Avtor najboljše pesmi bo prejel zadnjo ploščo Iztoka Mlakarja PORKAEVA! Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Avtor najboljše pesmi bo prejel zadnjo ploščo Iztoka Mlakarja PORKAEVA! Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Na podkastu Številke so sicer v ospredju številke, a radi imamo tudi besede, tako letos Številke pomagajo izbirati besedo leta. V akciji iščemo besedo ali besedno zvezo, ki je po vašem mnenju najbolj zaznamovala iztekajoče se leto. Pri tem je manj pomembno, ali v pozitivnem ali negativnem smislu, šteje le, da je ta beseda (ali besedna zveza) za vas tista, ki smo jo v letu 2017 ves čas imeli na jeziku, v mislih ali pod prsti. Veseli bomo tudi neologizmov - izrazov, ki ste si jih izmislili sami in jih (še?) ni mogoče najti v nobenem slovarju, vendar ste prepričani, da je slovenščina potrebovala prav nekaj takega.

Besedo lahko predlagate po več kanalih
Svoje predloge lahko pošljete po številnih kanalih. Na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša bodo vaše predloge sprejemali po elektronski pošti beseda.leta@zrc-sazu.si, Facebooku ali Twitterju, na obeh platformah pa bomo vaše predloge sprejemali tudi na Številkah (Facebook, Twitter). Upoštevali bomo tudi vaše predloge, ki jih boste zapisali v komentarjih pod našimi novicami, v katerih bomo pisali o akciji Beseda leta (torej tudi pod to novico).

20. decembra se konča zbiranje predlogov
Zbiranje predlogov za besedo leta bomo končali 20. decembra 2017, ko se bo akcija prevesila v drugo etapo. Raziskovalke in raziskovalci ZRC-ja SAZU-ja, zbrani z različnih področij in iz različnih inštitutov, bodo med vsemi vašimi predlogi izbrali deseterico, ki vam jih bomo takoj po novem letu ponudili v glasovanje.

Priborite si ploščo Iztoka Mlakarja
Ko bo znana deseterica finalistov, bomo začeli še eno akcijo. Razpisali bomo nagrado za tistega, ki mu bo izbranih deset besed uspelo najlepše vplesti v pesem. Ni pomembno, ali gre za sonet ali rapersko besedilo, ali ima prosti verz ali akrostih, lahko nam jo pošljete kot besedilo ali v obliki posnetka. Svoj izdelek pošljite na elektronski naslov beseda.leta@zrc-sazu.si. Zmagovalec bo prejel zgoščenko PORKAEVA!, ki jo je prejšnji teden predstavil mojster besed Iztok Mlakar. Nagrado podarja Založba kaset in plošč RTV Slovenija.

Glasovanje do 10. januarja
Zadnja etapa akcije Beseda leta se bo odigrala med 3. in 10. januarjem 2018, takrat boste lahko glasovali za svojo najljubšo kandidatko (besedo ali besedno zvezo). Tako kot lani bo glasovanje potekalo po spletu. Med glasovalci bomo spet izžrebali tri srečneže, ki bodo za nagrado dobili Slovar sinonimov slovenskega jezika.

Nova beseda leta bo znana 11. januarja, ko bomo hkrati razglasili še zmagovalca pesniškega natečaja. Vljudno vabljeni k sodelovanju.