Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami in z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju in kihanju. Foto: Reuters

Med septembrom lani in februarjem letos so v tej revni državi v Indijskem oceanu našteli več kot 79.000 primerov okužb z ošpicami, od katerih se jih je 926 končalo s smrtjo, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Ošpice so na Madagaskarju, kjer je 47 odstotkov otrok, mlajših od pet let, podhranjenih, še posebej nevarne. Najresnejše primere so pogosto opazili prav pri podhranjenih otrocih, je opozoril predstavnik WHO-ja v državi Vincent Sodjinou.

Po njegovih besedah gre za epidemijo, ki jo gre pripisati tudi nizki stopnji imunizacije v zadnjem desetletju in s tem vse večjemu številu ljudi, ki niso bili cepljeni.

Pediatrični oddelek vojaške bolnišnice Antsiranana severno od mesta Anivorano je preplavljen z bolniki. "Običajno zdravimo en primer ošpic na dva meseca," je povedal glavni zdravnik Ravohavy Setriny Mahatsangy. Od decembra lani pa so jih imeli 444.

Zatekanje k tradicionalni medicini

Zdravniki se ob pomanjkanju sredstev za nakup cepiva proti ošpicam spopadajo tudi s prepričanjem ljudi, ki se v iskanju rešitve zatekajo k tradicionalni medicini, kar dodatno zavira uspešno zatiranje bolezni.

Novoizvoljeni predsednik Andry Rajoelina je obljubil, da bodo proti ošpicam cepili vse otroke med šestim mesecem in devetim letom starosti.