Franta Komel je slovenski Zavod za statistiko vodil med letoma 1967 in 1981, nato je še štiri leta deloval na zvezni ravni v Beogradu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Franta Komel je slovenski Zavod za statistiko vodil med letoma 1967 in 1981, nato je še štiri leta deloval na zvezni ravni v Beogradu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

V podcastu Številke ta teden predstavljamo Franto Komela, ki je 14 let vodil Zavod za statistiko, kot se je takrat imenoval. Pogovor z njim boste lahko poslušali v petkovi, deseti, oddaji.

SURS je bil ustanovljen ob koncu druge svetovne vojne. A kakor je navedeno v zborniku ob 60. obletnici delovanja, je bil prvi popis prebivalstva na ozemlju današnje Slovenije izveden že leta 1754. Ob ustanovitvi urada je bila ena prvih nalog usklajevati delo statističnih služb, ki so jih ustanovila posamezna ministrstva. Med prvimi nalogami je bilo treba ugotoviti stanje po vojni na različnih področjih življenja. Organizirali so popise in podatke uporabili za vzpostavitev registrov.

Kmalu so začeli uvajati redna statistična raziskovanja, njihove rezultate so objavljali v letopisih. Prvi je bil izdan leta 1953, vseboval pa je podatke za obdobje od konca druge svetovne vojne do leta 1952. Naslednji je bil izdan leta 1955, od leta 1964 je začel izhajati letno.

Eden najpomembnejših mož v zgodovini te ustanove je Franta Komel, ki je med letoma 1967 in 1981 opravljal naloge direktorja zavoda za statistiko. V Enciklopediji Sloveniji so Komela opisali: "Kot direktor in statistik je pomembno vplival na posodabljanje vseh vidikov statističnega sistema s pomočjo informacijske tehnologije, skrbel je za izobraževanje kadrov doma in v tujini, uvajal nove metode zbiranja, obdelave in izkazovanja statističnih podatkov, zasnoval teorijo registrov po nordijskih vzorih ter vizionarsko postavil temelje racionalizacijam, ki jih omogoča uporaba podatkov večnamensko organiziranih administrativnih evidenc."

Še daljše obdobje na čelu urada je preživel Tomaž Banovec (1981-2003), ki je urad vodil v času posodobitve in približevanja evropskih standardov. Za njim je vodenje urada prevzela Irena Križman, od leta 2013 pa ga vodi Genovefa Ružić.

Vabljeni k ogledu spodnje infografike. Vir obeh zgodovinskih slik je SURS (zbornik 60 let slovenske statistike).