841 kilometrov plinovoda bi potekalo prek puščave v Nigru. Foto: AP
841 kilometrov plinovoda bi potekalo prek puščave v Nigru. Foto: AP

Tri države so junija obnovile 40 let staro idejo o transsaharskem plinovodu, v četrtek pa so podpisale sporazum o soglasju in napovedale nadaljevanje pogovorov, da bi bil projekt čim prej izveden.

Plinovod bi se začel v Warriju na jugu Nigerije, potekal prek Nigra in se končal v alžirskem mestu Hassi R'Mel, kjer bo povezan z že obstoječimi plinovodi, ki so speljani do Evrope. Stroški gradnje so ocenjeni na 13 milijard dolarjev, prek njega pa bi v Evropo lahko pošiljali 30 milijard kubičnih metrov plina letno.

Od 4128 kilometrov dolgega plinovoda bo 1037 kilometrov potekalo prek Nigerije, 841 kilometrov prek Nigra in 2310 kilometrov prek Alžirije.

Plinovod bosta gradila in ga upravljala Nigerijska nacionalna naftna korporacija (NNPC) in alžirska energetska družba Sonatrach, ki bosta 90-odstotna lastnika, deset odstotkov pa bo v lasti Nigra.

Sorodna novica Nigerija želi "prekletstvo virov" premagati z največjo rafinerijo v Afriki

Vojna pospešila pogovore

O gradnji plinovoda prek saharske puščave se govori že od 70. let prejšnjega stoletja in leta 2009 je bil podpisan sporazum med vpletenimi državami, vendar pa se nato projekt ni premaknil z mrtve točke.

Med glavnimi razlogi za ustavitev projekta so bile poslabšane varnostne razmere v Sahelu, vprašanje financiranja, poleg tega pa tudi napetosti med Alžirijo in Nigrom, ki sta šele lani znova odprla meje med državama.

Zdaj je vojna v Ukrajini in evropsko iskanje alternative za ruski plin znova obudilo in pospešilo pogovore o gradnji plinovoda.

Od začetka ruske vojaške agresije v Ukrajini se je Evropa začela v iskanju dobaviteljev plina obračati k Afriki, ki se ponaša z velikimi zalogami, a ima težave s slabo ali neobstoječo infrastrukturo, da bi lahko izvažala večje količine plina.

Nigerija ima v načrtu še en plinovod do Evrope, ki bi potekal ob obali zahodne Afrike do Maroka in od tam do Španije. Šlo bi za podaljšanje plinovoda, ki že poteka od Nigerija do Benina, Toga in Gane.

Alžirija je že pomemben izvoznik plina v Evropo, kamor ga je leta 2021 izvozila 54 milijard kubičnih metrov, večinoma v Italijo in Španijo. Foto: AP
Alžirija je že pomemben izvoznik plina v Evropo, kamor ga je leta 2021 izvozila 54 milijard kubičnih metrov, večinoma v Italijo in Španijo. Foto: AP