Andrej Stare, Brigita Langerholc, Miran Ališič in Franci Petek. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Andrej Stare, Brigita Langerholc, Miran Ališič in Franci Petek. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

O vznesenosti bi lahko govorili tudi ob veličastnem koncu kariere vrhunskega smučarskega skakalca Petra Prevca konec tedna v Planici. Poslovil se je še bolj spektakularno kot največje legende zimskih športov, Tina Maze na Pohorju pred sedmimi leti ali Bojan Križaj pred 36 leti v Saalbachu.

Pogovor s Tino Maze

Za Tarčo se je oglasila Tina Maze, ki je spregovorila o veličastnem slovesu Prevca v Planici: "Nisem gledala v živo, saj nisem v Sloveniji, sem pa podoživljala ob posnetkih. Govorila sem tudi z mamo, ki je bolj to doživela, ko se je spominjala, da je bila v Planici nazadnje, ko je Peter zmagal pred tisto množico ljudi. Ona je tista, ki je čutila največ teže v tem, da bi si tudi sama zaslužila takšno slovo, kot ga je imel Peter. Moje slovo ni bilo tako lepo, bilo je precej negativnega ozadja."

"Zagotovo se me je v zadnjem času dotaknila stvar Petra Prevca. Vem, kako smo začeli. Spomnim se ga iz Sočija, ko smo se spoznali in potem imeli tam res izjemne olimpijske igre. Približno vem, kaj je prestal, in vem, koliko energije zahteva, da se iz te luknje pobereš in spet prideš na vrh, kar je Peter naredil. Predvsem ta kulisa. To, da se svetovni pokal zaključi v Sloveniji, da je toliko Slovencev tam in da je tako vzdušje, je res nekaj unikatnega. Skakalci zagotovo to doživljajo in mora biti noro," je dodala najboljša slovenska smučarka vseh časov.

Kje so danes nekdanji dobitniki medalj?

Kaj športnikom ostane po koncu kariere?

Poleti se uradno poslavlja še en zvezdnik slovenskega športa. Kapetan zlate košarkarske reprezentance leta 2017 Goran Dragić je v hipu razprodal poslovilno tekmo v Stožicah. V igri pa ostajajo še številna imena svetovnega dosega – eden izmed najboljših košarkarjev sveta Luka Dončić, pa Anže Kopitar, Tadej Pogačar, Primož Roglič, Jan Oblak, Janja Garnbret in številni drugi.

V Tarči so govorili o odnosu do vrhunskega športa, financiranju, tržnem dometu šampionov in o tem, kje so zdaj dobitniki medalj, za katere so na vrhuncu njihove kariere navijali vsi, jim želeli stisniti roko, se z njimi fotografirati. Kaj ostane, ko tega ni več? Nekateri so si nove službe – gostinstvo, svetovanje in drugo – našli doma, drugi daleč stran v tujini.

Do športnih uspehov na plečih staršev

"Pokrovitelji si želijo vidljivosti in dobrih vsebin"

Tina Maze je ena redkih, ki še po karieri lahko trži svojo znamko: "V bistvu je lepo. Zavedala sem se, da je šport nekaj tveganega. Sploh alpsko smučanje je nagnjeno k poškodbam, k temu, da se kariera ne izide, kot si si zastavil, in zaradi tega sem imela vso kariero načrt B. Ob smučanju sem študirala. Moja kariera je bila izjemna. Neko finančno bazo imam in nisem športnica, ki bi po zaključeni karieri nujno morala iti delat. Je pa veliko takih, ki se znajdejo pred to težavo, ko končujejo kariero."

"Danes skušam izkoriščati svoje uspehe in svoja znanja. Grdo rečeno, delam profil Tine Maze. Čeprav sem mnenja, da družbena omrežja škodujejo sploh mladim generacijam, se sama ukvarjam s tem. Tako sem v konfliktu sama s sabo, zakaj sploh to delam. Toda pokrovitelji si tega želijo. Želijo si vidljivosti in dobrih vsebin. Sem športnica, gledam, da je na neki način spodbujanje ukvarjanja s športom in športnih navad moje poslanstvo skozi družbena omrežja. Kot komentatorka Eurosporta sem še vedno del svetovnega pokala, kjer dajem svoja mnenja, večino časa pa mi vzame upravljanje Instagrama in Facebooka," je še povedala Maze.

In dodala: "Malo si štejem v čast, da sem veliko v italijanski družbi in sem kot Korošica zaradi tega malo bolj odprta ter mogoče zabavna včasih. Moraš biti zgovoren, moraš znati jezike, moraš se znati vesti, moraš biti marsikaj drugega, ob tem da si naredil vrhunske rezultate."

Gostje oddaje so bili še športna komentatorja Andrej Stare, ki je prav tako kot Peter Prevc konec tedna končal kariero, in Miran Ališič, nekdanji smučarski skakalec Franci Petek, nekdanja atletinja Brigita Langerholc ter nekdanja plavalka Sara Isaković.

Posnetek celotne oddaje:

Hvala za uspehe