Rok Grilec bo letos komentiral že svoj 9. Super Bowl. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Rok Grilec bo letos komentiral že svoj 9. Super Bowl. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Marshawn Lynch
Rok Grilec o dvoličnosti Lige NFL: 'Kaznovali so Marshawna Lyncha, ker se je po zadetku proti Green Bayu prijel za mednožje, a nato so brez zadržkov na svoji spletni strani prikazali sliko tega početja.' Foto: Reuters
004 Super Bowl - gost Rok Grilec

V nedeljo se bo končala sezona Lige NFL - najmočnejše lige v ameriškem nogometu. Na Super Bowlu bosta večno slavo lovila New England in Seattle. Ob tej priložnosti smo se na podcastu Številke pogovarjali s komentatorjem Rokom Grilcem.

Množica preplavila Boston
"Ko je New England osvojil enega od Super Bowlov, je bilo v središču Bostona zbranih trikrat več ljudi, kot ima to mesto sploh prebivalcev. Super Bowl je tudi zato največji enodnevni športni dogodek na svetu," je prepričan Grilec.

Malo aktualnih prvakov ubrani naslov
New England je bil v sezoni 2004 zadnja ekipa, ki je ubranila naslov prvaka. Zdaj ima to priložnost Seattle, ki je zmagal že lani. V vmesnem času so bili branilci naslova povsem nemočni, saj se jim v petih sezonah sploh ni uspelo uvrstiti v končnico, skupaj pa so v končnici zbrali eno samo zmago. Grilec je pojasnil: "Vsaka ekipa, ki igra proti aktualnemu zmagovalcu Super Bowla, to na neki način za njo pomeni mali Super Bowl. To jim doda še 10, 20 odstotkov moči. Svoje dodata še 'salary cap' in trgovanje s prostimi igralci. To pomeni, da prvak vedno izgubi nekaj dobrih igralcev, ker vseh ne moraš dobro plačati. Seattle ima v tem trenutku srečo, da ima za podajalca Russlla Wilsona, ki trenutno igra za kikiriki."

Evolucija igre po zraku
Pred 40 leti sta bili igra po zraku in tleh povsem uravnoteženi, danes pa igra sloni na napadu, velik vzrok tiči v spremembi pravil, ki so danes do podajalcev in lovilcev veliko bolj prijazna, kot so bila pred desetletji. "Za to, kar je bilo v 60. in 70. letih dovoljeni delati s podajalci in lovilci, bi danes dobili suspenz za več kot eno leto. Spremenjena pravila so precej pomagala k igri. To je evolucija igre. Po zraku lahko hitreje dosežeš zadetek," meni Grilec.

Spuščene žoge bolj medijska zgodba
Nekdanji selektor slovenske reprezentance se je med drugim razgovoril tudi o Marshawnu Lynchu in aferi s spuščenimi žogami New Enlganda. Prepričan je, da je to bolj medijska zgodba: "Integriteta Lige NFL veliko bolj trpi zaradi primerov Raya Rica, Adriana Petersona in Josha Gordona, kot pa z afero izpuščenih žog."

Se bo Liga NFL razširila v London?
Kdo bo zmagovalec 49. Super Bowla? Se bo Liga NFL čez nekaj let res razširila v London? Poškodbe, ki igralce zaznamujejo tudi po koncu kariere, pa so le ena od tem, ki jih je Rok Grilec komentiral v podcastu. Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora.
Vabljeni k poslušanju/branju:
- podcast (klik na poslušanje celotne oddaje),

- statistika, ki je bila izhodišče pogovora,

- SURS-ova zanimivost o turistih iz ZDA.

004 Super Bowl - gost Rok Grilec
Nekaj razlogov, zakaj je Super Bowl v ZDA tako mikaven. Foto: Slavko Jerič/Picktochart