Zlatko Zahović ima opravljeno tudi trenersko licenco. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko Zahović ima opravljeno tudi trenersko licenco. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko Zahović in Andre Villas Boas
Izjemno spoštuje portugalske trenerje. Foto: www.alesfevzer.com
Ljudski vrt
Ljudski vrt je letos drugič gostil Ligo prvakov. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko Zahović in Marcos Tavares
Marcos Tavares si želi postati najboljši strelec v zgodovini slovenskega državnega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
Lionel Messi
Zahović izjemno ceni Lionela Messija. Foto: Reuters
Zahović: Maribor ne more imeti slabše lokalne podpore

drugače kot mi, a Juventusa ne bi odpisal," pred finalom Lige prvakov razmišlja Zlatko Zahović.

Pred najpomembnejšo tekmo v evropskih klubskih tekmovanjih smo v podcast Številke povabili Zlatka Zahovića. Športni direktor Maribora je spregovoril o Ligi prvakov in potegnil črto pod sezono Maribora.

Padec je lahko rezultatski, ne pa organizacijski
Najuspešnejši slovenski klub se je leta 1999 že uvrstil v Ligo prvakov, a sledilo je obdobje neuspeha v Evropi. Kaj storiti, da se ta scenarij ne bi spet ponovil? Zahović odgovarja: "Šport je nepredvidljiv, lahko sledi rezultatski padec, ne sme pa biti organizacijskega padca in vizije kluba. Če se zgodi samo rezultatski padec, se klub lahko hitro pobere, če pa se zgodita organizacijski in finančni, potem pa klub potrebuje precej časa, da se pobere."

Opravlja le svojo vlogo
Malo je klubov, ob katerih javnost najprej pomisli na športnega direktorja. Zahović je ob tem izpostavil še druge ljudi v klubu: "Imel sem privilegij, da sem bil že zgodaj izpostavljen. V Evropi se vse dogaja na višji ravni - tako po pohvalah kot kritikah. To prevzemam kot nekaj spontanega, daleč od tega, da bi sebi pripisoval veliko vlogo. Opravljam tisto, kar je moja vloga, če ljudje to prepoznajo, sem vesel. V klubu imam fantastične sodelavce, ki opravljajo vrhunsko vlogo, mogoče ni tako vidna, kot je moja."

Izjemno cenijo slovensko državno prvenstvo
Slovenski prvaki so jeseni en dan igrali na velikih evropskih stadionih, nekaj dni pozneje pa gostovali v manjših slovenskih krajih. Igralci so imeli zaradi tega nekaj težav, s čimer se strinja tudi športni direktor in kaže tudi nase: "Zato pa smo tukaj mi, da jim pomagamo, jim svetujemo, včasih se tudi odzovemo na kakšno lahkomiselnost. Za naš klub ni lahkih tekem, ne v Evropi ne v prvenstvu. Zelo pomembno je, kako razmišlja vodstvo kluba. To zelo spoštuje domačo ligo. Ne glede na vse jo je težko osvojiti. Če nisi pravi, je preprosto ne osvojiš. Vodstvo kluba se zaveda teže lige, kamor so naše misli zelo usmerjene. Mislim celo, da vodstvo NK-ja Maribor bolj ceni slovensko ligo, v kateri zmaguje - kot vsi pravijo z lahkoto -, kot celotna slovenska javnost. Mogoče zato z lahkoto zmagujemo v očeh drugih, ker jo zelo spoštujemo."

Pred sezono nimajo niti dveh milijonov proračuna
Najboljši strelec v zgodovini slovenske reprezentance je zelo previden pri upravljanju denarja, ki ga je klub dobil za evropske uspehe. Zakaj Maribor ni vložil več denarja nazaj v igralski kader? "Koliko ima Maribor denarja, ko začne sezono? Koliko dobi od TV-pravic? 50.000 evrov. Od sponzorjev? Niti v kvalifikacijah ne moremo zraven. Veliko tveganje je kadriranje. Če pride neuspeh, pade vse kot domine, ker nimamo zagotovljenega denarja. Romuni dobijo štiri milijone od TV-pravic. Klubi živijo od TV-pravic, nekaj od sponzorjev in vstopnic. Če bi imel NK Maribor kot Gradec povprečno 10.000 gledalcev, vsaka vstopnica pa bi se prodala za 29 evrov, bi to pomenilo velik prihodek. Ko Sturm začne sezono, ima 12 milijonov proračuna, Maribor niti dva. Kaj naj zdaj vlaga? Naj gremo v tveganje?" odgovarja kritikom.

Maribor nima podpore lokalne skupnosti
Večkrat je izrazil nezadovoljstvo z občino in ravnanjem s stadionom, ob tem pa je poudaril: "Če bi vprašali 99 ljudi, ki delajo v nogometu ali širše, bi ti rekli, da ima Maribor neverjetno podporo lokalne skupnosti. Slabše podpore Maribor ne more imeti!"

Messi je genij ...
V finalu Lige prvakov bosta zaigrala Barcelona in Juventus, kar za Zahovića ni nobeno presenečenje: "V finale ne prideš naključno, tja pridejo najboljši. Oba sta prvaka v svojih državah, imata neverjetno kontinuiteto, ne glede na konkurenco. Najlažje je reči, da bo zmagala Barcelona, ker ima Lionela Messija. To je genij, ki čuti, vidi in razume nogomet drugače kot vsi mi. Juventusa ne bi odpisal, finale je finale. Italijani imajo neverjetno taktično kulturo, znajo igrati na rezultat. Barcelona je favorit zaradi Messija. Ko sta bila Xavi in Iniesta v vrhunski formi, sem sam dejal, da je ta Barcelona Messi. Deležen sem bil številnih kritik, zdaj Xavija in Inieste ni, Barcelona pa je še boljša. Čas vse pokaže."

... a vedno je bil na strani Cristiana
Mediji skoraj desetletje govorimo in pišemo o rivalstvu Lionel Messi - Cristiano Ronaldo. Kako ga vidi ZZ Top? "To je fantastično rivalstvo, Messi je genij, Bog mu je dal talent. Cristiano je kompletnejši - tako leva noga, desna kot glava, skok in hitrost. A Bog je dal Messiju nekaj več, to se je preprosto nemogoče naučiti, zato je spoštovanje do Messija neverjetno. Spoštovanje imam tudi do Cristiana, njegov učinek je nenormalen. Vedno sem bil na strani Cristiana, ker imata različni medijski sliki. Messi je priden fantek, a verjemite mi, da je tudi človek. Cristiano je samovšečen, a zasebno je fantastična oseba. Ko se o nekom govori slabo, pomeni, da ima nekaj več."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem Zahović razmišlja o konkurenci v državnem prvenstvu, zakaj je Maribor najuspešnejši slovenski športni klub, kakšne ima še motive, ali ga mika trenersko delo, kakšen odnos ima do sina Luke, odgovarjal pa je tudi na asociacije.

Vabljeni k poslušanju/branju:
- Podcast (klik na poslušanje celotne oddaje)
- Statistika, ki je bila izhodišče pogovora

Zahović: Maribor ne more imeti slabše lokalne podpore