Dejan Zavec bo v ring verjetno stopil spet jeseni. Njegov naslednji tekmec še ni znan. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Dejan Zavec bo v ring verjetno stopil spet jeseni. Njegov naslednji tekmec še ni znan. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Dejan Zavec
Dejan Zavec je znan po svoji humanitarni dejavnosti. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Dejan Zavec
V svoji karieri je prejel približno 10.000 udarcev. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Dejan Zavec
Leta 2010 je prejel nagrado sporto. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Dejan Zavec
Veliko časa preživi na Ptuju, kjer ima svojo telovadnico. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Dejan Zavec
Spomin na dvoboj, ki mu je spremenil življenje. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Podcast Številke: Dejan Zavec

Najboljši slovenski boksar, ki je pred tedni postal svetovni prvak v supervelterski kategoriji po verziji WBF, je bil tokratni gost na podcastu Številke. Med povodi za pogovor je bil nedavni obračun med Floydom Mayweatherjem in Mannyjem Pacquiaom.


Mayweather najbolj boksarsko pismen Zemljan

Zavec je že pred dvobojem napovedal, da bo Američan zmagal, kar se je tudi zgodilo. Od kod njegovo trdno prepričanje? Zavec odgovarja: "Zadnjih nekaj let me je prepričal, da je boksarsko edini pismen Zemljan. Zavedam se, koliko podrobnosti je treba vlagati in uresničiti v ringu. Prepričal me je s suverenimi in vedno identičnimi predstavami."

Kar je nad milijonom, je prek meja človečnosti
Dvoboj so zaznamovali neverjetni zaslužki, ki so krepko presegli mejo več sto milijonov dolarjev, česar Zavec ne more razumeti: "To so nore stvari, jih je težko razumeti. Šport že zdavnaj ni več le šport, ampak je najprej posel in šele potem šport. Akterji smo velikokrat zgolj opravičilo marketinga in poslov v ozadju. Teh številk si ne moreš zamisliti, kaj šele, da bi jih realiziral. Zame osebno - vse, kar je nad milijonom, se mi zdi prek meja človečnosti. Morda gledam pravljično, sam bi denar porazdelil med vse ljudi na svetu in ne bi bilo revščine."

Prevlada bratov Kličko kriva za padec zanimanja
Večji del boksarske zgodovine so bili v ospredju tekmovalci v supertežki kategoriji, a zadnja leta so najbolj čislani boksarji v (super)velterski kategoriji. "Vsako obdobje piše svoje junake, različni posamezniki opozorijo nase. Supertežka kategorija je še vedno zelo cenjena. V tem trenutku sta brata Kličko izničila izmenjavo številnih udarcev. S tem se je naredil prostor, zatišje borcev v najvišji kategoriji. Velterska kategorija je v ospredju že zadnjih sedem, osem let. Šport se je izjemno razvijal na tehnični ravni in po znanstveni plati. Vizualna masa je v velterski kategoriji zelo opazna, vsebina boksa pa je tudi raznolika," je razložil svetovni prvak.

V višji kategoriji ima več energije in moči
Dejan Zavec je prvi naslov svetovnega prvaka osvojil v velterski kategoriji (do 63,5 kg), zdaj je prvak v supervelterski kategoriji. Kaj pomeni razlika nekaj kilogramov za samo tehniko dvoboja? "Iz kategorijo v kategorijo se spreminjajo tehnika in osnovni temelji, ki so največkrat očem nevidni. Razlika seveda je, v višji kategoriji mi ostaja več energije in moči. Začel sem trenirati s 66 kg, zato mi je bila ta kategorija pisana na kožo, s številnimi treningi se je mišična masa večala, s tem pa tudi kilogrami, zato sem danes tudi v višji kategoriji. V osnovi gre vedno za boks, so detajli, ki jim je treba slediti in jih dobro nadzorovati. Prihaja do minimalno močnejših udarcev, česar pa se v praksi ne vidi."

Pomembno mu je življenje po karieri
Boks je seveda kontaktni šport, v katerem so mogoče resnejše poškodbe. Ga je strah pred negativnimi posledicami po koncu kariere? Slovenski športnik leta 2010 odgovarja: "O tem veliko premišljujem. Pomembno mi je življenje po karieri, ne bi ga rad zapravil zdaj. Zadnja leta imam dve ali tri boje na leto, s tem zmanjšujem možnosti negativnih posledic po samem dvoboju. To so ekstremni napori, navsezadnje so to udarci v glavo, kar seveda ni zdravo. Spoštujem šport, s katerim se ukvarjam, skušam se tudi razumno vesti do sebe - ne se precenjevati, ampak oceniti situacijo in najprej zaščititi sebe. Ne želim si uspeha za vsako ceno. Seveda si ga želim, zanj bi naredil skoraj vse. Spogledujem se z varnostjo, ki mi je pomembnejša od samega športa. Po koncu kariere bi rad živel kakovostno s svojo družino."

Hujše stvari se dogajajo na treningu
V svoji karieri je na profesionalnih dvobojih prejel približno 10.000 udarcev, a hujše stvari se dogajajo na treningu. "Trening je uho šivanke, skozi katero moraš iti, da prideš do samega dvoboja. Na treningu se dogajajo stvari, ki se v samem dvoboju zelo redko. Tam si zaščiten, ne štejejo se točke, lahko si privoščiš napako. So pa na meji brutalnosti. Če boš na treningu presegel svoj maksimum, boš lahko dal svoj maksimum v boju. To, kar se zgodi na treningu dvoboja, je precej hujše kot v samem dvoboju," je iskren.

Želi si združiti dva pasova?
Jeseni bo predvidoma spet stopil v ring. Ob koncu kariere bi rad združil pasova v dveh različnih verzijah. V tem trenutku so svetovni prvaki Kubanec Erislandy Lara (verzija WBA) ter Američani Floyd Mayweather (WBC), Cornelius Bundrage (IBF) in Demetrius Andrade (WBO). Bo torej tekmec eden izmed teh? Dejan Zavec je potrdil to razmišljanje: "Želja je eno izmed teh štirih imen. Moj cilj, moja energija bo šla v smer, da poskušam dobiti enega izmed teh štirih, ni pa skrivnost, da je Bundrage tisti, ki me najbolj zanima."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem Dejan Zavec govori tudi o prikrivanju poškodb, zaslužkih v boksu, poteku rehabilitacije, dejavniku sreče, odgovoril pa je tudi na vprašanja poslušalcev.

Vabljeni k poslušanju/branju:
- Podcast (klik na poslušanje celotne oddaje)
- Statistika, ki je bila izhodišče pogovora
- Zanimivost: Ena sekunda vredna 75 slovenskih plač
- Projekt Botrstvo: Dejan Zavec kot vzor
- Toplovod: Pogovor z Miho Šaleharjem
- V sredo: Intervju z Juretom Jeromnom
- Dejan Zavec v Nočnem obisku
- Gost v oddaji Točno popoldne

Podcast Številke: Dejan Zavec