Varnostne sile v Srednjeafriški republiki sodelujejo tako z ruskimi plačanci kot z evropskimi vojaškimi inštruktorji. Foto: EPA
Varnostne sile v Srednjeafriški republiki sodelujejo tako z ruskimi plačanci kot z evropskimi vojaškimi inštruktorji. Foto: EPA

"Evropska unija si ne more več privoščiti urjenje enot, ki potem sodelujejo z Wagnerjem ob vseh možnih obtožbah, ki krožijo. Gre za vprašanje ugleda in obrambe evropskih vrednot," je dejal poveljnik urjenja misije EU-ja v Srednjeafriški republiki Herve Blejean.

Misija EU-ja v državi v osrčju Afrike se je začela leta 2016 in od takrat je šlo skozi njeno urjenje več tisoč domačih vojakov.

Kot drugi pogoj za nadaljevanje sodelovanja pri urjenju je poveljnik Blejean poudaril oblikovanje skladne in trajnostne nacionalne obrambne strategije.

Poveljnik misije EU-ja v državi, francoski general Jacques Langlade de Mongros je sredi decembra ukazal začasno prekinitev urjenja domačih sil zaradi vpliva, ki ga ima Wagner na varnostne sile.

V Srednjeafriški republiki od leta 2013 divja državljanska vojna, v katero je močno vpeta tudi skrivnostna ruska družba Wagner, ki jo na zahodu označujejo za podaljšano roko ruskega predsednika Vladimirja Putina za delovanje v konfliktih po svetu, od Ukrajine in Sirije do več afriških držav, kar pa v Kremlju odločno zanikajo.

Na začetku je bilo v Srednjeafriški republiki okoli 400 pripadnikov Wagnerja, a naj bi njihovo število do danes naraslo prek 2000. Leta 2020 je bila prav pomoč skupine Wagner varnostnim silam ključna za preprečitev prevrata in odstavitve predsednika Faustina-Archangeja Touadere.

Ruski vojaški inštruktorji svetovalci so od svojega prihoda pridobili na vplivu v varnostnih strukturah v državi. Tako položaj predsednikovega svetovalca za nacionalno varnost zaseda nekdanji agent ruske tajne službe FSB Valerij Zakharov, ki je zadolžen za predsedniško stražo in urjenje domačih vojakov.

Wagner, ki ga obtožujejo številnih kršitev človekovih pravic, naj bi se financiral s provizijami od pridobivanja rudnin in mineralov, pri čemer je zadolžen tudi za varovanje rudnikov v tej z naravnimi viri bogati afriški državi.

Srednjeafriška republika je že leta 2013 v primežu vojne in spopadov. Foto: EPA
Srednjeafriška republika je že leta 2013 v primežu vojne in spopadov. Foto: EPA

Mali se ne zmeni za svarila EU-ja

Ruski plačanci so v zadnjem času poskrbeli za zaskrbljenost v evropskih prestolnicah, potem ko se je tudi vojaška hunta v Maliju, ki je oblast prevzela z državnim udarom leta 2020, odločila za najem njihovih uslug pri boju proti islamskim skrajnežem.

Bamako naj bi z Wagnerjem lani sklenil dogovor za prihod okoli tisoč plačancev, ki bi zagotavljali zaščito visokih vladajočih predstavnikov in urili malijske vojake, za kar bi mu mesečno odšteli 11 milijonov dolarjev.

Evropska unija je izrazila ogorčenje nad sodelovanjem z Wagnerjem in možnostjo, da bi evropski vojaki, ki na območju Sahela delujejo v operacijah proti različnim skrajnim skupinam, delovali skupaj z ruskimi plačanci.

Od dogovora z Wagnerjem so se odnosi med Bamakom in EU-jem, predvsem pa z nekdanjo kolonialno oblastnico Francijo, močno zaostrili, a malijsko vojaško hunto to ni ustavilo, da ne bi dovolila prihoda zasebnih ruskih vojakov.

Evropska unija je zaradi nespoštovanja zavez, ki jih je dala vojaška hunta za prenos oblasti na civilne institucije, proti več posameznikom danes uvedla sankcije, med drugim proti premierju in štirim poveljnikom iz kroga vojaškega predsednika Assimija Goite, ki so leta 2020 izvedli prevrat in odstavitvi predsednika Boubacarja Keite leta 2020.

Vojaška hunta je prekršila dogovor z lanskega leta, po katerem se je zavezala, da bo letos februarja izvedla volitve. Pred kratkim so namreč vojaški poveljniki sporočili, da parlamentarnih in predsedniških volitev ne bodo izvedli pred letom 2025, do takrat pa bo državo vodila vojska.

Na protifrancoskih protestih v Maliju udeleženci pogosto nosijo ruske zastave in vzklikajo proruske slogane. Foto: EPA
Na protifrancoskih protestih v Maliju udeleženci pogosto nosijo ruske zastave in vzklikajo proruske slogane. Foto: EPA