Foto: AP
Foto: AP
Dekleta so znana po svoji družbeni in politični angažiranosti, zaradi česar so bile deležne tudi kar nekaj pogroma za časa Bushevega predsednikovanja. Foto: EPA
Dekleta so znana po svoji družbeni in politični angažiranosti, zaradi česar so bile deležne tudi kar nekaj pogroma za časa Bushevega predsednikovanja. Foto: EPA

Skupina v postavi Natalie Maines (45), Emily Strayer (47) in Martie Maguire (50) je bila ustanovljena leta 1989, v svoji bogati, s številnimi grammyji nagrajeni karieri pa so bile vedno tudi socialno in politično angažirane.

Njihovo javno ogorčenje nad Iraško vojno in jastrebovsko politiko takratnega republikanskega predsednika Georgea W. Busha, za katerega so leta 2003 dejale, da jih je sram, da prihaja iz Teksasa, pa jih je za nekaj časa naredilo tudi za "persone non grate", saj ima country precej večjo republikansko publiko.

Skupina je že popravila svojo uradno spletno stran in vse družbene strani z novim imenom, pri čemer so opustile "Dixie", ki je oznaka za jug ZDA v času državljanske vojne.

Gre sicer za vsesplošno in priljubljeno oznako juga ZDA, pogosto imenovano "Dixieland" ali "Dixie".

Do spremembe imena prihaja sredi množičnih protestov v ZDA proti rasizmu, v sklopu katerih po vsej državi padajo tudi številni kipi konfederacijskih veljakov.

"Hočemo se odzvati na ta zgodovinski trenutek," so zapisale glasbenice na svoji strani.

Trio je skupno osvojil kar 13 grammyjev. Foto: AP
Trio je skupno osvojil kar 13 grammyjev. Foto: AP

Tudi Lady Antebellum s spremenjenim imenom

Mainesova, Strayerjeva in Maguirejeva sicer priznavajo, da zdaj nosijo enako ime kot novozelandska pop skupina iz 60. let, a so dobile zeleno luč od njih.

"Iskrena in prisrčna zahvala gre skupini The Chicks iz Nove Zelandije, ker so bile tako velikodušne in omogočile souporabo imena. Počaščene smo, da soobstajamo v svetu s temi izjemno nadarjenimi sestrami. Chicks so zakon!"

Do spremembe imena prihaja manj kot mesec dni, preden bodo The Chicks 17. julija izdale Gaslighter, njihov prvi album po 14 letih.

Ob tem so izdale tudi video za novo pesem "March March", ki ga spremljajo posnetki v podporo gibanju Black Lives Matter, ženskim pravicam, pravicam istospolnih in okoljskim aktivistom.

Dixie Chicks niso edine, ki so si v zadnjih tednih spremenile ime. Še ena priljubljena country zasedba, Lady Antebellum, bo po novem zgolj še Lady A.

Tudi Antebellum je oznaka za ameriški jug pred časom državljanske vojne, skratka, ko je bilo suženjstvo tam še globoko zakoreninjeno.

Na spremembo imena Dixie Chicks pa se je na Twitterju že odzval Sean Spicer, nekdanji tiskovni predstavnik aktualnega predsednika Donalda Trumpa.

Kot je zapisal porogljivo: "Dixie Chicks opuščajo 'Dixie' iz svojega imena in se bodo od zdaj imenovale zgolj še 'The Chicks' (Piške). Ampak nekaterim ženskam bi se to lahko zdelo žaljivo, zato predlagam, da preidejo zgolj na 'The'."