Številke
Severa Gjurin
Severa Gjurin je pevka in likovnica. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Severa Gjurin
Pogosto nastopa na dobrodelnih koncertih. Foto: MMC RTV SLO
       Naj pazijo na svoj zvok in vsebino. Pevec je tisti, ki mora paziti na to. Ni dobro, da drugemu prepustiš odločitev, kakšen naj bo tvoj zvok ali katere pesmi bi moral peti. Dobro je biti izbirčen, hkrati pa moraš tudi koga povabiti k sodelovanju. Mislim, da so pevke pri nas preveč pasivne.       
 Severin nasvet mladim pevcem in pevkam.
Severa Gjurin
Njena čutilna likovna delavnica je namenjena otrokom med 4. in 15. letom. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Severa Gjurin
Zadnja leta zelo rada posluša klavir. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Nasvet Severe Gjurin mladim pevcem: Pazite na svoj zvok

Podkast Številke (117)
21. september 2018 ob 06:30
Ljubljana - MMC RTV SLO

Severa Gjurin je znana kot pevka, ki s svojim sanjavim glasom poslušalce zapelje v meditativne vode, sama pa se tako počuti ob poslušanju klavirja.

Nemalokrat se ji zgodi, da organizatorji koncertov napačno izgovorijo njeno ime in/ali priimek, zato jih običajno prej opozori na to. Na napake pa sicer ni pretirano občutljiva, "saj dobro poznam teoretično ozadje ustvarjalnega procesa. Človek mora biti pripravljen narediti napake. Imeti moraš fluiden um, to je ena osnovnih sestavin ustvarjalnega naboja, zato moraš biti tudi pripravljen, da te napake sprejemaš."


Umetnost prinaša svobodo
Ustvarjalne "napake" v umetnosti namreč lahko vodijo do stvaritve novih, neslutenih izdelkov ali celo umetniških svetov. Pri tem glasbenica razmišlja: "Sploh ni nujno, da ima vsak umetnik narejeno šolo in je prehodil celotni proces spoznavanja konkretnih stvari, da je v končni fazi prišel do abstrakcij. Se pravi, ni nujno, da zna vsak narisati študijsko figuro. V umetnosti je več svobode, težko operiraš z istimi argumenti. Umetnost nima svoje definicije, ves čas se spreminja, ker je svobodna, zato lahko z njo eksperimentiraš."

Poudarek na delu
Pri večnem vprašanju razmerja nadarjenost in dela, sama prisega na delo: "Veliko znanih stavkov pravi, da je 99 odstotkov dela in le en odstotek talenta. Bolj ali manj se vse polaga na delo in prav je tako. Talent ti je že dan, zdaj pa je od tebe odvisno, da se z njim ukvarjaš in ga izkoristiš."

Veliko povabil za sodelovanje
Severa Gjurin je večji del svojih glasbenih projektov ustvarila v sodelovanju z drugimi glasbeniki. Zato ni nenavadno, da na njej naslov prihaja kar nekaj vabil. "Teh je morda več, kot jih v povprečju prejme slovenski glasbeni ustvarjalec. Ob teh vabilih se vprašam, ali ima smisel sodelovati, če je čutiti igro. Vprašam se, ali me pritegnejo, ali je zanimivo, ali gre za vibracijo, energijo. Običajno si vzamem kar nekaj časa za odgovor," prizna v smehu.

Skupnost - pomagamo si med seboj
Zelo pogosto se odzove vabilom za sodelovanje pri dobrodelnih koncertih. "Z bratom Galom imava politiko, da bi moral obstajati res neki posebni razlog, da se dobrodelnih koncertov ne bi udeležila. Včasih me vprašajo, za koliko bi prišli nastopat, kar me vedno preseneti. Eno je, da vzameš potne stroške, a mislim, da lahko tudi sami plačamo tank goriva. Če razumemo karakteristiko naše skupnosti, potem veš, da si pomagamo med seboj. Včasih bi hotela zažugati državi, 'zakaj moram hoditi na dobrodelne koncerte, da zbiramo za razne zdravniške aparate ali šolske malice ... Ta misel ('da delamo namesto države, op. a') je grenka, a to me ne ustavi."

