Lani je prepričljivo slavil Alexander Rybak, norveški čudežni deček z ruskimi koreninami, ki velja za veliki glasbeni talent. Foto: EPA
Lani je prepričljivo slavil Alexander Rybak, norveški čudežni deček z ruskimi koreninami, ki velja za veliki glasbeni talent. Foto: EPA
Quartissimo
Quartissimo in pevka Martina Majerle so po nastopu v Moskvi precej hitro izginili s slovenske glasbene scene. Foto: MMC RTV SLO

Evrovizijo, eno najbolj gledanih, hkrati pa zaradi pomanjkanja kakovostne glasbe tudi eno bolj kritiziranih tekmovanj, bo po zaslugi Alexandra Rybaka, ki je s pesmijo Fairytale (Pravljica) zmagal v Moskvi, med 25. in 29. majem tokrat gostil Oslo.

Znano pa je že končno število držav udeleženk - 39, kar pomeni tri manj v primerjavi z lanskim letom. Zaradi pomanjkanja denarja so se temu dogodku namreč letos odpovedale Češka, Madžarska, Črna gora in Andora. Tik pred odpovedjo je bila tudi Litva, a je nacionalni televiziji pet pred dvanajsto le uspelo najti pokrovitelje, tako da bodo odpotovali na sever Evrope.

Žrebanje vrstnega reda nastopajočih na slovenskem izboru Ema bo potekalo v petek. Strokovna komisija je sicer izmed 111 izbrala 14 skladb, ki se bodo pomerile v predizboru, poleg tega pa bo RTV Slovenija znova povabila do sedem uveljavljenih avtorjev. Letos bodo zmagovalca izbrali izključno gledalci, znano pa je že, da bo moral slovenski predstavnik v Oslu peti v slovenskem jeziku.

Evrovizijski karavani pa se bo v Oslu znova pridružila Gruzija, ki je v Moskvi ni bilo, saj je prireditelj tekmovanja, Evropska radiotelevizijska zveza (EBU), od države zahtevala, da spremenijo pomenljivo besedilo izbrane skladbe "We don't wanna Put In (besedna zveza, ki namiguje na ruskega premierja Putina).

"Evrovizija ostaja "top" dogodek"
"Ne glede na težke gospodarske razmere je sodelovanje potrdilo 39 državnih televizij, s čimer so dokazale, da je izbor za pesem Evrovizije še naprej najbolj priljubljeni televizijski šov v Evropi. Prepričan sem, da bomo v Oslu videli neverjetno prireditev, polno presenečenj," je dejal Svante Stokselius.

Dva polfinala, v katerih bo nastopilo po 17 držav, bosta potekala 25. in 27. maja, veliki finale pa bo dva dni pozneje. V njem bo imelo pravico nastopiti po deset najboljših iz vsakega polfinala, pridružila pa se jim bo še lanska zmagovalka Norveška ter "veliki štirje" - Francija, Velika Britanija, Nemčija in Španija.

Evrovizija bo potekala na stadionu Telenor Arena, na katerem tekmuje norveški prvoligaš Stabaek, za organizacijo pa bodo Norvežani porabili 17 milijonov evrov.