Andrej Pečenko velja med gledalci za enega najbolj priljubljenih napovedovalcev vremena. Foto: RTV SLO
Andrej Pečenko velja med gledalci za enega najbolj priljubljenih napovedovalcev vremena. Foto: RTV SLO
Andrej Pečenko
Andrej Pečenko
Julija bo minilo 20 let od njegovega prvega nastopa na TV Slovenija. Foto: RTV SLO
Andrej Pečenko že 20 let na TV-ju

Prepričan je, da v zadnjih letih večjih napak ni bilo. Seveda gredo zasluge tudi vedno boljšim računalniškim modelom Toda - za katastrofalni 18. september napoved ni predvidela takšno povodenj. Zakaj ne, je Pečenko povedal v pogovoru za MMC.

Andrej, zdaj ste pa že reden gost TV-ekranov, že skoraj 20 let, kajne?
Res je, začel sem leta 1988, julija, letos je bil pa marca moj tisoči nastop v oddaji Vreme. Spet ena okrogla številka, ki se ne bo tako hitro ponovila.

V teh dvajsetih letih je meteorologija precej napredovala. Najbrž so napovedi precej bolj zanesljive kot takrat?
Na vsak način. Največja razlika je nastala v zadnjih desetih, petnajstih letih z modeli za omejeno področje. S tem je lokalna napoved bolj podrobna. Kakšnih hujših stvari se še vedno ne da napovedati ... Počasi se trudimo.

Kdaj je vreme najbolj neugodno napovedati, ob kakšnem vremenskem položaju?
To je vse skupaj vezano na samo lokacijo. Odvisno je od kraja do kraja in kako izrazita je sprememba. Če je sprememba zelo huda, je problem, če ni, je pa morda še težje. V napovedih poskušamo vse upoštevati, pa potem ni ne tič ne miš. In vreme je temu podobno.

Ste že kdaj krepko brcnili v temo z napovedjo?
Zadnja leta velike napake mislim, da ni bilo. Manjše pa. Da pride pojav prej ali kasneje. To je normalno, do ure točno težko zadeneš. Čeprav se moram pohvaliti, da se da biti tudi zelo točen. Ko so klicali z gradbišč, do kdaj naj delajo, so bili zadovoljni z našo napovedjo in svoj delovnik uskladili s tem.

Vas imajo ljudje, ki jih srečujete na ulici, radi, ali vam očitajo zgrešene napovedi?
Mislim, da ne. Radi rečemo kakšno besedo. Ta kontakt je lep.

Prejšnji mesec pred poplavami niste napovedali takšnih količin dežja. Zakaj?
To so ti ekstremi, za katere ne vem, kdaj jih bomo uspeli napovedovati. Podnebne spremembe so prinesle večjo pojavnost teh ekstremnih pojavov. To je včasih problem. Kar je ekstremno, se zgodi, kot te zadnje padavine, na 250 let, in to je težko predvideti.

Včasih rečete, da bo vreme zmerno do pretežno oblačno, pa ne vemo, kaj naj si mislimo ... Potem pa lahko dežuje, lahko je tudi sončno ...
Saj zato imamo nekaj takšnih besed, ki veliko povedo, če človek razume. Zmerno do pretežno oblačno pomeni, da na trenutke še vedno lahko posije sonce. Če rečemo povečini sončno, pomeni, da je v glavnem sonce, čeprav se še vedno lahko pojavi oblačnost. Če rečemo, da bo občasno deževalo, pomeni, da ne bo vseskozi dež, da bo dež s presledki, če rečemo pogosto, pa pomeni, do bo res bolj deževen dan. Ko sem začenjal, so me starejši spraševali, zakaj smo uvedli termin delno jasno s spremenljivo ali zmerno oblačnostjo. Zato, ker če se je reklo zmerno oblačno, je bilo slišati preveč oblačnosti, če se je reklo delno jasno, se je slišalo preveč jasnosti. S tem poskušamo reči, da bo malo tega, malo onega. Dobro, mogoče je vmes še kakšna ploha. To je mogoče res malo spremenljivo vreme, ki pa ni vedno slabo.

Ko greste na dopust, vedno preverite dolgoročno vremensko napoved in greste morda le takrat, ko je napovedano sonce?
Ne, vzamem pa napoved s seboj in preverjam, če desetdnevna napoved drži. To je profesionalen izziv - kako dobri so modeli in kako zadenejo. Lahko rečem, da kar zadenejo, tudi za deset dni naprej.

Kakšen je bil Andrejev odgovor na vprašanje, če bo letos huda zima, preverite v priloženem posnetku intervjuja.

T. O.

Andrej Pečenko že 20 let na TV-ju