Številke
Darja Potočan
Darja Potočan se že več kot 20 let udejstvuje na radijskih postajah, zadnja leta na Radiu Slovenija International. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Štrihovec
Pred nekaj tedni - prizor iz Štrihovca v občini Šentilj. Večji del Slovenije se je takrat ukvarjal z obnovo cest v Ljubljani, vzhod države pa se je ubadal z drugimi težavami ... Foto: MMC RTV Slovenija/Tomaž Frangež
       Razsvetljenstvo je človeštvu prineslo lepe stvari, umetniške dosežke in znanstvena odkritja. V 20. stoletju je šel napredek seveda še dlje, življenje se je podaljšalo in izboljšalo. Potem pa se znajdem v okolju, kjer me obdajajo ljudje, ki s hevristikami, ki jim pomagajo preživeti, iščejo odgovore v izjemno spornih zadevah, ki lahko povzročajo morda celo škodo. To me žalosti.       
 O razmahu psevdoznanosti.
Darja Potočan
Darja Potočan pravi, da ukvarjanje z umetnostjo nanjo deluje terapevtsko. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Lenart J. Kučić
K ustvarjanju podkasta Marsowci jo je povabil novinarski kolega Lenart J. Kučić, sicer tudi že gost Številk. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Darja Potočan
Kliknite na sliko za ogled asociacij v višji ločljivosti. Foto: MMC RTV SLO

Darja Potočan: Večkrat se je treba znati vživeti v drugega

Podkast Številke (73)
7. oktober 2016 ob 06:49
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Maribor se prepogosto izgovarja, da je Ljubljana za vse kriva. Po drugi strani je pa res, da tisti, ki živijo le v Ljubljani, ne vidijo, kaj se dogaja drugje," je prepričana Darja Potočan.

Na podkastu Številke ta teden gostimo Darjo Potočan, ki deluje na Radiu Slovenia International. Vabljeni k branju kratkega povzetka, celotnemu pogovoru pa prisluhnite na spodnji povezavi.


Prehitro koga obsodimo
Številke so prepletene v naših življenjih, Darjo Potočan moti, da na ljudi prepogosto gledamo kot na številke: "Moti me prehitro etiketiranje, čeprav se sama večkrat zalotim pri istem početju. Vsak človek je posameznik in takega ga je treba obravnavati. Večkrat se je treba v koga drugega znati vživeti, mimo tega gremo v življenju prevečkrat, prehitro koga obsodimo, ne da bi razumeli, da se za tem skriva še kakšna zgodba, ki je ne poznamo."

O odnosu Ljubljana - Maribor v teoriji ...
Slovenija je sicer majhna, a ogromno stvari je vezanih na Ljubljano. Ali dejstvo, da prihaja iz Maribora, povečuje njen senzor za krivice? Radijka se deloma strinja: "V veliki meri to velja, ne strinjam pa se z Ljubljano kot izgovorom za lastno nedejavnost. Ljubljano imam izjemno rada, tu sem bila tudi rojena. Veliko večino življenja živim v Mariboru, ki ga imam tudi zelo rada. Maribor se prepogosto izgovarja, da je Ljubljana za vse kriva. Po drugi strani je pa res, da tisti, ki živijo le v Ljubljani, ne vidijo, kaj se dogaja drugje. Na ta način veliko zgodb in reči, ki so pomembne za vse druge ljudi, ki jih je vendarle več kot milijon, prehitro postane nepomembnih in nevidnih."

... in praksi
Pri tem pomembno vloga igrajo tudi mediji. "Pred dnevi je bilo na Štajerskem in na Koroškem izjemno neurje, ki je povzročilo ogromno škode in težav. Ves vzhod Štajerske je bil dobesedno odrezan. Delovanje vlaka je bilo prekinjeno, kar nekaj cest je bilo zaprtih. Maribor je bil prvič po mnogih letih poplavljen. Šlo je za veliko reč, če bi se zgodila v Ljubljani, bi verjetno zajemala prvih 20 minut vsakih poročil. Tisti dan pa je bila glavna tema vseh poročil cestna zapora v Ljubljani. Verjamem, da je bilo neprijetno. A če pogledam daljnosežne posledice, ki jih je imela na življenje ljudi, pa razen tega, da so eno uro pozneje prišli do cilja, ni imela. Tistim, ki so ostali brez premoženja ali cest, pa je predstavljalo veliko večjo težavo," je razložila Potočanova.

