Andraž Zorko je v pogovoru razložil, zakaj (zgolj) telefonsko anketiranje ni več primerno. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Andraž Zorko je v pogovoru razložil, zakaj (zgolj) telefonsko anketiranje ni več primerno. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Julija se je končala druga sezona podkasta Številke, v poletnih tednih prinašamo pregled vsebin, ki so bile objavljene čez sezono. Predstavili smo že vsebine, ki so povezane s športom, kulturo in mediji, tokrat so na vrsti številke. Vse pogovore aktivirate s klikom na slike ob opisu.

Vabljeni k:
-
izpolnjevanju kratkega vprašalnika, s katerim boste ocenili drugo sezono Številk in s tem pomagali k boljšim izdelkom v tretji sezoni. Ta se vrača septembra.
- Na podkast se naročite tukaj!
- Oceno in komentar lahko pustite tudi na iTunesih.


Matjaž Konvalinka o številih in praštevilih

Matematik Matjaž Konvalinka je predstavil in razložil razlike med pojmi števka, število in številka, podrobneje pa je predstavil še čudoviti svet praštevil.

Rado Lapuh o merjenju
Najuporabnejša vrednost številk je meritev. A kako sploh merimo? Kako merimo? S čim merimo? Kako vemo, da izmerjena količina ustreza realni situaciji? Na ta in številna druga vprašanja je odgovoril Rado Lapuh z Urada Republike Slovenije za meroslovje.

Andraž Zorko o pomenu javnomnenjskih raziskav
Pomen in vrednost številk se skrivata tudi v napovedovanju. V javnosti so tako sila razširjene javnomnenjske raziskave, ki merijo različne vidike, začenši z napovedmi izidov volitev. Andraž Zorko z agencije Valicon je predstavil ta vidik številk.

Loic Ravenel o migracijah športnikov
Številke so v športu najbolj udomačene v podobi statistike golov, košev, podaj ... A številke se lahko uporabljajo tudi v druge namene, kar je pokazal Loic Ravenel iz nogometnega observatorija v Švici.

Svetovni dan statistike
Statistika je pomembna veda, zato ni čudno, da praznujemo tudi svetovni dan statistike. Združeni narodi so 20. 10. 2010 razglasili za svetovni dan statistike, pet let pozneje pa smo praznovali drugi tovrstni dan. Ob tem je v Številkah gostoval Aljaž Vindiš (Dnevnik), večkratni nagrajenec na področju infografik.