2001: Odiseja v vesolju je eden od ključnih mejnikov znanstvenofantastičnega filma. Foto: IMDb
2001: Odiseja v vesolju je eden od ključnih mejnikov znanstvenofantastičnega filma. Foto: IMDb

Precej zaslug za to ima filmska industrija, ki umetno inteligenco pogosto uprizarja kot našega rablja. Ta teden v podkastu Številke govorimo o umetni inteligenci, petkov gost je Janez Demšar (Fakulteta za računalništvo in informatiko). V tem članku pa smo zbrali le nekaj filmov, ki na tak ali drugačen način prikazujejo umetno inteligenco. V komentarjih pod novico lahko sami zapišete svoje najljubše filme s to tematiko.


Metropolis (1927)

Začelo se je že na začetku prejšnjega stoletja, ko je Nemec Fritz Lang režiral kultni, futuristični Metropolis. Zgodba je postavljena v leto 2026, kjer je družba v mestu Metropolis razdeljena v dve kasti, zgornja vlada, spodnja so izvajalci. Sin vodje mesta spoznava razlike, v zgodbo pa so vpleteni tudi roboti. Pogumna in vizionarska pripoved.

2001: Odiseja v vesolju (1968)
Po mnenju številnih strokovnjakov gre za najboljši znanstvenofantastični filmi do zdaj, pod katero se je podpisal Stanley Kubrick. Zgodba se raztega v razmiku štirih milijonov let in govori o človeški evoluciji. V zadnjem delu - na potovanju proti Jupitru - izjemno pomembna vloga pripada računalniku HAL 9000, ki razmišlja samostojno in se obrne proti človeku.

Iztrebljevalec (1982)
Še ena klasika, pod katero se je po literarni predlogi Philipa K. Dicka podpisal Ridley Scott. Upokojeni iztrebljevalec Rick Deckard (Harrison Ford) lovi šest replikantov - genetsko modificirane človeške klone, ki jih je (skoraj) nemogoče ločiti od navadnih ljudi.

Terminator (1984)
Mati vseh filmov, ki so za premiso vzeli misel, da se bo tehnologija nekoč obrnila proti človeštvu in ga dobesedno izbrisala. Terminator - robotski morilec, ki je popolnoma podoben človeku, je leta 2029 poslan v preteklost (1984) z nalogo, da umori Sarah Connor. Njen sin bo namreč v prihodnosti vodil vojno proti robotom. S tem je bila rojena uspešna franšiza, ki je v akcijskem žanru kronala Arnolda Schwarzeneggerja, pozneje pa ponudila še štiri filme (zadnjega leta 2015).

Matrica (1999)
Kako ločite sanje od resnice? Kultna klasika Larryja in Lilly Wachowski, ki kot nosilno idejo vzame tezo, da ljudje živijo v matrici, simulaciji, v resnici pa so zgolj "baterije" v zlem načrtu robotov. Izjemen film, ki je štiri leta pozneje ponudil precej manj prepričljivi nadaljevanji.

A. I. umetna inteligenca (2001)
Film, ki ga je dolgo želel posneti Stanely Kubrick, dokončal pa ga je Steven Spielberg. Zgodba prinaša pripoved o mladem dečku Davidu, ki je v resnici stroj, programiran, da ljubi. Ko postane del družine, se hitro začnejo kazati razlike z biološkim sinom ...

Na muhi (2008)
Umetna inteligenca vleče poteze v tem filmu. Neznani glas po telefonu združi nenavaden par, ki morata slediti skrivnostnim ukazom. Vsepovsod smo, pripoveduje ženski glas, ki je v resnici glas sistema, ki želi prevzeti nadzor ...

Ex_Machina (2015)
Zadnji v nizu filmov je na platna prišel lani in prinaša zgodbo o Nathanu, ki je ustvaril humanoidnega robota Ava (v podobi privlačne ženske). Mladi programer Caleb ima na videz nalogo ugotoviti, a ...