri 16 letih izstopalo
Pri triindvajsetih letih kariero gradi postopoma, pravi. "Nikoli nisem preskakovala stopničk. Kariero gradim kot hišo, počasi in zanesljivo. Nisem bila tisto čudežno dekle, ki je že pri šestnajstih letih izstopalo," je dejala Zidanškova. In takoj je sledilo podvprašanje novinarja: Če je vaša kariera hiša, kakšno boste zgradili? "Kot Burdž Kalifa, najvišji nebotičnik na svetu," je odgovorila Konjičanka.

V polfinalu bo treba biti agresiven
Pa še načrt za polfinale, kjer se bo Tamara Zidanšek v četrtek pomerila z Rusinjo Anastazijo Pavljučenkovo. "Treba bo biti agresiven, ima dobre udarce in pritiska z obeh strani, zato bo treba to onemogočiti bodisi z dobrim vračanjem žoge, da čim več poloviš in da ne daš priložnosti. Poskusila bom biti tista, ki jo bom prva spravila v tek in ji onemogočila udarce. Zveni lahko, a ni tako. Najprej regeneracija, potem še malo taktičnih priprav. Na grobo rečeno je nekaj takega," je povedala Zidanšek.

Tamara Zidanšek stopa po poteh Mime Jaušovec

Na olimpijske igre ne bo odpotovala
Konjičanka bo na ponedeljkovi WTA-lestvici že med najboljših 50 na svetu, kar pomeni tudi uvrstitev na olimpijske igre, a se je Zidanšek odločila, da v Tokio ne bo odpotovala. "Že pred Roland Garrosem smo se odločili tako. Vemo, da bodo te igre specifične. Športniki bomo v mehurčkih. Po eni strani mi je Japonska všeč, bi rada šla, a še bo priložnost za OI, tako da se bom osredotočila rajši na turnirje in WTA Tour," je sklenila Tamara Zidanšek.

Mima Jaušovec: Tamara je bila v odločilnih trenutkih stabilnejša

Zidanškovi čestital tudi Đoković
Zidanškova je prejela kup čestitk po enem od največjih uspehov slovenskega tenisa od 1991 dalje oziroma zmagi Mime Jaušovec prav v Parizu 1977. Na socialnih omrežjih izstopa čestitka prvega igralca sveta Srba Novaka Đokovića, ko se je Slovenka vračala z osrednjega igrišča v Roland Garrosu.

Badosa: Najboljši rezultat, a hkrati dan, ko me poraz najbolj boli
Medtem ko je Zidanškova na novinarski konferenci žarela od ponosa in veselja, je njena poražena vrstnica iz Španije Paula Badosa povedala: "To je moj najboljši rezultat v karieri, a hkrati dan, ko me poraz najbolj boli. Vedno sem sanjala o zaključnih bojih na grand slamih in danes sem bila zelo blizu temu. Velika razlika je biti v polfinalu ali igrati četrtfinale." Badosa je priznala, da jo je Slovenka nadigrala v ključnih trenutkih. "Zelo dobro je odigrala odločilne točke. Zapravila sem veliko priložnost. Tolažim se, da ni bila zadnja in da bom lahko v prihodnosti to popravila."