Moanški knez Albert trenutno dela v osami. Foto: EPA
Moanški knez Albert trenutno dela v osami. Foto: EPA

Monaški knez, zagotavlja njegova ekipa, še naprej opravlja svoje delo, le da dela zgolj v prostorih svojega zasebnega apartmaja v palači. Ves čas ostaja v stiku s člani svojega kabineta in ožjimi sodelavci, so dodali v izjavi.

Albert, ki se je testiral v začetku tedna, je ob tem pozval Monačane, naj čim bolj omejijo osebne stike z drugimi. Samo strogo upoštevanje pravil lahko prepreči širjenje novega koronavirusa, je poudaril. V kneževini, ki šteje okoli 32.000 prebivalcev, so doslej potrdili najmanj devet primerov okužbe z novim koronavirusom. Tako kot v sosednji Franciji tudi v Monaku velja karantena.

Okužen tudi Michel Barnier

Da je okužen z novim koronavirusom, je danes sporočil tudi glavni pogajalec Evropske unije za brexit, Michel Barnier. V sporočilu, ki ga je objavil na Twitterju, je zagotovil, da se počuti dobro in da se tako on kot člani njegove ekipe držijo predpisanih navodil.

Prejšnji teden je za boleznijo covid-19 zbolel tudi avstralski notranji minister Peter Dutton. "Danes zjutraj sem se zbudil z vročino in bolečim grlom," je začel svojo izjavo v petek, 13. marca.

Z virusom je okužen tudi nemški politik Friedrich Merz, eden izmed kandidatov za naslednika Angele Merkel na čelu CDU-ja, ki je v torek povedal, da ima zgolj blage simptome bolezni in da do preklica ostaja doma.

Okuženi številni znani obrazi

Med znanimi okuženimi z novim koronavirusom so tudi igralec Tom Hanks in njegova žena Rita Wilson, ki sta že toliko okrevala, da sta v torek zapustila avstralsko bolnišnico, kjer so ju zdravili, in zdaj zdravljenje nadaljujeta v najeti hiši, pa tudi igralec Idris Elba, ki sicer nima nobenih znakov bolezni, a so ga na virus testirali, ker je bil v stiku z okuženo osebo.

Med znanimi obolelimi sta še žena španskega premierja Pedra Sancheza Begona Gomez in žena kanadskega predsednika vlade Justina Trudeauja, Sophie Gregoire Trudeau

Z virusom so okuženi tudi številni športniki, predvsem nogometaši, na primer Arsenalov Callum Hudson-Odoi, ki je bil prvi okuženi v Premier ligi, in Daniele Rugani (Juventus) – prvi okuženi v italijanski ligi Serie A –, sledili so jima še številni drugi.

Melania Trump: Tako ne bomo živeli za vedno

Medtem pa se je oglasila tudi ameriška prva dama Melania Trump, ki je v videonagovoru Američane opomnila, da "tako ne bomo živeli za vedno". "Naši otroci se bodo vrnili v šole, ljudje se bodo vrnili na delo, spet se bomo srečevali pri verskih obredih, na koncertih in športnih prireditvah. Do takrat pa vas rotim, da ostanete s svojimi ljubljenimi povezani prek videoklicev, telefonskih pogovorov, družbenih omrežij in drugih varnih tehnologij," je med drugim dejala.

Britanska kraljica: Zdaj moramo veliko delo opraviti posamezniki

Svoje rojake bodri tudi britanska kraljica Elizabeta, ki je spomnila, da "so našo zgodovino osnovali ljudje in skupnosti, ki so znali stopiti skupaj, delovati kot eno in se z vsemi sredstvi osrediniti na skupen cilj", obenem pa se zahvalila vsem zdravstvenim in drugim delavcem za trud v težkih časih.

Opomnila pa je, da morajo zdaj veliko delo opraviti tudi posamezniki: "Mnogi od nas bomo morali najti nove načine, kako ostati v stikih, kako poskrbeti, da bodo naši ljubljeni ostali varni. Prepričana sem, da smo dorasli izzivu. Zagotavljam vam, da smo moja družina in jaz pripravljeni opraviti svoj del."