Začelo se je s povabilom Mitje Čandra
Njena ljubezen z radiem traja že več kot 20 let, za vse je bilo krivo srečanje z Mitjo Čandrom. "Nekoč me je slišal na nekem literarnem večeru in me povabil, da bi prišla na Radio Marš, kjer bi prebrala Vrata, kratko zgodbo Janija Virka. Takrat se je vse začelo in končalo. S tistim vstopom sem ostala na radiu," se spominja svojih začetkov.

Komercialne postaje so vlekle razvoj
Od takrat je zamenjala več radijskih postaj, zadnja leta deluje na Radiu SI. "Komercialne postaje so začele vleči razvoj, a ne vedno v pravo smer. Dobro je bilo v smislu tehnologije in modernizacije. Tudi moj Radio SI gre v smer tehnološke posodobitve. Tudi en sam človek lahko vodi tehniko (upravlja mizo) in govori. To ni najslabša stvar na svetu, tega se ni treba bati. Komercialne radijske postaje to počnejo že 20 let. Res pa je, da je komercializacija medijev prinesla to, da so se izgubile vsebine, teža samega sporočanja," primerja radijske postaje.

Začetna igrivost prešla v formo
Kako primerja postaje? Darja Potočan razmišlja: "Komercialni mediji so začeli biti bitko za poslušalce, zato so začeli najemati tuje svetovalce. Takrat se je stvar močno prevesila v smer gledanja samo na številke, ne pa na sam pomen delovanja. Začetna igrivost komercialnih postaj se je izgubila v neko formo, kar je daleč od dobrega. Po drugi strani pa je to potegnilo naprej druge postaje, kot je Val 202. Sama delam na postaji, ki je mešanica med obema formama."

Gost se je prepogosto izgubil
Več kot leto in pol soustvarja podkast Marsowci. Čeprav je že dolgo predana radiu, se je v tem formatu predala zaradi večje svobode. "K sodelovanju me je povabil novinarski kolega Lenart J. Kučić. Takrat sem deloma še delala na komercialki in deloma na nacionalki. Povsod se je treba držati pravil, kjer so govorne forme precej kratke. Ne da bi strašno rada dolgo govorila, a pri vseh formah se je gost izgubil. Bolj je šlo zadovoljevanje kratkih, navideznih in površnih informacij. To me je začelo obremenjevati. Radio ni moja služba, odkar dobro vem zase, je radio tisto, kar počnem z največjim užitkom. Ko se to umakne, iščeš možnost, kje lahko to počneš. S podkastom lahko tako izpolnim del sebe, ki sicer ne bi prišel do izraza."

Zelo jo moti psevdoznanost, ki se je v zadnjem času precej razširila. "Razsvetljenstvo je človeštvu prineslo lepe stvari, umetniške dosežke in znanstvena odkritja. V 20. stoletju je šel napredek seveda še dlje, življenje se je podaljšalo in izboljšalo. Potem pa se znajdem v okolju, kjer me obdajajo ljudje, ki s hevristikami, ki jim pomagajo preživeti, iščejo odgovore v izjemno spornih zadevah, ki lahko povzročajo morda celo škodo. To me žalosti," je še dodala.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora (kliknite na spodnjo sliko), v katerem Darja Potočan razmišlja še o branju, bralnih nasvetih, glasbi, skupini Shyam, slepoti, poznejšem študiju psihologije, prostovoljnem delu ...

VIDEO
V Številkah tudi o odnosu med Ljubljano in Mariborom

Glasbeni izbor Darje Potočan: Sophie Hunger - Die Ganze Welt

Slavko Jerič, <a href="https://twitter.com/stevilkeMMC">@stevilkeMMC</a>
Prijavi napako
Komentarji
semaino
# 07.10.2016 ob 09:44
"Maribor se prepogosto izgovarja, da je Ljubljana za vse kriva.

Ce Ljubljana ne bi bila prestolnica, bi bila verjetno zelo revna luknja v Sloveniji, zal.

Je pa res kar pravi Celt, strici so podprli vecinoma podjetja v Ljubljani z nestetimi subvencijami in NEpovratnimi sredstvi, ki so ta podjetja drzali pri zivljenju dokler jih F21 ni razprodal in ob zacetku krize tudi dokoncno potopil.

Potocarjeva, ce je psiholog, bi lahko spregledala kako se je ravnalo z podjetji iz MB, MS, KK, KR, KP in kako z temi iz LJ kotline.

BMW je hotel kupiiti TAM za 1 DEM, in ga LDS oz stare elite niso dale. Ce bi ravnali gospodarno, bi danes iz LJ hodili v MB delati v dobre sluzbe.
Ker bi podobno naredili se z vsemi drugimi velikani, ki jih je to mesto imelo npr. Thysen Krupp in podobna podjetja bi se verjetno zanimala za znanje, ki so ga tisoci v MB imeli.

