Luka Štucin Ligo NBA komentira četrto leto, v svoji statistiki je zbral približno 230 prenosov. Letos se mu je prvič pridružil  Damir Rađenović. Foto: MMC RTV SLO
Luka Štucin Ligo NBA komentira četrto leto, v svoji statistiki je zbral približno 230 prenosov. Letos se mu je prvič pridružil Damir Rađenović. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Dragić
Zoran Dragić je za Phoenix na 6 tekmah dosegel 6 točk, za Miami pa na desetih 22 (vseh na zadnji tekmi sezone proti Philadelphii). Foto: AP
Luka Štucin
Luka Štucin komentira tudi tenis. Foto: MMC RTV SLO
Stephen Curry
Stephen Curry je v letošnji sezoni popravil rekorda po številu doseženih trojk tako v rednem delu kot v končnici. Foto: Reuters
Damir Rađenović
Damir Rađenović je košarko začel igrati v Iliriji, pozneje na univerzi v ZDA, zadnjo sezono je v 3. ligi nosil dres Globusa. Foto: MMC RTV SLO
David Blatt in LeBron James
V ameriških medijih je bilo prelitega veliko črnila o odnosu med Davidom Blattom in LeBronom Jamesom. Foto: Reuters
Podcast Številke o Ligi NBA, Udrihu in bratoma Dragić

V podcastu Številke smo tokrat v središče postavili končnico Lige NBA, ki bo čez dobra dva tedna dobila novega prvaka. Bojevniki na naslov čakajo že 40 let, Konjeniki pa bodo v velikem finalu igrali šele drugič.

V Evropi so pomembnejše osnove košarke
Letos je v najmočnejši ligi na svetu igral 101 neameriški igralec, kar je nov rekord. Strokovni komentator na Sport Klubu Damir Rađenović razmišlja: "Trenerji so bili v Ameriki dolgo prepričani, da lahko v njihovi ligi dobro funkcionirajo le igralci iz njihove države. S prihodom Dražena Petrovića, Vladeta Divca in drugih so ugotovili, da so lahko tudi Evropejci koristni in so tehnično dovolj podkovani. Imajo dober občutek za temeljne osnove oziroma elemente košarke, ki ameriškim igralcem manjkajo. Njihovi mladinski programi se premalo trudijo pri osnovah, ker je košarka v njihovih glavah ostala fizični šport. Moto višje, hitreje, močneje je začel prevladovati nad osnovami košarke. Te pa so v Evropi še vedno zelo pomembne."

Zoran šel čez lužo leto prezgodaj
Med tujci so bili tudi trije Slovenci, prvič je bil med temi Zoran Dragić, ki pa se ni naigral. Na parket je stopil 16-krat, le štirikrat se je vpisal med strelce. Luka Štucin je prepričan, da bi mu moral biti NBA pisan na kožo: "Zoran rad teče in igra hitro košarko. Ima zelo dobrega mentorja, tudi njegov brat Goran je na začetku kariere veliko presedel na klopi. Vsak začetek je težak." Rađenović je prepričan, da je šel mlajši brat prekmalu čez lužo: "Zoran je igralec energije, ki v Evropi izstopa zaradi svoje obrambe in borbenosti, v NBA-ju pa je to nekaj samoumevnega in tam že manj izstopa zaradi načina igre. Zadnjo sezono v Unicaji je izjemno napredoval, popravil je met iz razdalje. Še ena sezona v Evroligi bi mu prinesla dodatno energijo in samozavest."

Ekipe so se bolje pripravile na Gogija
Statistika Gorana Dragića je letos nekoliko padla, Štucin je prepričan, da se del razlage skriva v tem, da je Phoenix prešel na igro s tremi branilci: "Na neki točki sezone je Goran dejal, da v Phoenixu vsi želijo biti organizatorji igre. Goran Dragić, Isaiah Thomas in Eric Bledsoe so si fizično dokaj različni, najbolj kompleten med temi je bil Dragić, kar je tudi dokazal v lanski sezoni. Najbolje se počuti v sistemu, ko je sam največ pri žogi." Februarja se je preselil v Miami, Rađenović je duhovito dodal: "V tistem trenutku, ko se se razhajali, bi bilo za Gorana smiselno tudi, da gre na Antarktiko. Ko so ga tri, štiri tekme posadili na krilo, mi je bilo jasno, da se bo nekaj zgodilo. In to je tudi vzrok, da so njegove številke padle. Moramo pa razumeti tudi, da lahko ligo presenetiš samo eno sezono. Ko si najboljši igralec ekipe, je načrt nasprotne ekipe vezan na najboljšega igralca. Druge ekipe so se bolje pripravljale nanj."