Rada dela z bratom
Pevka ima nasvet za mlade ustvarjalce: "Naj pazijo na svoj zvok in vsebino. Pevec je tisti, ki mora paziti na to. Ni dobro, da drugemu prepustiš odločitev, kakšen naj bo tvoj zvok ali katere pesmi bi moral peti. Dobro je biti izbirčen, hkrati pa moraš tudi koga povabiti k sodelovanju. Mislim, da so pevke pri nas preveč pasivne." Severa ima pri tem - kot pravi sama - veliko sreče, saj za njen zvok skrbi njen brat Gal Gjurin. "Tisti, ki delamo v glasbi, a ne igramo instrumentov ali pišemo komadov, se moramo zato malo bolj angažirati za zvok in avtorje komadov. Sama sem od začetka kariere privilegirana, da lahko delam z bratom. Vseeno velja, da če si samo pevec, še vedno obstaja precej možnosti za uspeh. Treba je imeti odprte oči in se povezovati."

Dobra pšenica, dober kruh
Njen glas velja za sanjav, ki poslušalca lahko zapelje daleč stran. Kakšna glasba naredi pri njej tak učinek? "Klavir. Zadnja leta precej poslušam klavir. Od Clauda Debussyja do Billa Evansa. Rada imam malo bolj umirjene stvari, ki pa so še vedno melodične." Gostja se strinja s hipotezo, da bi bila pred 30–40 leti s svojo glasbo precej bolj na očeh javnosti in medijev. "Takrat so bile stvari precej drugačne, nekatere boljše, druge slabše. Opažam, da prihaja do resignacije, češ - vse je na internetu, vse je po naročilu. Škoda bi se bilo temu umakniti, ljudem je treba dati dobro pšenico v dober kruh, potem pa se nekaj zgodi, zato je treba razmišljati glede na vsebino."

Še vedno sanja, "tako na umetniškem kot življenjskem področju. Na obeh področjih si pustim sanjati, a to sploh ni tako preprosto. Ko si starejši, se sanje spremenijo v primerjavi s časom, ko imaš 16 ali 20 let. A treba je sanjati," je pogovor sklenila.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora s Severo Gjurin (kliknite na spodnjo sliko), v katerem pevka govori še o sodelovanju v projektu Črni labod, sodelovanju z bratom (zakaj ga primerja z Baltazarjem), izpostavljenosti v medijih, čutilno obarvanih likovnih delavnicah, številkah ...


Slavko Jerič
Prijavi napako
Komentarji
ZRC
# 21.09.2018 ob 06:43
Severa je zelo kul.
kar_nekdo
# 21.09.2018 ob 09:23
Severa ima pri nas zelo unikaten vokal. In ta je zelo topel, nežen in lep...
Želim ji še mnogo let ustvarjanja,,,
Mmarshal
# 21.09.2018 ob 07:12
Severa je res kul. Komaj čakam na njem nocojšnji nastop v Jazz Clubu Ljubljanski grad.
rared
# 21.09.2018 ob 09:12
"pevke pri nas so preveč pasivno"... lepo je zavila v celofan. Verjetno je hotela povedat da so pevke pri nas predvsem po glasu enake ena drugi kot jajce jajcu. Isto velja za spremljajoč ritem oz zvoki v ozadju, katerim zadnje čase težko rečeš glasba
larisa5
# 21.09.2018 ob 09:51
šla sem jo poslušat, res ima prelep glas, svaka čast
stewie
# 21.09.2018 ob 10:54
Nisi nujno glih star, prej nerazgledan, kar se tiče slovenske glasbene scene.

Severa mi je najbolj všeč zaradi sodelovanja z Avtomobili. Druga najljubša pevka širom regije.
dunbar
# 21.09.2018 ob 10:43
A sem že star, če prvič slišim zanjo?

Na sceni je že vsaj 10 let, tako da se smešiš s takimi komentarji. Raje se ne oglašaj pod tematikami, ki ti očitno niso zanimive. Ker tvoje poznavanje glasbenika očitno ni neko merilo za njegovo pomembnost.
cene vols
# 21.09.2018 ob 09:20
Še tak glas brez prave muske ni nič. Severa ima kar nekaj odličnih komadov.
maher
# 21.09.2018 ob 12:20
Ja, natanko tako: zatakne se pri vrednotenju - ker ni objektivnih kriterijev (razen splošnega konsenza) in definicije, na podlagi katere bi lahko razsojal, kaj je umetnost, in kaj ne.
tonccy
# 21.09.2018 ob 09:05
Precej rada pametuje, da ne govorim o bratu. Ima božanski glas vendar se ne more odločiti ali bi bila všečna ali jazzy. V glavnem, par luštnih komadov v celi "karieri". Še to so ji napisali drugi. Torej songwriter ne bo, rada pa malo gruli tam naokoli. Kakor komu paše, jaz sem se je naveličal.
virus99
# 21.09.2018 ob 08:27
"Umetnost nima svoje definicije, ves čas se spreminja, ker je svobodna, zato lahko z njo eksperimentiraš."