Tako, mogoce bo narod pocasi razumel, zakaj je v SLO tako kot je.
oniks111
# 07.10.2016 ob 09:04
Res je da se v vsaki državi nekaj več posveča prestolnici,pa vsekakor bi bilo dobro ko bi doumeli
da Slovenija ni samo LJUBLJANA
Krimsky
# 07.10.2016 ob 08:06
A se je znati vživeti v drugega možno naučiti v kaki šoli?
Ali to dejansko kje poučujejo?
Kje bi se sicer še lahko urili v tej sposobnosti?
~
Večkrat sem že predlagal preprost trik:

Npr. enkrat na teden, bi z namenom – naučiti se postaviti v čevlje drugega – levi in desni komentatorji zamenjali vloge. Skušali bi se vživeti v 'nasprotno stran' in napisati komentar z nasprotnega stališča, kot to običajno počnemo.
~
Nič ne stane, je poceni kot sončni žarki, in prinaša – dragocen uvid!
fuzinc
# 07.10.2016 ob 10:14
Ja ker v Cimos, Elan, Polzelo, Muro, Rogaško, Peko itd. ni šlo milijonov državnega denarja? Prej bomo nehali s tem lokal patriotizmom, prej bo boljše za vse nas.
veleum77
# 07.10.2016 ob 09:53
tisti, ki živijo le v Ljubljani, ne vidijo, kaj se dogaja drugje

res je, imajo ameriški sindrom. za američane obstaja amerika in preostali svet.
zzob
# 07.10.2016 ob 10:15
Tisto, ko smo tako na RTV SLO kot tudi na POP TV kot prvo novico v osrednjih poročilih gledali desetminutne prispevke in reportaže o prometnem zastoju v Ljubljani, se je meni tudi zdelo smešno.
ajša55555
# 07.10.2016 ob 08:45
Dajmo si bit na jasnem, V stari jugi so vsi sposobni privatniki imeli registrerano obrt v Domžalah, ker v LJ to ni bilo mogoče oz. preveč birokracije, komunistične foušije....posledično je bila domžalska občina( danes UE Domžale ) najbogatejša.
Spomnim se, ko je država s sedežem v LJ, preselila inšpekcijske službe v Domžale in UE Domžale so začele propadat, dobesedno. Center Domžal se danes lahko pohvali s propadajočimi lokali na včasih elitnih točkah.
Potem se je začela razvijat na veliko občina Grosuplje, danes UE Grosuplje. Postala tudi najbogatejša občina v SLO. Začelo se je z Akrapovičem, ki ni dobil dovoljenja za gradnjo - razširitev svoje proizvodnje. Iz prve roke vam lahko povem, da je bilo to delo ljubljanske naveze z župani UE Grosuplje iz vseh političnih opcij.....
Akrapovič se je potem selil v Črnomelj, kamor še ne sežejo LJ lovke.
Da ne govorim o raznih redarskih službah, ki segajo od Lj do Ivančne Gorice, Pa o birokratizaciji postopkov..recimo za elektro soglasje, rabiš it iz UE Grosuplje na Elektro v UE Domžale, ki pa ima "slučajno" sedež še vedno v LJ ...???
Za ta dolenjski krak županov, tudi vem kje sestankujejo z županom iz LJ.......
Celt
# 07.10.2016 ob 07:40
Ne samo Maribor, s strani prestolnice je zanemarjena praktično vsa ostala Slovenija. Z izjemami kot so Gorenjska in delno Primorska. In to je to... podatki govorijo, ne lažejo.
galoper
# 07.10.2016 ob 10:22
Kdor se hoče vživeti v drugega je lahko igralec ali navadni hinavec, ki bi rad nekoga prevaral. Ločiti moramo kaj pomeni vživeti v drugega in kaj razumeti okoliščine, oziroma pogoje stanja, preteklega, sedanjega ali pričakovanega.
ajša55555
# 07.10.2016 ob 08:04
Ne vem kaj je bolje/slabše, ali da te LJ ignorira, ali, da steguje lovke in te uničuje oz. izvaža svojo "demokracijo" in birokracijo ?
Bivši uporabnik
# 07.10.2016 ob 12:18
Jaz kot Celjan bom najbolj srečen, ko bo enkrat Osrednja Slovenija doumela, da je del Koroške vendarle ostal v Sloveniji. In jim že končno namenila kakšno hitro cesto.

