Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Češka republika

Glavno mesto: Praga
Prebivalstvo: 10,2 milijona
BDP: 109,4 milijarde $ (20.000 $ na prebivalca)
Jezik: češki
Vstop v EU: 2004
Denarna enota: češka krona
Površina: 79.000 km2
Vodne površine: 1.590 km2
Predsednik: Vaclav Klaus
Ministrski predsednik: Mirek Topolanek
Časovni pas: SEČ + 1
Državni praznik: 28. oktober (dan ustanovitve)
Politični sistem: parlamentarna demokracija

Praga

Hribi in gore pokrivajo 95 odstotkov države, kar je privlačno za smučarje, gorske kolesarje ter pohodnike in planince. V gozdovih prebivajo medvedi in divje lisice.

Češka republika je postala neodvisna januarja leta 1993, ko je Češkoslovaška razpadla na dva dela. Pred drugo svetovno vojno je bila Češkoslovaška ena izmed desetih najbolj industrializiranih držav na svetu in edina srednjeevropska država, ki je do leta 1938 ostala demokratična.

Češka prestolnica Praga je stara več kot 1.000 let in njena zgodovina je opazna v različnih arhitekturnih slogih, ki se prepletajo v mestu. Mesto je priljubljena turistična destinacija in priljubljena lokacija mnogih evropskih in svetovnih filmskih režiserjev.

Dvodomni parlament sestavljata poslanska zbornica (Poslanecka Snemovna) in senat (Senat). Poslanska zbornica ima 200 sedežev, poslanci služijo štiriletne mandate, v senatu pa sedi 81 senatorjev, ki so izvoljeni za obdobje šestih let. Vsaki dve leti se zamenja tretjina senatorjev.

Glavna gospodarska panoga je proizvodnja, pomembne so predvsem avtomobilska, strojna in energetska industrija. V pokrajini Moravija sta pomembni železna in jeklarska industrija, glavni kmetijski proizvodi Češke pa so koruza, sladkorna pesa, krompir, pšenica, ječmen in riž. Vino proizvajajo v južnih predelih Moravije in v delu Bohemije.

Glas o Češki so v svet ponesli skladatelja Antonin Dvořák in Bedřich Smetana, pisatelj Milan Kundera in umetnik Alfons Mucha.

Češka je dobro znana po svojem pivu in mineralni vodi, ki jo črpajo v enem od 900 naravnih vrelcev (Češka je svetovna rekorderka po številu naravnih vrelcev). Tradicionalna jed so »knedliky«, neke vrste cmoki iz kruha ali krompirja.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov