Dima Bilan je v napetem glasovanju premagal ukrajinsko predstavnico Ani Lorak. Foto: EPA
Dima Bilan je v napetem glasovanju premagal ukrajinsko predstavnico Ani Lorak. Foto: EPA
Marija Šerifović
Finalni večer je odprla lanska zmagovalka Marija Šerifović, ki je zapela Molitvo v malo drugačni preobleki. Foto: MMC RTV SLO
Željko Joksimović in Jovana Janković
Voditelja vseh treh evrovizijskih večerov sta Jovana Janković in Željko Joksimović. Foto: MMC RTV SLO
Peter Poles
Dima Bilan
Dima Bilan je zaslužen za to, da bo izbor za pesem Evrovizije drugo leto v Moskvi. Foto: Reuters
Vlade Divac
Košarkarska legenda Vlade Divac je simbolično odprl glasovanje za najboljšo pesem Evrovizije 2008. Foto: Reuters

Na drugo mesto se je uvrstila ukrajinska predstavnica Ani Lorak s pesmijo Shady Lady, ki je skupaj zbrala 230 točk, tretja pa je bila Kalomira iz Grčije, zapela je pesem Secret Combination in dobila 218 točk. Rusu je 12 točk podelilo kar sedem držav: Armenija, Belorusija, Litva, Ukrajina, Estonija, Latvija in Izrael.

Rebeka le za las ob finale
Po koncu finala so razkrili tudi rezultate obeh polfinalnih večerov - Rebeki Dremelj je finale ušel le za las, saj se je v torkovem polfinalu uvrstila na 11. mesto.

Po razglasitvi rezultatov je nebo nad Beogradom razsvetlil ognjemet, ki se je nadaljeval tudi v Areni, a v malo drugačni obliki. Lanska zmagovalka Marija Šerifović je nato Rusu predala srebrni mikrofon, simbol zmage, Dima pa je še enkrat zapel zmagovalno pesem Believe (Verjemi). Dima je zelo uspešen ruski glasbenik, ki je na Evroviziji že sodeloval leta 2006 (takrat, ko je Slovenijo zastopal Anžej Dežan), posnel pa je tudi duet z Nelly Furtado.

Kako smo glasovali Slovenci?
Rezultate glasovanja slovenskih gledalcev je v Beograd tudi letos sporočil Peter Poles - največ točk, 12, smo podelili Srbiji, 10 Bosni in Hercegovini, osem Hrvaški, sedem Rusiji, šest Grčiji, pet Armeniji, štiri Albaniji, tri Izraelu, dve Ukrajini in eno Azerbajdžanu.

Finale 53. izbora za pesem Evrovizije, ki je potekal na isti dan kot prvi izbor - ta je bil leta 1956 v Luganu v Švici - , je odprla lanska zmagovalka Marija Šerifović, ki je svojo zmagovalno pesem Molitva predstavila v malo drugačni preobleki.

Prireditev, povezovala sta jo, tako kot oba polfinala, srbski megazvezdnik Željko Joksimović in Jovana Janković, priljubljena srbska tv-voditeljica, je trajala tri ure.V Areni je Evrovizijo v živo spremljalo 12.000 gledalcev, nepregledna množica ljubiteljev Evrovizije pa se je zbrala tudi pred beograjsko mestno hišo, kjer so izbor spremljali na velikem platnu.

Začela sta Romuna, končala je Norvežanka
Nocojšnji finale sta odprla Romuna 38-letna Nicoleta Matei in 27-letni operni pevec Mirita Vlad - Constantin s pesmijo Pe-o Margine De Lume. Drugi je nastopil britanski predstavnik Andy Abraham, za njim Olta Boka, mlada, komaj 16-letna predstavnica Albanije. Nemčijo je zastopala dekliška (no, zdaj je že ženska) popstars skupina No Angels, ki pa ji kljub vseevropski prepoznavnosti niso napovedovali kakšnega uspeha. Sledil je nastop Armenke, potem bosanskega predstavnika Lake, ki je bil na koncu 10. Za njim so nastopili Izraelec, finski metalci Teräsbetoni, kot deveta pa naša soseda Hrvaška in njihovi Kraljevi ulice & 75 Cents, ti so se na koncu uvrstili na 21. mesto. Večina favoritov se je zvrstila v drugi polovici tekmovalnega dela večera (18. Ukrajina, 21. Grčija, 23. Srbija, 24. Rusija). Zadnja se je predstavila Norvežanka Maria Haukaas.

Novosti: Dva polfinala, razdelitev sosednjih držav
Letos se je na glasbeno tekmovanje prijavilo rekordno število držav - 43. Novinki na letošnjem izboru sta San Marino in Azerbajdžan, Avstrija pa se je odločila, da na tem izboru ne bo več sodelovala. Zaradi pritožb o nepoštenosti sistema glasovanja in zaradi velikega števila sodelujočih so letos prvič uvedli dva polfinalna večera. Države so najprej razvrstili v šest skupin glede na geografsko bližino oziroma zgodovinske vezi (v 1. skupini so bili poleg Slovenije še Albanija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Makedonija in Črna Gora.), nato pa jih z žrebom razdelili v prvi oziroma drugi polfinale.

S tem so organizatorji želeli onemogočiti tradicionalno medsebojno podeljevanje točk, zaradi česar so se v zadnjih letih največ pritoževale "velike štiri", ki so uvrščene naravnost v finale - to so Velika Britanija, Nemčija, Francija in Španija. V finale se je, kot je znano, neposredno uvrstila lanska zmagovalka in država gostiteljica, Srbija.

Končni vrstni red tekmovalcev v finalu (s klikom na državo si lahko ogledate tudi videospot):

1. Rusija: Dima Bilan - Believe
2. Ukrajina: Ani Lorak - Shady Lady
3. Grčija: Kalomira - Secret Combination
4. Armenija: Sirusho - Qele, Qele
5. Norveška: Maria - Hold On Be Strong
6. Srbija: Jelena Tomašević feat. Bora Dugic - Oro
7. Turčija: Mor ve Ötesi - Deli
8. Azerbajdžan: Elnur & Samir - Day After Day
9. Izrael: Boaz - The Fire In Your Eyes
10. Bosna in Hercegovina: Laka - Pokušaj
11. Gruzija: Diana Gurtskaya - Peace Will Come
12. Latvija: Pirates Of The Sea - Wolves Of The Sea
13. Portugalska: Vânia Fernandes - Senhora Do Mar (Negras Águas)
14. Islandija: Euroband - This Is My Life
15. Danska: Simon Mathew - All Night Long
16. Španija: Rodolfo Chikilicuatre - Baila El Chiki Chiki
17. Albanija: Olta Boka - Zemrën E Lamë Peng
18. Švedska: Charlotte Perrelli - Hero
19. Francija: Sébastien Tellier - Divine
20. Romunija: Nico & Vlad - Pe-o Margine De Lume
21. Hrvaška: Kraljevi Ulice & 75 Cents - Romanca
22. Finska: Teräsbetoni - Missä Miehet Ratsastaa
23. Nemčija: No Angels - Disappear
24. Poljska: Isis Gee - For Life
25. Velika Britanija: Andy Abraham - Even If

Tanja Kozorog/Ana Medved