Prvi trije meseci v letu 2014 so bili izrazito toplejši v primerjavi z dolgoletnimi povprečji. Foto: BoBo
Prvi trije meseci v letu 2014 so bili izrazito toplejši v primerjavi z dolgoletnimi povprečji. Foto: BoBo
odklon
Časovni potek odklona letne povprečne temperature zraka v Sloveniji od leta 1961 glede na povprečje obdobja 1981–2010. Kliknite na sliko za ogled v višji ločljivosti. Foto: Agencija Republike Slovenije za okolje

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje pa, sodeč po še daljših časovnih nizih meritev iz sosednjih držav, z veliko gotovostjo trdijo, da je bilo leto 2014 najtoplejše vsaj od konca 18. stoletja.

Na podcastu Števike ta teden govorimo o podnebnih spremembah. Gostja petkovega pogovora bo Tanja Cegnar z Agencije Republike Slovenije za okolje. Do celotnega poročila o vremenskih razmerah leta 2014 lahko dostopate tukaj.

Prvi trije meseci toplejši tudi za 4 stopinje
Lansko leto se je začelo z nenavadno toplim vremenom. Prvi trije meseci so bili med
najtoplejšimi od začetka meritev, od dolgoletnega povprečja so bili toplejši tudi za 4 stopinje Celzija.

Vročinskih valov ni bilo
Tudi april je bil še precej toplejši, nato so do septembra sledili temperaturno zmerni meseci, močnejših vročinskih valov na Arsu niso opazili. Meteorološko poletje je bilo v primerjavi s prejšnjimi leti sveže, a normalno glede na referenčno 30-letno obdobje. Oktober in december, še bolj pa november, so bili v večjem delu Slovenije bistveno toplejši od dolgoletnega povprečja.

21 najtoplejših let v zadnjih 21 letih
Rekordna vrednost je deloma posledica globalnega segrevanja in deloma naravne spremenljivosti (vremenskih razmer) v tem letu. Najtoplejša leta v obdobju 1961–2014 so bila vsa v zadnjih 21 letih, kar je skladno z izrazitim naraščanjem temperature v zadnjih treh desetletjih. Na Arsu ob pričakovanem nadaljnjem povišanju temperature novo letno rekordno vrednost pričakujejo že v naslednjem desetletju ali dveh.

V visokogorju je bilo toplejše le leto 2011
Leto 2014 je bilo rekordno toplo skoraj povsod po državi, le v visokogorju je bilo malenkost toplejše leto 2011. Marsikje nova rekordna vrednost močno odstopa od prejšnjega rekorda, ki pa je bil regionalno v različnih letih.

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje.