Države, kjer otroci najpogosteje trpijo zaradi vojne ali spopadov, so Afganistan, DR Kongo, Irak, Jemen, Mali, Nigerija, Somalija, Južni Sudan, Sirija in Srednjeafriška republika. Foto: Reuters
Države, kjer otroci najpogosteje trpijo zaradi vojne ali spopadov, so Afganistan, DR Kongo, Irak, Jemen, Mali, Nigerija, Somalija, Južni Sudan, Sirija in Srednjeafriška republika. Foto: Reuters

Dečki in deklice so različno prizadeti, vlade pa bi morale storiti več za zaščito otrok pred posledicami vojn in hudega nasilja, poudarja poročilo, tretje po vrsti, ki ga je organizacija Save the Children objavila ob robu münchenske varnostne konference, ki se začne v petek.

Leta 2018 je na območju vojn ali spopadov živelo 415 milijonov otrok, kar je sicer za pet milijonov manj kot leto prej, a hkrati za 34 odstotkov več kot leta 2010. V primerjavi z letom 1995 se je število otrok, ki živijo na območju vojne ali spopadov, več kot podvojilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Od leta 2010 se je število hudih kršitev nad otroki povečalo za 170 odstotkov, še opozarja poročilo.

Najbolj prizadeti otroci v Afriki

Najbolj so prizadeti afriški otroci, kjer na območjih vojne ali spopadov živi 170 milijonov otrok ali vsak četrti otrok. Največji delež jih je na Bližnjem vzhodu, kjer skorajda eden od treh otrok živi na območju vojne ali spopadov.

Prav tako se je leta 2018 za 32 odstotkov povečalo število napadov na šole in bolnišnice. Zaznali so jih 1892.

"Od leta 2005 je bilo 95.000 otrok pohabljenih ali ubitih, več deset tisoč jih je bilo ugrabljenih. Hkrati so otroci na območjih spopadov pogosto spolno zlorabljeni ali prisilno novačeni, prav tako so sistematično izločeni iz humanitarne pomoči," je poudarila organizacija Save the Children.

Različne posledice za dečke in deklice

Tokrat je organizacija prvič proučila posledice življenja na območjih vojne ali spopadov za dečke in deklice. Dečki pogosteje kot deklice umirajo zaradi neposrednega vojskovanja, prav tako jih pogosteje nasilno novačijo ali jih ugrabijo oborožene skupine. Te jih uporabijo za otroke vojake ali živi ščit, jih silijo v prenašanje eksplozivnih sredstev ali jih prisilijo v samomorilske napade.

Deklice morajo na drugi strani znotraj oboroženih skupin pogosteje opravljati gospodinjska opravila, jih pogosteje posiljujejo, prisilno poročajo in so izpostavljene drugim oblikam spolnih zlorab. V 87 odstotkih vseh dokazanih primerov spolnega nasilja so bile žrtve deklice.

Države, kjer otroci najpogosteje trpijo zaradi vojne ali spopadov, so po navedbah poročila Afganistan, DR Kongo, Irak, Jemen, Mali, Nigerija, Somalija, Južni Sudan, Sirija in Srednjeafriška republika.

"Nesmiselno uničevanje otroških življenje se bo nadaljevalo, če ne bodo zdaj ukrepale vse vlade in vojskujoče se strani ter uveljavile mednarodnih norm in standardov ter odgovornih prevedle pred roko pravice," je poudarila predstavnica organizacije Susanna Krüger. "Vojna proti otrokom se mora končati," je še zahtevala.