Povabilo v oddajo za izvajalce pomeni priznanje. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Povabilo v oddajo za izvajalce pomeni priznanje. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Jure Longyka
Za Juretom Longyko je veliko dela, vrhunec prihaja v torek, ko bo na sporedu koncert v Kinu Šiška. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Moja večna želja je Iztok Mlakar. Z njim sem se pogovarjal že v času Radia Študent. Takrat mi je bil naklonjen, a nikoli se nisva uskladila zaradi urnikov. Ko je oddaja prešla na Val 202, je začel veljati njegov embargo do velikih medijev, kjer se ne pojavlja, tako sem to upanje opustil.

O glasbenikih, ki si jih želi gostiti, a še ni imel te priložnosti.
Happy Ol Mc Weasel
Jure Longyka zase pravi, da želi imeti vse pod nadzorom. Foto: Alan Orlič Belšak
Jure Longyka
S prihodom na Val 202 je začel urejati tudi Telstar, ki je živel približno 15 let. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Jure Longyka
Zaradi prepoznavnega glasu vodi številne prireditve. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Idejni avtor in voditelj oddaje Jure Longyka na Valu 202 vsak mesec gosti slovenske glasbenike, ki predrugačijo svoj glasbeni izbor. V torek tako v Kinu Šiška pripravlja koncert Izštekanih 10, vmes pa si je vzel čas za podcast Številke.


Vse se je začelo s predlogom Janeta Webra
Oddaja Izštekani je ena najbolj prepoznavnih znamk RTV Slovenija, a svoje korenine je pognala leta 1993 na Radiu Študent. Vsega je bil kriv tedanji glasbeni urednik Jane Weber, ki danes sicer dela na Radiu Slovenija. Longyka se spominja: "Radio Študent je malo poseben medij, saj je radikalen in alternativen. Mnoge sredinske stvari niso bile sprejemljive zgolj zato, ker so sredinske. Jaz sem bil na Radiu Študent na popstrani, pustili so mi delati te stvari. Sokoli so izdali ploščo 'Satan je blazno zmatran'. Jane je to vedel, a v elitno oddajo Tolpa bumov je ni želel dati, ker je bila ta namenjena alternativni glasbi. Vseeno pa je plošči želel nameniti nekaj medijskega prostora in je predlagal, da jo predstavim jaz v svoji oddaji. Nekdo je navrgel, da bi bilo fino, če bi prinesli kitare in bi malo zaigrali. Takrat je bil aktualen MTV unplugged, mi smo to prevedli v Izštekane. V treh, štirih mesecih smo hitro izoblikovali v redno radijsko oddajo."

Prva ponudba je prišla s TV Slovenija
Hitro je začutil, da ima oddaja velike možnosti: "Jaz in ekipa tonskih mojstrov smo se ves čas učili. Vseh pet let bivanja oddaje na Radiu Študent, smo z veliko mero navdušenja improvizirali. Za skoraj vsako oddajo je bilo treba kakšen kabel zalepiti. Delali smo na mešalni mizi, ki je stala takratnih tisoč mark ... Nabrali smo si čudovite izkušnje. Vsi smo rasli. Na Radiu Študentu je bilo stalno menjavanje generacij, po nekaj letih bi se življenjska doba oddaje najbrž iztekla, potem pa je prišla ponudba najprej s TV Slovenija. Po nekaj mesecih pogajanj iz tega ni bilo nič. Čez nekaj mesecih pa sem sprejel ponudbo glasbenega programa na Valu 202, kamor smo oddajo potem tudi preselili."

Projekt traja več mesecev
Kako dolg je proces nastajanja? Lastnik žametnega glasu odgovarja: "To traja več mesecev. Že zdaj se dogovarjam z izvajalci za prihodnje leto, določeni so termini. Dogovarjamo se od 2 do 8 mesecev vnaprej, da imajo izvajalci dovolj časa za pripravo. Potem se vsa stvar pri izvajalcih melje in medi. Zame se izvedbena faza začne približno 14 dni pred oddajo s promocijo, nato z vso tehniko. Čeprav se imenujemo Izštekani, je ogromno kablov. Malce sem 'kontrol frik', zato hočem vse razumeti, da ne bi prišlo do zapletov."

