V Alžiru naj bi se zbralo milijon ljudi. Foto: Reuters
V Alžiru naj bi se zbralo milijon ljudi. Foto: Reuters

BBC poroča, da se je v glavnem mestu Alžir po ocenah zbralo milijon ljudi. Protestniki, ki so ulice zasedli tudi v drugih mestih, že šesti petek zapored zahtevajo odstop dolgoletnega predsednika, ki je na oblasti že 20 let.

Policija je zoper protestnike, ki so se skušali prebiti do predsedniške palače, uporabila solzivec.

Novi protesti so izbruhnili po tem, ko je načelnik generalštaba vojske Ahmed Gaed Salah, ki je tudi namestnik obrambnega ministra, pozval k temu, da se predsednika Boutefliko razglasi za nesposobnega opravljanja funkcije. Vladajoča stranka Nacionalna osvobodilna fronta je generalov poziv podprla. Po ustavi bi vodenje države do volitev prevzel predsednik senata Abdelkader Bansala.

Predsednik Bouteflika (levo) je na položaju že 20 let, želel pa je še en mandat. Foto: Reuters
Predsednik Bouteflika (levo) je na položaju že 20 let, želel pa je še en mandat. Foto: Reuters

A tudi to ni pomirilo protestnikov in opozicijskih strank, ki pravijo, da tudi predlagani ukrepi ne bi zagotovili poštenih volitev. BBC sicer poroča, da je večina ljudi na ulici mladih, ki niso vpleteni v strankarsko politiko in jih ne zanima odhod Bouteflike samo zato, da bi oblast nato prevzeli njegovi zavezniki.

Protestniki imajo zdaj zelo visoka pričakovanja. Zahtevajo namreč odhod vseh ljudi, "ki so bili povezani z režimom", pri čemer ne ponujajo alternativnega sistema.

Kot kaže, opozicijske stranke ne nadzirajo protestnikov, ti pa nimajo svojega voditelja ali predstavnika, s katerim bi se oblasti lahko pogovarjale.

Protesti proti staremu in bolehnemu predsedniku, ki se od kapi leta 2013 le redko pojavlja v javnosti, so se začeli februarja, ko je Bouteflika napovedal kandidaturo za še peti mandat. Pod pritiskom protestov se je temu odpovedal in je privolil v reforme, a preložil volitve in s tem za nedoločen čas podaljšal svoj mandat, zato so se protesti nadaljevali.