Libija je od leta 2011 in posredovanja Zahoda v kaotičnem stanju. Foto: Reuters
Libija je od leta 2011 in posredovanja Zahoda v kaotičnem stanju. Foto: Reuters

Po vladnih virih boji potekajo nekaj manj kot 50 kilometrov južno od Tripolisa. Tudi tiskovni predstavnik Haftarja je potrdil spopade z oboroženimi milicami južno od mesta, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Sile Halifa Haftarja so nad Tripolis krenile že ponoči, a so naletele na silovit odpor, zato so se morale umakniti iz oporišča v mestu Zavija, ene ključnih točk na poti proti glavnemu mestu. Po krajši izmenjavi ognja so jih od tam pregnali pripadniki ene izmed milic, ki podpirajo mednarodno priznano vlado pod vodstvom premierja Fajeza Seradža.

Guterres upa, da se bodo izognili spopadom

Libijo je medtem obiskal generalni sekretar ZN-a Guterres, ki se je popoldne v Bengaziju tudi sešel s Haftarjem. To je potrdil eden izmed njegovih uradnikov, a podrobnosti o srečanju ni razkril.

Po srečanju in ob odhodu iz države je Guterres sicer izrazil globoko zaskrbljenost nad razmerami. "Združeni narodi si prizadevajo za oblikovanje politične rešitve, kar koli se zgodi, pa so zavezani podpori ljudem v Libiji," je tvitnil Guterres, ki je izrazil "upanje, da je mogoče izogniti se krvavemu spopadu v Tripolisu in okoli njega". V Libijo je sicer prispel v sredo, da bi predstavil načrte za konferenco ZN-a o nacionalni spravi, ki naj bi potekala sredi aprila.

Guterres (desno) se je v Bengaziju sešel s Haftarjem. Foto: Reuters
Guterres (desno) se je v Bengaziju sešel s Haftarjem. Foto: Reuters

Al Džazira navaja poročanje Al Arabije, češ da je Haftar Guterresu dejal, da se bo njegova operacija nad Tripolis nadaljevala, dokler "terorizem" ne bo premagan.

ZDA in zaveznice pozivajo k zmanjšanju napetosti

ZDA in njihove zaveznice so v skupni izjavi vse strani v Libiji pozvale, naj takoj zmanjšajo napetosti. "Naše države nasprotujejo vsakršni vojaški akciji v Libiji in bomo zahtevale odgovornost vsake skupine, ki širi konflikt," piše v dokumentu, ki so ga podpisali ZDA, Francija, Velika Britanija, Italija in Združeni arabski emirati.

Rusija je medtem izrazila upanje, da kriza v Libiji ne bo vodila do ponovnega prelivanja krvi. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je za medije dejal, da Haftarja ne podpirajo in da je treba nadaljevati prizadevanja za mirno rešitev razmer. Kot je dodal, razmere pozorno spremljajo, zavrnil pa je možnost vojaškega posredovanja Rusije v Libiji.

Zaskrbljenost nad naraščanjem napetosti v Libiji so izrazili tudi v Bruslju. Kot je dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Maja Kocijančič, so v EU-ju globoko zaskrbljeni zaradi kopičenja oboroženih sil v Libiji in zaradi stopnjevanja retorike, ki povzroča resno tveganje za nenadzorovan obračun.

Libija je v stanju kaosa, odkar je Nato leta 2011 posredoval v tej državi in zrušil režim dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija. Od tedaj je z nafto bogata država razdeljena med rivalski vladi na zahodu in vzhodu države, kjer potekajo številni boji različnih milic za moč in nadzor nad naftnimi polji.