V pokrajino Tigraj od sredine decembra ni prišla nobena pošiljka humanitarne pomoči. Foto: Reuters
V pokrajino Tigraj od sredine decembra ni prišla nobena pošiljka humanitarne pomoči. Foto: Reuters

Etiopska vlada je v četrtek razglasila ustavitev spopadov za nedoločen čas. Sporočila je še, da bo v sodelovanju s pristojnimi organizacijami omogočila dostavo humanitarne pomoči. Ob tem pa so pozvali upornike, naj se umaknejo z zasedenih območij in naj končajo nasilje.

Tigrajska ljudska osvobodilna fronta (TPLF) je nato sporočila, da se strinja s končanjem nasilja v skoraj 17-mesečni vojni na severu Etiopije. Vlado v Adis Abebi so pozvali, naj pospeši dostavo pomoči na to območje, kjer se več sto tisoč ljudi spopada z lakoto.

ZDA, Velika Britanija, Kanada in Evropska unija so že pozdravile razglasitev premirja.

Spor je izbruhnil konec leta 2020, ko je etiopski premier Abij Ahmed poslal vojsko v Tigraj, središče spopadov med vladnimi silami in TPLF-jem. Od izbruha vojne je umrlo že več tisoč ljudi, več kot 400.000 pa jih je moralo zapustiti svoje domove.

Spopadi so se do takrat razširili iz Tigraja v sosednji regiji Amhara in Afar. Združeni narodi so januarja sporočili, da se s hudim pomanjkanjem hrane spopada skoraj 40 odstotkov tamkajšnjega prebivalstva.

ZDA so v preteklosti kritizirale Abija Ahmeda, da ne dopusti dostave pomoči na krizno območje. Tudi Združeni narodi opozarjajo na blokado humanitarne pomoči.