22. maj je zdaj znan kot 'dan bitcoin pice'. Foto: EPA
22. maj je zdaj znan kot 'dan bitcoin pice'. Foto: EPA
pica
Na Twitterju obstaja račun, ki vsak dan postreže s podatkom o vrednosti 'tistih dveh pic'. Foto: Reuters

Najslovitejša zgodba je zgodba o bitcoin pici. Na začetku je bitcoin bolj ali manj živel le v računalnikih, torej zanj ni bilo mogoče kupovati storitev. Za prvo tovrstno transakcijo velja dogodek iz maja 2010, ko je programer Laszlo Hanyecz na forumu objavil oglas, v katerem je za dve pici ponudil 10.000 bitcoinov (takrat je bil bitcoin tako rekoč brez vrednosti). Hanyecz je štiri dni pozneje na istem forumu objavil sliko kot dokaz o uspešnem nakupu. Danes je 10.000 bitcoinov vrednih približno 90 milijonov evrov, zgodba o bitcoin pici pa je postala nepogrešljivi del zgodbe o prvi kriptovaluti.

Še nekaj zanimivosti:
- Jure Pirc je oktobra pridobil podatek, da naj bi bilo v Sloveniji aktivnih 33.000 uporabnikov kriptoekonomije. Povsem svežega podatka ni, a Pirc je prepričan, da je zaradi norije na trgu ob koncu leta ta številka porasla vsaj na 50.000.

- V običajnem bančnem sistemu velja, da ima le peščica uporabnikov v lasti večino denarja. Podobna razmerja so tudi v kriptosvetu, saj naj bi tisoč najbogatejših lastnikov bitcoinov imeli v lasti 40 odstotkov vseh bitcoinov v omrežju.

- Skoraj dve tretjini bitcoinov (natančno 64 odstotkov) ni bilo še nikoli uporabljenih.

- 90 odstotkov vseh lastnikov bitcoinov ima na svojem računu manj kot 0,1 bitcoina.

- Transakcija v bitcoinih je energetsko približno 4.000-krat bolj potratna kot transakcija s kreditno kartico.

- Univerza v Nikoziji na Cipru je bila prva, ki je sprejela šolnino v bitcoinih.