Nevarna izjava Severa. Če ne bi bilo definicije, ne bi obstajala kot kategorija. To je bolj politično korektna floskula, ker si ne dovolimo izpasti "omejevalni". Seveda ima umetnost definicijo, ampak je potrebno imeti znanje da s samozavestjo lahko pokažemo s prstom na traparije, ki se pretvarjajo za umetnosti.
Gautama
# 21.09.2018 ob 16:37
Meni ima zelo lep glas, odlicen obcutek za interpretacijo.

Pogresam pa v njenem glasu moc, da se slisi, ko ga zapelje blizje svojim mejam. Pa tega nikoli ne naredi, vse poje zelo nalahko, v njej udobni legi in se tega hitro navelicam.
Sklonjen
# 21.09.2018 ob 07:51
Nasvet Severe Gjurin mladim pevcem: Pazite na svoj zvok

In ne pretiravajte s pojočo travico dodajam ;)

Hvala za prijetne trenutke in še mnogokrat nas popelji po livadah sanj!
zakrajšek
# 21.09.2018 ob 12:25
@keketz: umetnost umétnost -i ž (ẹ́) 1. dejavnost, katere namen je ustvarjanje, oblikovanje del estetske vrednosti:

Keketz, brati slovarje in leksikone znamo (skoraj) vsi. Odgovoriti na vprašanje, kdaj ima dol. izdelek "estetsko vrednost", pa je malo težje, se ti ne zdi? Že pri definiciji "estetsko" se precej zatakne ... Pa ne mi prosim navajat zdaj še definicije gesla "estetsko", prosim :)
zamudnik
# 23.09.2018 ob 17:12
Kulturo ima, všeč mi je to, da res ni identična čredi po slovensko sproduciranih popevkaric, bratove inštrumentalne podlage prav tako presegajo klasično slovensko pop produkcijo, ampak dolgo je pa vseeno ne morem poslušati. Kakor je res, da ne zveni enako kot množica drugih, je res tudi, da zveni ves čas enako, zaradi česar se ta občutek "sanjavosti" postopoma sprevrže v občutek "zaigrane sanjavosti" oziroma neke manire.
Kot v malo drugih stilih tista Ditka, ki gruli Lajnščkove rime, Polona Kasal s prisiljeno erotizacijo glasu, no, ali pa pevec skupine Mi2 s svojo tečno nonšalantnostjo.
keketz
# 21.09.2018 ob 11:57
Umetnost je navadno opredeljena kot skupek vseh dejavnosti človeka, ki niso neposredno povezane s preživetjem in razmnoževanjem in jih ne opredelimo kot znanost. Preko umetniških del človek po navadi izraža svoja čustva in svoje dojemanje okolice, odnos do sveta.

https://nypost.com/2013/05/15/43-8-million-for-this/

Zatakne se pri vrednotenju... je to umetnost?
maher
# 21.09.2018 ob 10:53
@virus99: Seveda ima umetnost definicijo

Virus, priporočam se za definicijo!
keketz
# 21.09.2018 ob 11:55
@maher: @virus99: Seveda ima umetnost definicijo

Virus, priporočam se za definicijo!

Očitno jo poznata tudi zgornja dva minusarja. Prosim torej še njiju.