Glasba ga mora vreči na zadnjo plat
Izvajalci so mu vsebinsko zelo blizu: "Ustvarjam znotraj svojega glasbenega obzorja. Vabim izvajalce, ki jih praviloma tudi poslušam. Ta glasba mi nekaj pove in me nagovori. Glasba se mi mora zdeti super, vreči me mora na zadnjo plat ... Ko je zadaj ta strast, takrat najbolje delam. Neki eros, strast do te glasbe mora biti. Ne morem se odpovedati svojemu okusu. To seveda ne pomeni, da je samo tisto, kar je v Izštekanih dobro. Kar je v Izštekanih, za tem zelo stojim."

Zvrstilo se je tudi nekaj košaric
Se je kdaj zgodilo, da bi imel rad glasbenega izvajalca, a ga je ta zavrnil. "Izvajalci so večinoma počaščeni in jim je to v velik izziv in tudi za nas je čast, da lahko naša ladja pluje naprej. Včasih se zgodi, da ne prideš skupaj. Spomnim se New Wave Syria, gre za elektro-pop duo, ki mi je všeč, a sem dobil odgovor po elektronski pošti, da bi bilo zanimivo, a ta trenutek nista videli izziva. Razumljivo, da je za tak duo narediti akustični nastop veliko dela, a je bil odgovor negativen. Ko spet kaj naredita in me njuna glasba vznemiri, bom ponovil vabilo."

Še vedno čaka na Iztoka Mlakarja
Longyka se spominja še treh primerov: "Zgodilo se je z Elvis Jackson, da sem dobil košarico, ker so rekli, da ta trenutek z našo hišo ne bodo sodelovali. Glasbeniki niso vselej zadovoljni s tem, kakšen odnos imajo slovenski mediji - vključno z RTV-jem, do predstavljanja in cenjenja njihovega dela. Elvis Jackson so pozneje že nastopali na Valu 202. Potem sta še dva kantavtorska tiča - eden je moja večna želja Iztok Mlakar. Z njim sem se pogovarjal že v času Radia Študent, takrat mi je bil naklonjen, a nikoli se nisva uskladila zaradi urnikov. Ko je oddaja prešla na Val 202, pa je začel veljati njegov embargo do velikih medijev, kjer se ne pojavlja, tako sem to upanje opustil. Drugi pa je Marko Brecelj, ki je malo zavihal nos. Ko sem ga poklical, me je vprašal, koliko let delam to oddajo. Ko sem mu povedal, da sem že pogostil 50, 60 izvajalcev, mi je rekel, 'a tako, jaz sem zate 50.' A s tem ga nisem rangiral na 50. mesto ... Iz teh dogovarjanj potem ni bilo nič. Teh košaric ne doživljam kot poraz."

Napor prinašajo trije razlogi
Specifika oddaje je tudi v tem, da ni občinstva, kar lahko predstavlja težavo, s čimer se strinja tudi Longyka: "Izštekani so naporni predvsem iz treh naslovov. Prvič - treba se je izštekat, predrugačiti, treba je iti po poti, po kateri gredo glasbeniki prvič. Drugič - nastop je večkrat prekinjen s pogovori, glasbeniki so se ravno ogreli, potem jih prekinemo, kar je naporno. In tretjič - pred njimi ni ljudi, zato ni neke energije, odziva, kar jih lahko sicer ponese."

Če bi lahko pogledal čez mejo ...
Velika večina gostov prihaja iz domačih logov, kar je logistično in finančno precej lažje, a če bi imel možnost povabiti kogar koli s svetovnega področja, se ne bi branil "Rolling Stonsov. Ob svojih izkušnjah bi si zdaj tudi upal z njimi soočiti v studiu, a to so najbrž le sanje."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora (aktivirate ga s klikom na spodnjo sliko), v katerem je Jure Longyka govoril tudi o kulturi govora, dokumentarcu Tehnika ljudstvu, oddaji Telstar, dedku Miru Longyki, ki je nastopil na olimpijskih igrah ...

Glasbeni izbor Jureta Longyke: The Students - I'm so Young

Moja večna želja je Iztok Mlakar. Z njim sem se pogovarjal že v času Radia Študent. Takrat mi je bil naklonjen, a nikoli se nisva uskladila zaradi urnikov. Ko je oddaja prešla na Val 202, je začel veljati njegov embargo do velikih medijev, kjer se ne pojavlja, tako sem to upanje opustil.

O glasbenikih, ki si jih želi gostiti, a še ni imel te priložnosti.