Večkrat nagrajeni režiser prisega na Dahla. Foto: EPA
Večkrat nagrajeni režiser prisega na Dahla. Foto: EPA

Spielberg je priznal, da se je kot otrok najbolj bal pravljic bratov Grimm in drevesa, ki je stalo pred njegovim oknom. "Bilo je tako veliko - zaradi tega je v meni vzbudilo grozne občutke, saj se je v moji domišljiji spremenilo v neko demonsko bitje," je režiser opisal drevo.

Strah v kosti so mu pognale tudi Grimmove pravljice, saj so po njegovem mnenju brez pravih vrednot in srečnega konca. "Bile so kot nekakšen v umetnost zavit opomnik za otroke," je dodal. Zato svojim otrokom raje bere zgodbe Roalda Dahla, med njimi tudi Velikega dobrodušnega velikana, ki ga je iz knjige prenesel na velika platna.

"Dahlove zgodbe so pripomogle k temu, da imam s svojimi otroki dober in tesen stik ter da se v svoji družini počutim kot junak," je dejal režiser, ki je oče sedmih otrok. "Pred svojimi otroki sem izpadel tako dobro prav zaradi Dahlovih zgodb, ki jih obožujejo. Čeprav so besede v knjigah, ki sem jih bral otrokom, Dahlove, pa sem jaz tisti, ki jih je izrekal, Dahl je bil za nas kot posrednik."