Štadioni, dvorane, atletske steze ... bodo oživeli v naslednjih dneh, na tekmovanja pa bo treba verjetno počakati še kakšen mesec. Foto: www.alesfevzer.com
Štadioni, dvorane, atletske steze ... bodo oživeli v naslednjih dneh, na tekmovanja pa bo treba verjetno počakati še kakšen mesec. Foto: www.alesfevzer.com

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je 29. aprila po seji vlade povedala, da se bodo lahko slovenski športniki od 4. maja začeli vračati na treninge in napovedala tudi možnost uvedbe nekaterih tekmovanj.

Sorodna novica Rahljanje ukrepov tudi za športnike, a podrobnih navodil še ni

"Sproščamo tudi ukrepe za tekmovalni šport. Predvsem bo to možno za individualne tekmovalne športe in pod določenimi varnostnimi pogoji tudi za kolektivne športe. Omogočeno bo tudi tekmovanje v individualnih športih, a brez gledalcev," je tedaj dejala Kustečeva.

Športniki in vsi, ki sodelujejo pri treningih, so se znašli pred številnimi vprašanji in dilemami, kako začeti vadbo, da bi zadostili vsem varnostnim ukrepom. Vlada bo zato v torek govorila o podrobnejših ukrepih za zagon treningov in tekmovanj, ki jih je pred prvomajskimi prazniki pripravilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, kjer čakajo še na zeleno luč, ki jo mora dati Nacionalni inštitut za javno zdravje. Tudi to naj bi se zgodilo jutri.

Navodila in priporočila so namenjena vsem po zakonu o športu registriranim športnikom, teh je okrog 60.000. Opredeljujejo postopke pred, med in po treningih, v drugem delu pa so posebej opredeljeni še pogoji za kolektivne in individualne panoge, plavanje ter posebna določila za upravljavce in uporabnike športnih objektov.