Predstavnik WHO-ja je v odzivu sporočil, da obtožb organizacija ne bo neposredno komentirala. Foto: Reuters
Predstavnik WHO-ja je v odzivu sporočil, da obtožb organizacija ne bo neposredno komentirala. Foto: Reuters

Kot še očitajo prvemu možu WHO-ja, naj bi upornikom celo pomagal priti do orožja, prizadeval pa naj bi si tudi za diplomatsko podporo tigrajskim silam, ki se bojujejo proti etiopski vladi. Barhanu Jula mu je na novinarski konferenci očital, da je skušal pomagati uporniški Tigrajski ljudski osvobodilni fronti (TPLF), osrednji stranki Tograya, ki vodi upor.

Predstavnik WHO-ja je v odzivu sporočil, da obtožb organizacija ne bo neposredno komentirala.

V Sudan se je zateklo okrog 30.000 prebežnikov. Foto: EPA
V Sudan se je zateklo okrog 30.000 prebežnikov. Foto: EPA

Nekdanji minister za zdravje iz spornega Tigraya

"Ta človek je del te ekipe," je poveljnik dejal o 55-letnem generalnem direktorju, ki ima tigrajske korenine in je bil v prejšnji etiopski vladi minister za zdravje, zdaj pa je prvi direktor WHO-ja iz Afrike.

"Kaj pričakujete od njega? Ne pričakujemo, da bo stopil na stran Etiopijcev in jih obsodil," je dodal in opozoril, da je po njegovem mnenju to kriminalec, ki ne bi smel več delati za WHO, in ga ob tem obtožil, da sosednje države prepričuje, naj obsodilo vojno, ki se dogaja.

Bidnov svetovalec poziva k miru

Svetovalec novoizvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidna za zunanjo politiko Antony Blinken je opozoril, da se morajo spopadi na severu Etiopije čim prej končati, civiliste pa je treba zaščititi.

"Zelo sem zaskrbljen zaradi humanitarne krize v Etiopiji, poročil o načrtovanem etničnem nasilju in grožnji miru ter varnosti v teh krajih," je dejal Blinken.

30.000 prebežnikov v Sudanu

V spopadih v Tigrayu naj bi po poročanju tujih tiskovnih agencij umrlo na stotine ali celo na tisoče ljudi, 30.000 pa jih je pobegnilo v sosednji Sudan.

Napetosti že dlje časa

Premier Etiopije Abiy Ahmed, lanski Nobelov nagrajenec za mir, TPLF-ju očita, da spodbuja upor v regiji Tigray na severu države.

Sorodna novica Tigrayske sile napadle letališči v Amhari in zagrozile Eritreji

Po domnevnem napadu predstavnikov omenjene stranke na vojaški oporišči je Abiy proti njim sprožil ofenzivno.

Napetosti so se pred tem stopnjevale že dlje časa, TPLF je desetletja prevladoval tako v vojaškem kot političnem življenju v Tigrayu, nato pa je oblast v Etiopiji prevzel Abiy in začel uvajati obsežne reforme, ki so jim predstavniki Tigrayaa nasprotovali.

V regiji so septembra izvedli volitve, vlada v Adis Abebi pa je TPLF označila za uporniško skupino.