General Tchiani (desno). Foto: Reuters
General Tchiani (desno). Foto: Reuters

Predstavniki Ecowasa, ki jih je vodil nekdanji nigerijski vojaški voditelj Abdulsalami Abubakar, poleg pa je bil tudi predsednik komisije gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav Omar Touray, je Niger obiskala dan po tem, ko so zaostrili grožnje in se dogovorili za vojaško posredovanje, če diplomacija ne bi bila uspešna.

Ecowas je v petek določil tudi datum morebitnega vojaškega posredovanja v Nigru, ki ga ni razkril, vendar so poudarili, da so vojaško silo pripravljeni uporabiti kot zadnje sredstvo za ponovno vzpostavitev demokracije v sahelski državi, kjer je predsedniška garda 26. julija izvedla državni udar in odstavila zakonito izvoljenega predsednika Bazouma.

Delegacija Ecowasa na srečanju z Bazoumom. Foto: AP
Delegacija Ecowasa na srečanju z Bazoumom. Foto: AP

Bazoum je skupaj z družino od takrat v pridržanju, mednarodna skupnost pa je vse bolj zaskrbljena zaradi njegovega zdravstvenega stanja.

Če so nigrski vojaški voditelji prejšnje delegacije Ecowasa zavrnili, pa je tokratno delegacijo na letališču pričakal novi premier Ali Mahaman Lamine Zeine, čemur je sledilo tudi srečanje z vodjo prevratnikov generalom Tchianijem.

Tchiani hoče tri leta tranzicije

Po pogovorih z vojaško hunto so predstavniki Ecowasa lahko obiskali tudi odstavljenega predsednika Bazouma, ki je v hišnem priporu na svojem domu. Srečanje z Bazoumom je potrdil tiskovni predstavnik nigerijskega predsednika Abdulaziz Abdulazi, ki je na omrežju X objavil tudi fotografijo srečanja.

Vsebina pogovorov tako z vojaško hunto kot z Bazoumnom ni znana, je pa po srečanju general Tchiani v televizijskem nagovoru dejal, da si vojaški voditelji in nigrsko ljudstvo ne želijo vojne in ostajajo odprti za dialog. Vseeno je opozoril, da se je Niger pripravljen braniti, če bo to potrebno.

"Če bi proti nam sprožili agresijo, to ne bi bil sprehod po parku, kot nekateri verjamejo," je dejal vodja predsedniške garde pod Bazoumom. Po njegovih besedah bo vojaška hunta sledila svojemu načrtu in začela nacionalni dialog za posvetovanja o prehodu nazaj v demokracijo, ki naj ne bi trajal več kot tri leta.

Tchiani je opozoril pred posledicami morebitnega vojaškega posredovanja za celotno regijo. Foto: Reuters
Tchiani je opozoril pred posledicami morebitnega vojaškega posredovanja za celotno regijo. Foto: Reuters

"Kakršen koli prisilni in ignorantski pristop k prizadevanjem za suverenost, varnost in dobro upravljanje, ki jih jasno izraža prebivalstvo, pomeni ignoriranje globoko zakoreninjene dinamike, ki deluje v sahelskih državah, ki so jih več kot deset let prepuščali lastni usodi prav tisti, ki jih danes želijo napasti, namesto da bi jim pomagali v boju proti zlu, ki jih je pestilo," je še dejal Tchiani.

Tchiani je ponovil kritike na račun "nezakonitih in nečloveških" sankcij, ki jih je proti Nigru sprejel Ecowas. Te vključujejo prekinitev dobave elektrike, pa tudi blokado uvoza ključnih dobrin.

Vozniki tovornjakov tako že tedne čakajo, da v državo pripeljejo potrebščine, kar je podražilo hrano.

"Namen sankcij ni poiskati rešitev, ampak spraviti nas na kolena in nas ponižati," je po poročanju BBC-ja dejal general Tchiani.

Ameriško ministrstvo za zunanje zadeve je v soboto sporočilo, da je v Niamey poslalo svojega novega veleposlanika, ki si bo prizadeval za diplomatsko rešitev ohranitve ustavnega reda. ZDA imajo v Nigru oporišče za brezpilotne letalnike za operacije proti džihadističnim skupinam v Sahelu.