Jure Košir je leta 2012 sodeloval na koncertu legend, kjer so se spomnili Roka Petroviča. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Košir je leta 2012 sodeloval na koncertu legend, kjer so se spomnili Roka Petroviča. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Košir in Klemen Klemen
Jure Košir in Klemen Klemen v videospotu za skladbo Ker sovražnik ne spi, ki je izšla kot nosilna na plošči Kartelova Teorija. Foto: YouTube
Jure Košir
Jure Košir je še vedno ostal povezan z glasbo. Foto: www.alesfevzer.com
Klemen Klemen
Klemen Klemen se z veseljem spominja sodelovanja z Juretom Koširjem. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Gorenc Pižama
Boštjan Gorenc - Pižama je tudi rapal z Juretom Koširjem. Foto: MMC RTV SLO
Jure Košir. Foto: BoBo

Jure Košir je s sotekmovalcem in dobrim prijateljem Matejem Jovanom ob prvem stiku z ameriškimi smučarji spoznal rapersko glasbo: "Menjali smo si kasete, oni so iz Amerike v Evropo prinašali novo glasbo, potem smo celo začeli poslušati vinilke. Midva sva na neki način začudena, presenečena in hkrati navdušena nad to glasbo. Zakopala sva se v raziskovanje in začela s sistemskim poslušanjem, potem pa sva tudi začela sama pisati besedila in snemati."

Podarim dobim: želja predstaviti športnike v drugi luči
Začetek 90. let je bil tudi čas, ko se je počasi poslavljala znamenita akcija Podarim dobim, takrat je v ožji skupini deloval tudi Igor E. Bergant, ki se spominja: "Naše športnike smo želeli predstaviti na malce drugačen način, sploh mlajše, ki jih ljudje takrat še niso dobro poznali. Vedno je veljalo, da smo v Sloveniji navdušeni nad športom in o športnikih radi izvemo kaj več. Z Juretom sva se pogovarjala o glasbi. Generacijsko sva si zelo blizu, glasba pa je ena izmed tem, o kateri se je mogoče vedno pogovarjati. Razlagal mi je, da posluša rap, da ga zanima in bi kdaj tudi sam kaj odpel. S kolegi, ki smo skupaj delali Podarim dobim, smo prišli na idejo, da bi Juretu in Mateju ponudili, da bi z neko profesionalno ekipo nekaj tudi v resnici posneli."

Bergant: Bilo je iskreno, veselo in nedolžno
Tako je nastala znamenita pesem Včasih smučam hit, včasih pa počas, ki jo je večina sprejela zelo pozitivno. "Tega sprejema sem bil zelo zadovoljen," pravi Bergant in dodaja: "To je bila zelo dobra motivacija za smučarje, po drugi strani pa so ljudje videli, kako zanimive in ustvarjalne osebnosti so. Na ta način smo jih malo približali. Stvar je bila zelo iskrena, vesela, na neki način nedolžna, zato ni bila usmerjena v komercialne vode. Želeli smo pokazati, da je to drugačna generacija, ki jo je treba spoštovati in spodbujati njihovo ustvarjalnost."

Posnel tri zgoščenke
A to ni bil enkraten projekt, saj sta Košir in Juvan leta 1994 kot Košir Rap Team izdala ploščo, ki je nosila naslov po prvi pesmi. Košir nikoli ni imel namena postati "polnokrvni" raper, ampak "zgolj kreativno preživljati prosti čas. To ni imelo nobenega vpliva pri moji smučarski karieri. Zaradi glasbe nisem nikoli manjkal na treningih." Skupina se je nato preimenovala v Pasji kartel in izdala še dve plošči Pesjansa (1996) in Kartelova Teorija (1998). Pri drugi sta sodelovala dva nadobudna fanta Klemen Klemen in Pižama.

Pozneje je spoznal svojo zavistnost
Klemen Klemen je Koširja najprej spoznal prek televizorja, a o njem ni imel najboljšega mnenja: "Bil je znan in uspešen, nanj sem gledal zavistno in se spraševal, zakaj se dela frajerja. A to je bilo vse le v moji glavi. V tistem času se je snemal film Rabljeva freska, v katerem sem moral odrapati neki komad." Posnetek je slišal producent filma Roman Končar, Klemen se spominja: "Rekel je, da je dobro, a bi vseeno raje slišal odpeti Koširja, ki je bolj znan. Moj posnetek so pokazali Koširju, ki me je potem poklical. Bil je navdušen nad mojim posnetkom, rekel je, da ne more posneti svoje različice, ker ne more biti boljša od moje. Kmalu sva se dobila, da sem mu pokazal svoj material. Bil je navdušen, govoril mi je: 'To je to, to je hudo!' Ni mi bilo jasno, da mi to govori zvezda. Šele potem sem videl, kakšen sem in kako sem bil zavisten. On je čisto normalen človek."

Vsi so takoj prepoznali Klemnov talent
Človek, ki mu je tudi pomagal pri gradnji svoje kariere. "Vedno bom priznal, ki mi je pomagal, da sem lahko izdal prvo zgoščenko. Tega ne bom nikoli pozabil." Smučar mu je pomagal pri izdaji prve plošče, leta 2000 je tako luč sveta ugledal Trnowstajl in slovenski rap ni bil nikoli več takšen, kot je bil. "Vsi smo hitro videli izjemni talent. Je izjemen pripovedovalec zgodb, zato se mi je zdelo vredno podpreti ta projekt," se spominja Košir. Pozneje sta spet na kratko sodelovala, saj je na Klemenovem velikem koncertu v Šiški stopil na oder in se s kratkim rapom poklonil prijatelju. "Še vedno spremljam tudi druge ustvarjalce v tej glasbeni zvrsti, ki pa se je zelo spremenila. Sploh v primerjavi s klasičnim hiphopom," pravi Košir.

Takoj prepoznal vrelec idej
Košir je navdušen tudi nad Pižamo: "Čestitke za njegovo ustvarjalnost, pridnost in delavnost. Na svojem profesionalnem področju je res naredil veliko, navdušen sem nad njegovimi prevodi in predstavami. Ko sem ga spoznal, se je takoj videlo, da ima ogromno idej, da je zelo bister in bo veliko dosegel."