Na fotografiji je ena izmed Exxonovih rafinerij. Foto: AP
Na fotografiji je ena izmed Exxonovih rafinerij. Foto: AP

To je sporočilo ministrstvo za energijo v tej zahodnoafriški državi.

Družba Exxon Mobil je decembra lani sporočila, da je končala prodajo svojih dejavnosti v Čadu in Kamerunu družbi Savannah Energy, ki kotira na londonski borzi. Posel je bil vreden 407 milijonov dolarjev, piše Al Džazira.

A čadska vlada je sporazum izpodbijala, češ da so bili končni pogoji drugačni od tistih, ki so ji bili predstavljeni. Vlada je takrat tudi opozorila, da bo od sodišča zahtevala, da prepreči Savannah Energyju nakup Exxonovega premoženja v državi, in sprejela nadaljnje ukrepe za zaščito svojih interesov.

Exxonovo premoženje je vključevalo tudi 40-odstotni delež v čadskem naftnem projektu Doba, ki obsega sedem naftnih polj, na katerih skupno načrpajo 28.000 159-litrskih sodčkov nafte na dan. Vključevalo pa je tudi Exxonov delež v več kot 1000 kilometrov dolgem naftovodu Čad–Kamerun, ki poteka od celine do Gvinejskega zaliva.

Iz Exxon Mobila se po odločitvi čadske vlade niso oglasili, je pa podjetje Savannah sporočilo, da namerava izkoristiti vse pravne možnosti in izpodbijati potezo Čada glede nacionalizacije premoženja, saj menijo, da gre pri tem za kršenje več konvencij.

Čad je deseti po količini zalog nafte v Afriki. Država 90 odstotkov vse načrpane nafte izvozi.