Korošci pa naj v zahvalo naredijo Fontano Japčka, kot pravijo Korošci jabolčnemu vinu, pa bo poskrbljeno tudi za turizem in razvoj. :)
zzob
# 07.10.2016 ob 10:51
@GORILA,

Celt po moje misli na "ljubljansko" poznavanje Slovenije. Skoraj vsi Ljubljančani so že bili na Bledu ali v Piranu ali Postojnski jami, vzhodno od Trojan jih menda večina še nikoli ni bila.
wisan
# 08.10.2016 ob 10:38
Brez veze je na veliko razpredati o temi prestolnica - ostala Slovenija. Kdor ne vidi vseh prednosti, ki si jih je prisvojila prestolnica, je pač slep ali bedak. Neko leporečenje in izvijanje v smislu kdo je sposoben in kdo ne, pa kdo je kriv ali ne, je prav tako patetično. V močvirju so prepričani: tam so le izjemno sposobni in drugje izjemno bedasti !
Ko so politiki v preteklosti iskali glasove za svoje stranke, so radi obljubljali decentralizacijo. Kje je ta decentralizacija ostala? Oblast, kakršnakoli pač trenutno je, je treba enakomerno porazdeliti po vsej Sloveniji. To je treba narediti in potem se bo v praksi pokazalo ali ima Ljubljana kot "prestolnica" kake prednosti ali ne.
Bivši uporabnik
# 09.10.2016 ob 18:23
Večkrat sem se hotel vživeti v osebo Donalda Trumpa , ko ta dviga denar na bankomatu , pa nikakor ne gre.
Eska
# 08.10.2016 ob 12:19
Več ljudi, več možnosti in na osnovi tega so ob prometnih križpotjih nastajala naselja. Tako je Ljubljana postala večja in pomembnejša. Temu primerno se je oblikovalo vodstvo države. Žal je oblast v LJ onemogočila generala Meistra, da bi priključil še del Slovencev v Porabju in na Koroškem, toda kdo ve, če bi uspel, ker je na Koroškem doživel poraz.
V slogi je moč.
fah-q
# 07.10.2016 ob 09:12
robinson crusoe prva prebrana knjiga???

vi to resno? nobene otroške literature prej? slikanic? pet kužkov? pet prijateljev? kar na crusoeja? al gre za osebo, ki nič ni brala do vsaj tam nekje 11-12 leta?
Hijena
# 07.10.2016 ob 08:45
BDP v Evropi po regijah!
sv
# 07.10.2016 ob 08:32
Slovenija je tako mala, da bi z lahkoto celotno javno upravo razselili. Vsako večje mesto naj dobi kakšno mistrstvo in naj se razdelijo vsi ti javni zavodi in agencije po mestih. Me zanima kaj bi potem ostalo od vsega tega blišča Ljubljane?
GORILA
# 07.10.2016 ob 10:36
@Celt
Ne samo Maribor, s strani prestolnice je zanemarjena praktično vsa ostala Slovenija. Z izjemami kot so Gorenjska in delno Primorska. In to je to... podatki govorijo, ne lažejo.

A mi prosim poveš, kaj več pa dobi Gorenjska iz Ljubljane kot Štajerska?
Da je Gorenjska razvita, kolikor pač je, se gre zahvalit kar samim Gorenjcem!
sth.
# 07.10.2016 ob 07:58
Razmerje med najmanj in najbolj razvito regijo v Sloveniji: 1 : 2
Razmerje med najmanj in najbolj razvito regijo na Slovaškem: 1 : 9

Nisem iz LJ, samo včasih se mi zdi, da glede tega razmerja LJ-ostala Slovenija malo preveč jamramo. Saj je navsezadnje prestolnica. Peljite se malo po madžarskem podeželju in boste videli "razvitost", v zahodni Evropi so razlike sicer manjše, a še vedno večje kot v Sloveniji.
seeblue123
# 07.10.2016 ob 10:33
Hahaha, poleg Jugoslavije, se je v komentarjih pojavil celo BMW in kako je LJ spet onemogočila MB, kjer bi delali super limuzine in terence. Aja, pa LDS... Čakam naslednje komentarje...
seeblue123
# 07.10.2016 ob 08:50
eh, komentatorji spet stokajo... En je seveda (ponovno) v komentar privlekel celo Jugoslavijo. Joj...
Obrazi RTV-ja od blizu
link
Irena Shyama Hlebš: "Sem motociklistični 'frik'. V mojem srcu je Rossi."
24
29. september 2017 ob 06:36 "Prvi dan, ko sem prišla v športni program, sem imela velik cmok v grlu, saj me je skrbelo, da si bodo mislili, da sem 'kar ena razvedrilka'," je dejala Irena Shyama Hlebš, ki je pustila oddajo Na ...
Več novic ...
Kazalo