Gambijci so jezni zaradi smrti 66 otrok in od pristojnih zahtevajo odgovore. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Gambijci so jezni zaradi smrti 66 otrok in od pristojnih zahtevajo odgovore. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Predsednik Gambije Adama Burrow je obljubil, da bodo "preiskali vsak kotiček". Na zaslišanje so najprej poklicali visoke uradnike Agencije za nadzor zdravil in uvoznike.

V petek je predsednik izrazil obžalovanje zaradi izgube življenj ter dejal, da bodo preiskali "izvor kontaminiranih zdravil". Napovedal je odprtje laboratorija za testiranje varnosti zdravil ter pregled ustrezne zakonodaje in smernic za uvožena zdravila.

Porast akutnih poškodb ledvic, vzrok katerega naj bi bili sirupi, je zdaj pod nadzorom, saj so v zadnjih tednih zaznali dve diagnozi, je sporočil.

Predsednik Adama Burrow. Foto: Reuters
Predsednik Adama Burrow. Foto: Reuters

V govoru je še dejal, da "66 primerov smrti otrok ni v velikem odstopanju od podatkov za podobna obdobja v preteklosti", kar je sprožilo nemalo začudenja. V soboto je Burrow nato podal odločnejšo izjavo, suspendiral licenco uvoznika in napovedal policijsko preiskavo.

Starši razmišljajo o tožbi

Številni jezni Gambijci želijo ugotoviti, kdo je odgovoren za smrti 66 otrok, ki so umrli med julijem in septembrom letos.

Starši – nekateri med njimi razmišljajo o tožbi proti oblastem – so za BBC povedali, da so otroci po zaužitju sirupa prenehali izločati urin. Njihovo stanje se je nato naglo poslabšalo, zdravniki pa jim niso več mogli pomagati.

Zdravniki in Rdeči križ po državi zbirajo sporne sirupe

Gambijski zdravstveni delavci in predstavniki Rdečega križa zdaj po državi z 2,4 milijona prebivalci hodijo od vrat do vrat, pa tudi v lekarne in na tržnice, pri čemer iščejo omenjene štiri sirupe in druga zdravila.

Doslej so našli več kot 16.000 izdelkov, ki so jih odpeljali na uničenje, je za BBC povedal predstavnik Rdečega križa.

Sorodna novica WHO v povezavi s smrtmi 66 otrok v Gambiji preiskuje indijske sirupe proti kašlju

WHO izdal globalno opozorilo

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v sredo izdala globalno opozorilo zaradi štirih sirupov proti kašlju, ki bi lahko bili povezani z akutnimi poškodbami ledvic.

Gre izdelke Promethazine, Kofexmalin, Makoff ter Magrip N Cold, ki jih je proizvedlo indijsko podjetje Maiden Pharmaceuticals. WHO je sporočil, da indijsko podjetje ni zadostilo varnostnim standardom.

Laboratorijske analize vzorcev so pokazale, da sirupi vsebujejo nesprejemljive količine dietilen glikola in etilen glikola, ki sta za človeka strupena in lahko privedeta do smrti.

Kontaminacijo potrdili tudi v tujih laboratorijih

Gambijski predsednik Burrow je še sporočil, da so kontaminacijo v vzorcih sirupa zaznali tudi v laboratorijih v Senegalu, Gani, Franciji in Švici, kamor so jih poslali na testiranje.

WHO je še sporočil, da je Indija omenjene izdelke izvažala samo v Gambijo, vendar bi se lahko prek črnega trga razširili v druge afriške države, s strupenimi snovmi pa bi lahko bili kontaminirani tudi drugi izdelki indijskega farmacevtskega podjetja. Ločeno preiskavo je sprožila tudi indijska vlada.

Maiden Pharmaceuticals "šokiran" nad smrtmi

Proizvajalec sirupov proti kašlju Maiden Pharmaceuticals se je v soboto prvič odzval na dogajanje. "Šokirani smo, ko slišimo medijska poročila o smrtih in globoko užaloščeni zaradi tega incidenta. 5. oktobra 2022 smo od našega agenta v Gambiji prejeli uradno informacijo, naslednji dan je proti nam izdala opozorilo Svetovna zdravstvena organizacija," so po poročanju indijskega časnika The Economic Times sporočili iz podjetja.