Udrih ima visok košarkarski IQ
Benu Udrihu
je v Memphisu pripadla vloga veterana. Štucin je o 32-letniku izbiral le lepe besede: "Udrih je prototip mojega popolnega drugega organizatorja igre. Je izkušen, ima dva prstana, iz polrazdalje je še vedno ubijalski. Ni najmočnejši, najvišji ali najmočnejši, a ima zelo visok košarkarski IQ. V tem delu svoje kariere je iz letošnje sezone izvlekel največ. Memphis mu leži tudi po načinu igre." S tem se je strinjal tudi Rađenović, ki pri 39 letih še vedno igra v 3. slovenski košarkarski ligi: "Ustreza mu igra na organiziran napad. Njegova košarka in dojemanje igre sta me vedno prepričala, da je odličen košarkar. Skrajno mi je žal, da spet ne bo sodeloval na evropskem prvenstvu."

Curry lahko postane najboljši 'šuter'
Nagrado za MVP sezone je prejel Stephen Curry, o čemer Štucin ni imel nobenega dvoma: "Da si najboljši igralec v najboljši ekipi, ki zbere vsaj 60 zmag, to zame pomeni že 50 odstotkov posla v boju za nagrado MVP. Letos me je presenetil, gre za odličnega strelca za tri točke. Mislim, da še nismo videli zadnje z njegove strani." Rađenović je celo prepričan, da lahko postavi marsikateri mejnik: "Na neki način na novo piše zgodbo organizatorja igre. Nekoč je ta prenašal žogo čez polovico in jo delil naprej. Nekateri organizatorji so bili bolj usmerjeni v metanje na koš in so gledali na svojo statistiko. Curry pa je vse zmešal in počne tisto, kar se mu v danem trenutku zdi najboljše za ekipo. Če bo sezono ali dve še nadaljeval v tem ritmu metanja na koš, bo šel lahko v zgodovino kot najboljši 'šuter' v zgodovini. Takega izmeta ta liga še ni videla."

Blatt je boljši motivator kot pa taktik
V finalu se bosta pomerila Golden State in Cleveland, Štucin je prepričan, da vloga favorita pripada Bojevnikom, a: "Cleveland je pokazal, da je odlična ekipa v obrambi. Ob poškodbi Kevina Lova so se zatekli k obrambi. Poleg tega bo za naslov treba še upočasniti igro. David Blatt je opravil fantastično delo." Blatt, ki se je proslavil v Evropi, je bil sprva v ameriški javnosti precej kritiziran. "Navajeni smo, da Američani podcenjujejo ljudi, ki delujejo v Evropi. Blatt se je stoično prilagajal. Resnica je v sredini, James si lahko privošči marsikaj, a tudi Blatt si ne pusti, da bi mu skakal po glavi. Njegov življenjepis je tak, da lahko tudi LeBronu reče 'ne'. Ni najboljši taktik, je pa eden najboljših motivatorjev in dovolj sposoben predvsem za obrambne naloge," pa meni Rađenović, ki je še dodal, da pravo igro Clevelanda pričakuje predvsem v sezoni 2015/2016.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem sta gosta govorila tudi o odnosu do športne statistike, grajenju trojk v Ligi NBA, LeBronu Jamesu, slovenski klubski košarki, odgovorila pa sta tudi na vprašanja tviterašev.

Vabljeni k poslušanju/branju:
- Podcast (klik na poslušanje celotne oddaje)
- Statistika, ki je bila izhodišče pogovora

Podcast Številke o Ligi NBA, Udrihu in bratoma Dragić