umetnost umétnost -i ž (ẹ́) 1. dejavnost, katere namen je ustvarjanje, oblikovanje del estetske vrednosti: vpliv filozofije, revolucije na umetnost; stilne smeri umetnosti; umetnost in znanost / dela antične, renesančne, sodobne umetnosti; italijanska, slovenska umetnost; umetnost zaradi umetnosti nazor, da je funkcija umetnosti samo estetska, ne pa tudi družbena / Slovenska akademija znanosti in umetnosti 2. s prilastkom ta dejavnost glede na izrazno sredstvo, obliko: mojster filmske, gledališke umetnosti; akademija za likovno, upodabljajočo umetnost; slikarstvo, glasba in druge umetnosti / uporabna umetnost katere namen je umetniško, estetsko oblikovanje uporabnih predmetov 3. likovna umetnost: zanimata ga zlasti umetnost in glasba; muzej moderne umetnosti / študirati umetnost // dela te umetnosti: razstava abstraktne, avantgardne, ljudske umetnosti / izdati zgodovino umetnosti v slikah 4. ed. umetniško ustvarjanje: v njegovi umetnosti se kažejo različni vplivi / dober poznavalec Cankarjeve umetnosti Cankarjevih del / ekspr. godci so razkazovali svojo umetnost 5. nav. ekspr., navadno s prilastkom dejavnost, ki zahteva spretnost, znanje na področju, kot ga izraža prilastek: razvoj tiskarske umetnosti; posredovati komu umetnost izdelovanja papirja // spretnost, znanje, potrebno za tako dejavnost: njena frizerska, kuharska umetnost je vsem znana; sloveti po veliki govorniški umetnosti // velika sposobnost delati to, kar izraža dopolnilo: vaditi se v umetnosti molčanja, poslušanja, pripovedovanja; ohranjena svetišča pričajo o veliki stavbarski umetnosti tega ljudstva; umetnost aranžiranja, oblačenja; umetnost branja in pisanja kitajskih znakov; vsa umetnost njihovega vojskovanja je v hitrem napadanju // ed., v povedno-prislovni rabi kar zahteva veliko spretnost, znanje: obvladovanje samega sebe je umetnost; zabijanje žebljev v hrastove deske je posebna umetnost; živeti s tako majhno plačo je velika umetnost; to narediti ni nobena umetnost ni težko 6. lastnost, značilnost umetniškega: poudarjati umetnost, ne ideološkost pesnitve / star. skladba, preprosta v umetnosti, umetna v preprostosti v zahtevni, zapleteni oblikovanosti ● publ. črna umetnost tiskarstvo, tisk; publ. sedma umetnost filmska umetnost, film; sedem svobodnih umetnosti v srednjem veku sedem temeljnih učnih predmetov elementarne, začetne šole ◊ lit. besedna umetnost ki ima za izrazno sredstvo besedo, jezik; um. figuralna umetnost ki upodablja stvarni svet, zlasti živa bitja; naivna umetnost ki navadno ne temelji na akademski izobrazbi in ne upošteva realnih razumskih razmerij med likovnimi sestavinami
maher
# 21.09.2018 ob 11:25
@maher: @virus99: Seveda ima umetnost definicijo

Virus, priporočam se za definicijo!


Očitno jo poznata tudi zgornja dva minusarja. Prosim torej še njiju.
janez janze
# 21.09.2018 ob 23:38
Severa je samo podaljševanje, oz počasno odtekanje krvi slovenski popevki, ki je sam bila vedno plagijat, in to ornk zastarel in reakcionaren...slovenskem človeku paše to...ker je pač reakcionaren, ma raje osladnost, kot pravo novost...iz naroda hlapcev v narod hlapcev!
djdj
# 21.09.2018 ob 18:22
Na žalost jo osebno ne poznem, a deluje mi spontana(brez @fnanja), topla oseba s čudovito interpretacijo. Še na mnoga leta ustvarjanja! Prijetno jo je slišati na radiu(če je le ne boste prepogosto predvajali). Kot kaže je talent v družini, ker ima tudi njen brat všečne skladbe.
5fiver
# 02.11.2018 ob 08:07
Glede na očitke nekaterih, da ima malo za pokazati kot avtor ! Ona je interpret in to tudi sama poudari. In nihče ki, "ne šteka", ne more podati glasbe na tak način, kot to uspeva nje. Mislim, da je vseeno vredna veliko več kot večina slovenskih popevkaric, podaja glasbo na njej lasten in všečen način, ki pa seveda ni za vsakega. Potrebno je imeti malo uvida, da jo rad poslušaš. Ne poznam je osebno, vendar mi je njena javna podoba zelo pri srcu.
Bivši uporabnik
# 22.09.2018 ob 07:42
Severa je ena redkih pevk pri nas , ki si zasluži pozornost na Slovenski glasbeni sceni. Takih je morda le 10%. Ima prijeten glas, lepo interpretacijo in nasploh dobro energijo . Žal je njen brat le multi instrumentalist ki me ne prepriča.Žal. Vesel sem zanjo da lahko svoje pevske potenciale izkorišča v pravo smer.V intervjuju ima kar nekaj lovskih , pa nič zato.Želim ji vso srečo na njeni pevski poti.!
Gravesen
# 21.09.2018 ob 10:50
Svoj čas sem bil zaljubljen vanjo...
Matjaz82
# 21.09.2018 ob 09:42
Modelka, všeč mi je tudi, ker se zavzema za pravice glasbenikov. Kot brat.
prim00z
# 21.09.2018 ob 14:43
Izjemna pevka z izjemnim glasom..vseeno pa upam, da naredi čimveč svetlih komadov v stilu Kadar sva sama...jokanja je že dovolj/preveč...
Druga Švica
# 21.09.2018 ob 09:30
A sem že star, če prvič slišim zanjo?
divinedante
# 21.09.2018 ob 08:48
Mal me je hecno, ko o delu govori pevka, ki je spravila skupaj komaj dva, tri komade v celi 'karieri'.
Kazalo