Anthony Randolph je leta 2017 s Slovenijo osvojil naslov evropskega prvaka. Foto: Reuters
Anthony Randolph je leta 2017 s Slovenijo osvojil naslov evropskega prvaka. Foto: Reuters
Arriel McDonald
Arriel McDonald je za Slovenijo igral leta 2001. Foto: EPA
Merlene Ottey
Merlene Ottey je za Slovenijo tekma do leta 2012. Foto: Reuters
Albin Tahiri
Zobozdravnik Albin Tahiri je februarja nastopil na olimpijskih igrah, za Kosovo je nosil tudi zastavo. Foto: Reuters

Za konec vam ponujamo le še krajši pregled športnikov, ki so prišli v Slovenijo in tekmovali v njenem dresu ali pa so Slovenijo zapustili in si nadeli grb kakšne druge države.

Randolph s Slovenijo postal evropski prvak
Največ prometa je med košarkarji, seznam igralcev, ki so sprejeli slovensko državljanstvo, je kar dolg. V prvi vrsti gre omeniti Američana Anthonyja Randolpha, ki je lani dobil slovensko državljanstvo in potem s slovensko izbrano vrsto tudi osvojil naslov evropskega prvaka. Pred dvema desetletjema je slovenski potni list prejel še en Američan, Arriel McDonald. V nasprotju z Randolphom s Slovenijo ni osvojil medalje, zato pa je v Sloveniji pustil več kot opazen pečat. Igrati je začel v Krškem, z Olimpijo pa je celo nastopil na zaključnem turnirju Evrolige.

Številni košarkarji prišli iz držav nekdanje Jugoslavije
Še daljši je seznam košarkarjev, ki so se rodili na območju nekdanje Jugoslavije, med svojo kariero zaprosili še za slovensko državljanstvo in na koncu za Slovenijo tudi zaigrali. Ti igralci so Aleksandar Ćapin, Alen Omić, Hasan Rizvić, Ivica Jurković, Jurica Golemac, Mario Kraljević, Miljan Goljović, Miloš Paravinja, Mirza Begić, Stipe Modrić, Teoman Alibegović in Žarko Đurišić.

Zbiralec medalj Jakov Fak
Med tistimi, ki so osvajali številne medalje, je treba izpostaviti biatlonca Jakova Faka. Praktično največji del kariere je preživel v Sloveniji. Še v dresu Hrvaške je leta 2010 osvojil olimpijsko medaljo, nato pa prestopil v Slovenijo, za katero je osvojil precej medalj. Zadnjo na letošnjih olimpijskih igrah v Pjongčangu. Fak ni edini hrvaški biatlonec s to potezo, pred leti je namreč to storila tudi Dijana Ravnikar (rojena Grudiček).

Slovita Merlene Ottey za Slovenijo ob koncu kariere
Najbolj znana športnica, ki je začela nastopati za Slovenijo, je brez dvoma Merlene Ottey. Slovita šprinterka je za Jamajko osvojila devet olimpijskih medalj, še 14 si jih je priborila na svetovnem prvenstvu. Ob koncu kariere, ko v svoji državi ni bila več konkurenčna mnogo mlajšim šprinterkam, je začela nastopati za Slovenijo. Zadnja leta živi v Švici.

Atleti sledili srcu
Po poti srca sta v Slovenijo prišli dve atletinji, ki sta osvajali tudi medalje. Na začetku 90. let je bila to Nemka Britta Bilač (rojena Vörös). Njen največji uspeh je zlata medalja na evropskem prvenstvu leta 1994. Iz Srbije pa je prišla Marija Šestak (rojena Martinović), pred nekaj meseci je s precej zamude dobila bron s svetovnega prvenstva v Osaki. Omenimo še tekača na 400 metrov Brenta LaRueja, ki se je poročil s teniško igralko Ano Jerman. LaRue se je na olimpijskih igrah v Londonu prebil do polfinala, a je moral kariero končati zaradi številnih poškodb.

Prišel najuspešnejši namiznoteniški igralec
V času osamosvojitvene vojne je iz Jajca v Slovenijo prišel Bojan Tokić, ki je pozneje postal daleč najuspešnejši slovenski namiznotenisač. Na evropskih prvenstvih je osvojil kar štiri medalje, slovenske barve pa je branil na zadnjih treh olimpijskih igrah. V smeri prihoda omenimo še naslednje športnike: Josef Strobl (alpsko smučanje), Valerij Šahraj, Stan Reddick (oba hokej na ledu), Franka Anić (tekvondo), Olga Čečkova, Natalija Derepasko (obe rokomet), Aleksander Beljavski, Adrian Mihalčišin (oba šah) ...

Evropski prvak je bil tudi Gregor Fučka
Tudi seznam športnikov, ki so zapustili Slovenijo in nastopali za druge države, začenjamo z evropskim prvakom v košarki. To je Gregor Fučka, ki je bil rojen v Kranju. Za Italijo je zaigral že za ekipo do 19 let, evropski prvak je postal leta 1999 (takrat je bil tudi MVP turnirja), še dve leti prej pa je osvojil srebro.

Za druge države so še tekmovali
Na letošnjih olimpijskih igrah smo v dresu Albanije lahko opazili alpskega smučarja Albina Tahirija (rojenega v Velenju). Hokejist Domen Vedlin je zaigral za Hrvaško, kajakaš Jure Meglič za Azerbajdžan, rokometaš Renato Vugrinec za Makedonijo, nogometaš Jaka Ihbeisheh za Palestino, spidvejist Matej Ferjan pa za Madžarsko.

Bedene odšel in se vrnil
Povsem ob koncu pregleda se spomnimo še dveh povratnikov. Iztok Puc je po igranju za Hrvaško oblekel tudi slovenski dres, tenisač Aljaž Bedene je med letoma 2015 in 2017 igral za Veliko Britanijo, zdaj se je spet vrnil v Slovenijo. Omenimo pa še tri prišleke, ki so okrepili Slovenijo in jo po nekaj letih zapustili, to so rokometaš Sergej Rutenka, košarkar Emir Prelđić in šahistka Ana Muzičuk.